ΑΠΕ-ΜΠΕ

03/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση του …ενός άκρου

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο Σαμαράς, μετά την αποκάλυψη ότι το ακρο-δεξί του χέρι ήταν και «μακρύ χέρι» της Χ. Α., αφού ανετράπησαν οι σχεδιασμοί του, ενώ φοβάται τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της βάσης της Ν.Δ.
      Pin It

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο Σαμαράς, μετά την αποκάλυψη ότι το ακρο-δεξί του χέρι ήταν και «μακρύ χέρι» της Χ. Α., αφού ανετράπησαν οι σχεδιασμοί του, ενώ φοβάται τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της βάσης της Ν.Δ.

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΤα σχέδια του Αντ. Σαμαρά για καταιγισμό θετικών ειδήσεων από την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές του Μαΐου τινάχτηκαν στον αέρα μέσα σε δυόμισι λεπτά. Η συνομιλία του τέως γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρη έφερε προσωπικά τον πρωθυπουργό σε δεινή θέση για τα έργα και τις ημέρες του στενού του συνεργάτη. Και ο φόβος τώρα στο μέγαρο Μαξίμου είναι να ακολουθήσουν και άλλα βίντεο από τις «συχνές συμπτωματικές συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος αυτού».

 

Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη χθες το μεσημέρι, ταυτοχρόνως από το βήμα της Βουλής και το Internet, προκάλεσε σοκ και δέος στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς, με τους στενούς του συνεργάτες, είδε το βίντεο στο γραφείο του λίγο πριν ξεκινήσει για τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με ομάδα βουλευτών της Αττικής για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές. Η εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Κ. Μπούρα, ήταν να καλέσουν αμέσως τον Π. Μπαλτάκο με την παραίτηση ανά χείρας. Φέρεται δε εξοργισμένος σε βαθμό που τον αποκάλεσε με τον ίδιο χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε γι’ αυτόν ο πρώην φίλος και συνεργάτης του.

 

Αποπομπή εν κινήσει

 

Μετά την επιβεβαίωση της συνομιλίας από τον κ. Μπαλτάκο, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον κ. Σταμάτη και τον κ. Μπούρα και φεύγοντας από τα γραφεία της Ν.Δ. ανακοίνωσε την αποπομπή του γενικού γραμματέα, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει το θέμα αλλά «εάν είναι έτσι, ο Π. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση». Αμέσως μετά ο κ. Μπαλτάκος πήγε την επιστολή της παραίτησής του στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Ευ. Βενιζέλο, που ήταν στις Βρυξέλλες, όσο και με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και κατόπιν με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων για τη διαχείριση της κρίσης, ωστόσο οι εκτιμήσεις ήταν αντικρουόμενες και αυτό αποτυπώθηκε με το γενικό σιωπητήριο που ακολούθησε.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μπαλτάκος είχε αυτονομηθεί από τον ρόλο που του έδωσε ο πρωθυπουργός, στο πρόσωπο του οποίου μάλιστα αναφέρεται με υβριστικό και απαξιωτικό τρόπο. Με σκαιό τρόπο όμως αναφέρεται και στους δύο καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου, ενώ στην ανακοίνωσή του δεν κάνει προσπάθεια να ανασκευάσει το ιταμό ύφος. Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, τη δίωξη δηλαδή εις βάρος της Χ.Α., οι εξελίξεις, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν επιβεβαιώνουν τα λόγια του τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Τέλος, όσον αφορά την αναστάτωση, αποδίδεται αποκλειστικά στον κ. Μπαλτάκο.

 

Εντούτοις, η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού δεν αμφισβητείται ούτε από τους συνεργάτες του στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς η επιλογή Μπαλτάκου για τη θέση του γ.γ. της κυβέρνησης, θέση η οποία συνεστήθη με ειδική νομοθετική ρύθμιση, ήταν προσωπική απόφαση του κ. Σαμαρά. Μέσα στις πολλές εισηγήσεις που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ήταν να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση με ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για «το ατόπημα Μπαλτάκου». Τελικά προτίμησε να περιμένει τη συνέχεια των αντιδράσεων οι οποίες πάντως προμηνύονται καταιγιστικές. Στη Βουλή, ύστερα από το πρώτο μούδιασμα, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έπνεαν μένεα κατά του Π. Μπαλτάκου, αλλά και των άλλων συνεργατών του κ. Σαμαρά.

 

Προβληματισμός για τη χρονική στιγμή

 

Η συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη είναι από τον Οκτώβριο του 2013. Η δημοσιοποίησή της τώρα, ένα εξάμηνο μετά, εμβάλλει όπως είναι επόμενο σε προβληματισμό. Ο τέως γ.γ. είχε καλές σχέσεις και με τον βουλευτή της Χ.Α., Χ. Παππά, μέχρι που ο υπαρχηγός της Χ.Α. οδηγήθηκε στη φυλακή. Η δε οικειότητα που έχει με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στο βίντεο δημιουργεί εύλογη ανησυχία ότι μέχρι τις εκλογές θα βγουν και άλλες συνομιλίες στη φόρα. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι η πληγή της Χ.Α. δεν είχε κλείσει για την κυβέρνηση με τις διώξεις που ασκήθηκαν μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

 

Η υιοθέτηση της ατζέντας Μπαλτάκου από τον κ. Σαμαρά προκειμένου να κερδίσει η Ν.Δ. μέρος του ακροατηρίου της Χ.Α. είχε δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και στους βουλευτές της συμπολίτευσης. Οι πιο μετριοπαθείς φοβούνται ότι το σοκ της συνομιλίας θα είναι συντριπτικό στο ακροατήριο της Ν.Δ. και δεν αποκλείουν να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, παρότι οι πρώτες δηλώσεις της ηγεσίας εστιάζονται στο πρόσωπο του κ. Μπαλτάκου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ο Τάκης μάς δουλεύει

 

Του Φώτη Παπούλια

 

«…Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε».

 

Τελικά ο Τάκης Μπαλτάκος, ο αντικομμουνιστής, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ο σύμβουλος και εξ απορρήτων του Α. Σαμαρά, μας δουλεύει χοντρά, όπως οι κουτσομπόλες γειτόνισσες μετά από «αρμένικη βίζιτα» ζητούσαν συγγνώμη από την… οικοδέσποινα.

 

Ο Τάκης Μπαλτάκος, ο ακροδεξιός, ο ορκισμένος εχθρός της Αριστεράς, ο φίλος του πρωθυπουργού, ο Λάκων στη σκέψη και στον λόγο, μας δουλεύει χοντρά. Οντως προκλήθηκε αναστάτωση, «έγινε κατολίσθηση και έπεσε κάνας βράχος» – δεν είναι και σύνηθες φαινόμενο, ο εξ απορρήτων του Α. Σαμαρά να καρφώνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως «μικρόνοα, φοβισμένο, πούστη», καθώς και το μισό υπουργικό συμβούλιο και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, στους προνομιακούς συνομιλητές του, αφού θεωρούσε τη Χρυσή Αυγή ως ενδεχόμενη δύναμη που μπορούσε να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία.

 

Ο Τάκης Μπαλτάκος ως alter ego του Α. Σαμαρά ήταν ο θιασώτης του ακροδεξιού ανοίγματος, ο μέντορας και φίλος του πρωθυπουργού, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, εκείνος που ο πρωθυπουργός τού έλεγε «είσαι μαλάκας…». Τέτοια οικειότητα, ήθος και ύφος εξουσίας, αντάξια ενός πρωθυπουργού και του πρώτου τη τάξει συμβούλου του.

 

Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι μεγάλος, ένας σύγχρονος Μακιαβέλι, ένας πιστός στον αρχηγό σύμβουλος, ένας κινηματογραφικός «διπλός πράκτορας», «ένα καρφί» όπως θα λέγαμε στη σαλονάτη αργκό, αφού η πεζοδρομιακή είναι προνόμιο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

 

Ομως «ο θόρυβος» έσπασε τα πρωθυπουργικά ακουστικά τύμπανα. Γιατί πλέον υπερέβη το πρόσωπο «Τάκης» και απέκτησε ταυτότητα, εκείνη του Αντώνη Σαμαρά. Αυτός που «βγαίνει στη σέντρα» είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και αν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από μια ρηχή και ευτελή δήλωση ότι «αν είναι έτσι δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο Π. Μπαλτάκος».

 

Και «ακουμπάει» και τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, που προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τα ακροδεξιά «ανοίγματα» του Α. Σαμαρά. Είναι σαφές ότι η παραίτηση του Τ. Μπαλτάκου δεν λυτρώνει την κυβέρνηση, αντίθετα την καθιστά υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις μεθοδεύσεις της και τις στοχεύσεις της. Και πάνω από όλα, θέτει θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών.

 

Πλέον ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν μπορεί να τις εγγυηθεί.

 

 

Scroll to top