dorodokia

03/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ένας στους τρεις αρνείται να δώσει «φακελάκι»

Μείωση της διαφθοράς στην Ελλάδα και αυξημένη «αντίσταση» των πολιτών. Στην πρωτοκαθεδρία της διαφθοράς παραμένει ο δημόσιος τομέας, με νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες να πρωτοστατούν .
      Pin It

Η κατάσταση στον τομέα της διαφθοράς στην Ελλάδα εμφανίζεται βελτιωμένη για το έτος 2013, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα που παρουσίασε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς. Συνολικά, υπάρχουν 15% λιγότερα περιστατικά, με κύριες «εστίες» της διαφθοράς να παραμένουν τα νοσοκομεία και ο δημόσιος τομέας.

Αυξημένος αριθμός των ερωτηθέντων, που αγγίζει το 30%, αρνήθηκε να καταβάλει το «φακελάκι» που τους ζητήθηκε, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι παρουσιαστές της έκθεσης, Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος και Γιάννης Μαυρής, πρόεδρος της Public Issue, ανέφεραν πως η αυξημένη αντίσταση των πολιτών, οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση αφετέρου στη συστηματική πολιτική κατά της διαφθοράς από το κράτος, που επιδρά θετικά στη νοοτροπία και απονομιμοποιεί τη διαφθορά. Επίσης, για πρώτη φορά καταγράφεται από τους πολίτες ως στοιχείο διαφθοράς η μη έκδοση αποδείξεων.

 

Αύξηση 5% στα νοσοκομεία

Ο δημόσιος τομέας πάντως συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία στη διαφθορά με το 70% των συνολικών περιστατικών. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες. Τα νοσοκομεία μάλιστα παρουσίασαν αύξηση 5%, ενώ οι εφορίες και οι πολεοδομίες μείωση 1,2% και 2,8% αντίστοιχα.

Τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία δίνονται για επεμβάσεις, «γρηγορόσημο» και αμοιβή γιατρού, στην εφορία για ρύθμιση χρεών και «γρηγορόσημο» και στην πολεοδομία για οικοδομική άδεια και επίσης για «γρηγορόσημο».

Στον ιδιωτικό τομέα πρωταγωνιστεί και πάλι η υγεία, αλλά και οι τράπεζες, ο δικηγορικός κλάδος, ο κλάδος αυτοκινήτου και ο τομέας των κατασκευών.

Σχετική μείωση παρουσιάζει και ο μέσος όρος των χρηματικών ποσών διαφθοράς, από 1.442 ευρώ το 2012, σε 1.333 ευρώ το 2013.

Φέτος είναι η έβδομη χρονιά που εκπονείται Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό, με μέγεθος δείγματος 12.108 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top