H Βανέσα Ρεντγκρέιβ, εκτός από μεγάλη καλλιτέχνις, είναι διάσημη και για τις φιλοπαλαιστινιακές απόψεις της. Ετσι είναι η ιδανική σκηνοθέτις αλλά και ερμηνεύτρια μιας παράστασης που βασίζεται σε αυτοβιογραφικό κείμενο συγγενούς τού Εντουαρντ Σαΐντ, του παλαιστινιακής καταγωγής διανοούμενου, συγγραφέα του «Οριενταλισμού» (εκδόσεις Νεφέλη) και καθηγητή ανθρωπιστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia, που μέχρι το τέλος της ζωής του (2003) πολεμούσε τους μύθους που καλλιέργησαν οι αποικιοκράτες για τους αποικιοκρατούμενους και τα στερεότυπα περί Ανατολής, που ακόμη κυριαρχούν στον δυτικό κόσμο.
Η Βρετανίδα ηθοποιός πήρε στα χέρια της τα απομνημονεύματα της πεθεράς τού Σαΐντ, Γουαντάτ Μακντίσι Κόρτα, που είχαν εκδοθεί το 2009, και παρέα με τη χήρα του συγγραφέα Μάριαμ τα διασκεύασαν για τη σκηνή.
Η παράσταση θα ανεβεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Miller Theater του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη. Με τίτλο «Ο κόσμος που αγάπησα: Η ιστορία μιας γυναίκας από την Αραβία», το έργο αφηγείται τις προσωπικές εμπειρίες της Γουαντάτ ως μαθήτριας, δασκάλας και στη συνέχεια διευθύντριας του σχολείου θηλέων Ahliah της Βηρυτού από το 1917, που ήταν μόλις 7 χρόνων, μέχρι το 1974.
Ο απόηχος των ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στον Λίβανο είναι έντονος. Ηταν, άλλωστε, τα χρόνια που γεννήθηκε το κράτος του Ισραήλ, ξέσπασε η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο Λίβανος έζησε έναν εμφύλιο πόλεμο.
«Αυτή είναι η ιστορία ενός χαμένου κόσμου», με αυτά τα λόγια ξεκινά η παράσταση. Μέσα από τα μάτια της Γουαντάτ Μακντίσι Κόρτα, οι θεατές θα δουν τη ζωή στον Λίβανο κάτω από τους καταπιεστικούς Γάλλους, θα νιώσουν τη λαχτάρα της για μια αραβική ταυτότητα βασισμένη στη θρησκευτική ανεκτικότητα, την αφοσίωση και πίστη της στην εκπαίδευση των γυναικών, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου της και, τέλος, την αγωνία της για το παλαιστινιακό ζήτημα και τη θλίψη της μπροστά στον πολιτικό και θρησκευτικό διχασμό της πατρίδας της. Η εξαιρετική αυτή γυναίκα έφυγε από τη ζωή το 1979.
Η παράσταση, πέρα από την πλούσια σε υλικό αφήγηση από την ίδια τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, περιλαμβάνει προβολές βίντεο, ζωντανή μουσική (πιάνο, βιολοντσέλο και βιολί) και χορωδιακά τραγούδια. Επί σκηνής θα ανεβούν τόσο η Μάριαμ Σαΐντ όσο και η εγγονή της, Ναντζλά Σαΐντ, που είναι επαγγελματίας ηθοποιός.
επιμ.: Β.Γεωργ.