Στις θέσεις τους παρέμεναν μέχρι χθες οι εμπλεκόμενοι στα βασανιστήρια και στον θάνατο του Ιλί Καρέλι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Ανέγγιχτοι στις θέσεις τους βρέθηκαν χθες ο διευθυντής και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στα βασανιστήρια και τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, μετά τη μεταγωγή του στο σωφρονιστικό κατάστημα των Σερρών.
Δεδομένου ότι οι ποινικές διώξεις που έχει ασκήσει για την υπόθεση ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμφισσας Ν. Αντωναράκης στρέφονται κατά παντός υπευθύνου, κανείς από τους οκτώ υπόπτους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας δεν είχε συλληφθεί ώς αργά χθες το βράδυ, ουδείς είχε παυθεί από τα καθήκοντά του, αλλά ούτε και ο διευθυντής των φυλακών, που φέρεται ότι αντιμετωπίζει την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.
Ερωτήματα προκαλεί η καθυστέρηση για ένταξη σε αργία των εμπλεκόμενων σωφρονιστικών, αφού είναι συγκεκριμένοι πλέον αυτοί που κλήθηκαν ήδη σε ανωμοτί καταθέσεις – δηλαδή ως ύποπτοι. Τους παρασχέθηκε έτσι η ευκαιρία, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να επιστρέψουν στο σωφρονιστικό κατάστημα και να εξαφανίσουν, αν ήθελαν, στοιχεία της υπόθεσης…
Η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια της τακτικής ανακρίτριας Σερρών Γεωργίας Τουτουντζή, με την εισαγγελική παραγγελία να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. Στη διακριτική της ευχέρεια παραμένει η απόφαση αν θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης θεωρώντας τους εμπλεκόμενους ύποπτους φυγής ή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, είτε θα τους καλέσει απλώς σε νέα ανωμοτί κατάθεση.
Στο μεταξύ, σε αποκαλύψεις προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Αντώνης Αραβαντινός, μιλώντας με ονόματα για τα βασανιστήρια του Ιλί Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, σε τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Τράγκα.
Οπως δήλωσε, κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενήργησαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης, δεν άντεξε και «έσπασε», παραδεχόμενος ότι χτύπησε και βασάνισε τον 42χρονο βαρυποινίτη εντός των φυλακών.
Σύμφωνα με τον Αραβαντινό, ο Κονσολίδης αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι στα βασανιστήρια πήραν μέρος άλλοι 9 δεσμοφύλακες. Αμέσως, οι επικεφαλής των ερευνών κάλεσαν για κατάθεση τους υπαλλήλους αυτούς και, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι 7 αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, ενώ οι 2 παραδέχτηκαν τα χτυπήματα και την ενοχή τους. Αυτοί οι δύο όμως αρνήθηκαν να δώσουν άλλα ονόματα…
Ο Αραβαντινός στη συνέχεια είπε ότι ο Κονσολίδης μόλις έμαθε ότι θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Τον έσωσαν συνάδελφοί του και διατάχθηκε με εισαγγελική παραγγελία ο εγκλεισμός του στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείο Σερρών.
Χθες, όμως, βγήκαν και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που παρήγγειλαν οι δύο ιατροδικαστές, Μηνάς Γεωργιάδης και Ελένη Ζαγγελίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοξικολογική είναι «καθαρή», δηλαδή στον οργανισμό του βαρυποινίτη δεν βρέθηκαν ίχνη ναρκωτικών, αλκοόλ ή δηλητηρίου.
Αντιθέτως, φαίνεται πως καθυστερούν για λόγους γραφειοκρατίας τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης που ζητήθηκε και διαβιβάσθηκε στην Αθήνα αντί να γίνει στα εργαστήρια του ΑΠΘ.
Η Ενωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων
Με ανακοίνωσή της η Ενωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας Σερρών μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναπαράγονται αναληθείς και ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι και με τον καταλογισμό ευθυνών προσδιορίζοντας τυχόν εμπλεκομένους» και πως «ως επί το πλείστον το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν ψευδείς ειδήσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του καθένα από τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται μνεία, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, την αρχή της αναλογικότητας και προδικάζουν καταστάσεις».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουν να προστατεύονται και στις φυλακές»
Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε με δήλωσή του ο επίτροπος της Ε.Ε. Νιλς Μούιζνιεκς. «Είμαι σοβαρά προβληματισμένος από την περίπτωση του βασανισμού μέχρι θανάτου του κρατούμενου Ιλί Καρέλι. Οι φυλακές και τα κρατητήρια δεν είναι δυνατό να αποτελούν χώρους μη εφαρμογής των νόμων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουν να προστατεύονται και στις φυλακές, ενώ οι υπεύθυνοι για τη βίαιη συμπεριφορά πρέπει να λογοδοτήσουν.
»Η έρευνα που διατάχθηκε από τις δικαστικές αρχές στην Ελλάδα για την υπόθεση αυτή είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει στην παραδειγματική επιβολή κυρώσεων για όλους τους υπεύθυνους αυτής της θηριωδίας. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η συμπεριφορά των οργάνων τήρησης του νόμου θα είναι πάντοτε εναρμονισμένη με τις αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων απαράδεκτων πράξεων».