→Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και πρόεδρος της «Δράσης» βάζει στο στόχαστρο το ΤΑΙΠΕΔ και τις διαδικασίες που ακολουθεί στους μεγάλους διαγωνισμούς, αλλά και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως «η Ελλάδα προσελκύει πάλι επενδυτές»
Της Χαράς Τζαναβάρα
Αλλαγές σε ουσιώδεις όρους του διαγωνισμού για το Ελληνικό, που οδήγησαν στην υποβολή μόνον μίας προσφοράς, εντοπίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της «Δράσης» και ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών. Σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι «οι βασικοί όροι του διαγωνισμού δεν έγιναν δημόσια γνωστοί» και ζητάει εξηγήσεις.
Οι όροι του διαγωνισμού, όπως έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.», πέρα από όσα αναφέρονται στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, ανατράπηκαν λίγες ώρες πριν από την κατάθεση της μοναδικής προσφοράς από τη Lamda Development, όταν δημοσιεύτηκε πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία το Δημόσιο θα συνυπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο.
Δοκιμασμένη «συνταγή»
Λίγες ημέρες πριν, στον νόμο για τον… ΕΟΠΥΥ δημοσιεύτηκε διάταξη με την οποία ο αγοραστής του Ελληνικού θα δικαιούται αποζημίωση από το Δημόσιο σε περίπτωση καθυστέρησης των αρχαιολογικών ανασκαφών ή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Είναι η δοκιμασμένη και ιδιαίτερα… αποδοτική «συνταγή» με την οποία οι εργολάβοι των αυτοκινητόδρομων πήραν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ, στην αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού (Request For Proposal της 9/1/2013, σελίδα 28), αναφέρει ότι το Δημόσιο λαμβάνει το 30% όλων των οικονομικών ωφελημάτων που θα έδινε η πωλούμενη εταιρεία προς τους μετόχους της.
Ωστόσο, σε δελτίο Τύπου στις 26/3/2014, το Ταμείο ανακοινώνει ότι ο επενδυτής θα δικαιούται σωρευτική απόδοση της επένδυσης (IRR) 15% και μόνο πάνω από αυτό το όριο το Δημόσιο θα δικαιούται να λαμβάνει αυτό το έσοδο. Ο ουσιώδης αυτός όρος του διαγωνισμού άλλαξε μετά την αποχώρηση του Κατάρ, ενός εκ των τεσσάρων προεπιλεγμένων επενδυτών της πρώτης φάσης, «αυξάνοντας εκ των υστέρων κατά πολύ την ελκυστικότητα της σχετικής επένδυσης», όπως παρατηρεί ο Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος σπεύδει να διευκρινίσει ότι συμφωνεί με την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά δίνει έμφαση στη διαφάνεια των διαδικασιών και στο δικαίωμα όλων των διεκδικητών να γνωρίζουν εκ των προτέρων όλους τους όρους του διαγωνισμού. Ζητάει να πληροφορηθεί αν μετά την αλλαγή όρων του διαγωνισμού κλήθηκε ο όμιλος που είχε αποσυρθεί από τη διαδικασία λόγω χαμηλής απόδοσης και αν δόθηκε παράταση σε όσους είχαν απομείνει.
Η ένσταση
Να σημειωθεί ότι έχει υποβληθεί ένσταση από τον εγγλέζικο όμιλο, που είχε ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να δώσει παράταση για να υποβάλει την προσφορά του με τα νέα δεδομένα. Δεν είναι γνωστή η απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα. Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής δεν διστάζει να ρίξει τα βέλη του προς δύο κατευθύνσεις:
● Προς το ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο επισημαίνει ότι θεσμικά δεν υπάγεται στον δημόσιο τομέα, και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. παρίστανται δύο παρατηρητές που προτείνονται από το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρατηρεί με νόημα ότι σε πέντε από τους έξι μεγάλους διαγωνισμούς που προκήρυξε (ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, ΔΕΠΑ και Ελληνικό) η διαδικασία με συμμετοχή τριών ή και περισσότερων επενδυτών κατέληξε σε μία προσφορά.
● Προς την κυβέρνηση, για την οποία παρατηρεί ότι «ισχυρίζεται πως η Ελλάδα προσελκύει πάλι επενδυτές», αλλά κατέληξε σε μία προσφορά για «ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού».