→Η πολυεθνική G4S, με το «βεβαρημένο ποινικό μητρώο», διεκδικεί τη φύλαξη τριών κέντρων κράτησης μεταναστών μέσω κοινοτικών κονδυλίων…
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας αναθέτει οριστικά η κυβέρνηση τη φύλαξη των Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών, σε Παρανέστι Δράμας, Κόρινθο και Ορεστιάδα, πιστή στο δόγμα της Ευρώπης-φρούριο, η οποία -μέσω της επιλεκτικής χρηματοδότησης προγραμμάτων- όχι μόνο εγκλωβίζει ανθρώπους σε διάφορα κολαστήρια στις χώρες της καπιταλιστικής περιφέρειας, αλλά βρίσκει τρόπους να τους χρησιμοποιεί και ως πηγή κέρδους.
Οπως έγινε γνωστό χθες, για το χρυσό ετήσιο συμβόλαιο αποκρατικοποίησης των τριών κέντρων κράτησης, συνολικού προϋπολογισμού 12-14 εκατομμυρίων ευρώ, επικρατέστερη σύμφωνα με τον ΕU Observer είναι η βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης G4S. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό στρατό στον κόσμο: στις τάξεις της G4S, που δραστηριοποιείται σε 125 χώρες στον κόσμο, απασχολούνται περισσότερα από 650.000 εργαζόμενοι (με συμβάσεις δουλοπάροικων), πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές όπου έχει εμπλακεί η G4S. Από βασανιστήρια Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές έως σύμπραξη με σκληρά καθεστώτα, όπως αυτά της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και του Αφγανιστάν.
Στην Αυστραλία, όπου το σύστημα κράτησης των μεταναστών έχει ιδιωτικοποιηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, είναι πλέον συχνά τα περιστατικά κακοποίησης μεταναστών, ελλείψεων παροχών υγείας και προσλήψεων φθηνού, ανεκπαίδευτου προσωπικού, που οδηγούν σε αυτοκτονίες, δραπετεύσεις και ταραχές. Το συμβόλαιο στην Αυστραλία είχε αναλάβει η Global Solution, θυγατρική της G4S. Στη Βρετανία η G4S, υπεύθυνη για μια σειρά έργων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του Λονδίνου, κατηγορείται σήμερα για φουσκωμένα τιμολόγια.
Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για τα κέντρα κράτησης μεταναστών και τους αιτούντες άσυλο τροποποιήθηκε το 2012, επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη. Η νέα νομοθεσία επέτρεπε στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναθέτει την ευθύνη για τη φύλαξη των κέντρων κράτησης σε ιδιωτικές εταιρείες. Η χρηματοδότηση θα γίνει με πόρους του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Επιστροφής της Ε.Ε.
Για το πρώτο υποέργο στην Κόρινθο το ποσό ανέρχεται στα 5.273.520 ευρώ και αφορά 86 άτομα προσωπικό. Αντίστοιχα, για το κέντρο Παρανεστίου Δράμας το κόστος θα ανέλθει σε 4.415.040 ευρώ ανά έτος (72 άτομα), ενώ για το κέντρο κράτησης Φυλακίου Ορεστιάδας σε 2.422.140 ευρώ (79 άτομα).
«Πρέπει πάντα να προκαλεί σκέψη όταν ένα κράτος προσκαλεί επί πληρωμή κάποιον ιδιώτη για να αναλάβει τη διαχείριση μιας δομής όπως ένα κέντρο κράτησης μεταναστών», σχολίασε στο EUobserver ο Μάικλ Φλιν, υπεύθυνος για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κράτησης στο ελβετικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, και συμπλήρωσε πως «η ανάληψη της διαχείρισης από έναν ιδιώτη αμέσως καθιστά την ευημερία των μεταναστών το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει την εταιρεία. Αυτό είναι αναπόφευκτο, καθώς μιλάμε απλά για επιχειρείν».
Είναι εμφανές πως τα κέντρα κράτησης μεταναστών, εκτός από δομή πληθυσμιακής διαχείρισης και ελέγχου της κινητικότητας, αποτελούν ένα πεδίο για μια προσοδοφόρα -υλική και ιδεολογική- αξιοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Την ευκαιρία για αποκόμιση κερδών σπεύδουν να αξιοποιήσουν και ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόσφατα οι πρόεδροι των Επιµελητηρίων Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και ∆ράµας απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. ∆ένδια, καταγγέλλοντας ότι µε τους όρους της προκήρυξης «αποκλείονται όλες οι επιχειρήσεις της επαρχίας προς όφελος µίας ή ελαχίστων εταιρειών που διαθέτουν τα απαιτούµενα».
Σύμφωνα με την προκήρυξη, εφόσον επεκταθεί ένα Κέντρο Κράτησης και αυξηθούν οι ανάγκες για φύλαξη επιπλέον αριθμού αλλοδαπών, θα επεκταθεί η σχετική σύμβαση και θα ζητηθεί η κατ’ αναλογία αύξηση του προσωπικού τού αναδόχου (μέχρι ποσοστό 100%) με ανάλογη προσαρμογή του συμβατικού τιμήματος. Λεφτά υπάρχουν, για ποιον όμως;