ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Των Δ. Κουκλουμπέρη, Κ. Μοσχονά
Την τακτική της προσωποποίησης των ευθυνών επέλεξε το ΠΑΣΟΚ (όπως και η Ν.Δ.) στην υπόθεση Μπαλτάκου. Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος ζήτησε την άμεση παραίτησή του από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και τον σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που τη διέπει». Με τον τρόπο αυτό η Χαρίλαου Τρικούπη επιχείρησε να βγει από τη δύσκολη θέση της συνύπαρξης με τον δηλωμένο αντικομμουνιστή και συμπαθούντα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, κ. Μπαλτάκο, παραβλέποντας το γεγονός ότι αποτελούσε ώς χθες τον ίσως πιο στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και διαμορφωτή πολλών εκ των θέσεων του Μαξίμου. Πηγές του ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζαν επιπλέον τις πρόσφατες δηλώσεις Βενιζέλου ότι «o κ. Μπαλτάκος είναι παλιό πρόβλημα», στις οποίες όμως και τότε είχε εξαντληθεί η κριτική του κόμματος, προκειμένου φυσικά να μην τεθεί σε κίνδυνο η κυβερνητική σταθερότητα που όλα τα θυσιάζει…
Οι θύλακες της Ακροδεξιάς
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «πρέπει να χτυπηθούν όλοι οι θύλακες εντός της κυβέρνησης που εφάπτονται ιδεολογικά με την Ακροδεξιά και πολύ περισσότερο όταν έχουν οποιαδήποτε επαφή με τους ναζιστές και ρατσιστές»…
Ερωτηθείς σχετικά, ο Ε. Βενιζέλος παρατήρησε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ εκφράζει και τις δικές του απόψεις. Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, που καλύπτει μια εθνική ανάγκη, διέπεται από ένα προγραμματικό πλαίσιο, ανάμεσα στα δύο κόμματα, όπου το ΠΑΣΟΚ και γενικά οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι ο προοδευτικός πόλος…
Αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, ο Ευάγγ. Βενιζέλος «το έπαιξε» εθνικά και ενωτικά… Επανέλαβε, λοιπόν, το γνωστό ρεφρέν ότι στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες έκδηλη ήταν η αίσθηση πως η Ελλάδα πέρασε σε νέα φάση. «Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ενωμένοι τη στροφή αυτή και είναι κρίμα να ασχολούμαστε με δευτερεύοντα πράγματα επειδή αυτό το επιβάλλει η αντιπολίτευση ή η νευρικότητα στο εσωτερικό των κομμάτων της κυβέρνησης, την οποία βρίσκω φυσική μετά το βάρος που σηκώσαμε» είπε. Και κατέληξε: «Να αφήσουμε τα επουσιώδη και να κοιτάξουμε τον εθνικό μας στόχο και παρακαλώ τους Ελληνες και Ελληνίδες να ενωθούμε σε αυτό που είναι το αυτονόητο».