Ο Σαμαράς αναζητεί τρόπο εξόδου από την κρίση στην οποία τον βύθισε η υπόθεση Μπαλτάκου πιέζοντας τον Στουρνάρα να εκδώσει ομόλογο για τις αγορές, αλλά τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Διέξοδο στις αγορές, σε μια προσπάθεια να βγει από την κρίση που προκάλεσε η γειτνίαση με τη Χ.Α., ψάχνει απεγνωσμένα η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κάλεσε χθες το βράδυ στο μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και συζήτησαν για την επίσπευση της έκδοσης ομολόγου, παρ’ ότι η κίνηση προγραμματιζόταν για τα τέλη του μήνα ή τις αρχές του επόμενου. Πλην όμως το κόστος της υπόθεσης Μπαλτάκου θεωρείται μεγαλύτερο πολιτικά, όποια και αν είναι η διαφορά των επιτοκίων.
Η αποπομπή του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου διαπιστώνεται ότι δεν φτάνει για να εκτονωθεί η κρίση. Τα ερωτήματα για τις σχέσεις του κ. Μπαλτάκου με τη Χ.Α. στρέφονται προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ η ανησυχία για την αποκάλυψη και άλλων συνομιλιών έγινε πανικός μετά τη συνέντευξη του τέως συνεργάτη και φίλου του κ. Σαμαρά στον ρ/σ «Real Fm».
Στην αναμονή
Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για το επόμενο χτύπημα του Ηλ. Κασιδιάρη ή άλλου στελέχους της Χ.Α. όπως άφησε να εννοηθεί ο βουλευτής Ηλ. Παναγιώταρος. Οι γραμμές άμυνας που δοκίμασε χθες η κυβέρνηση δεν έφεραν αποτελέσματα.
Το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης του πρωθυπουργού πήραν πάνω τους οι υπουργοί Επικρατείας και Εσωτερικών, Δ. Σταμάτης και Γ. Μιχελάκης, με επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή προκαλεί νέα σύγχυση στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς, εάν υπάρξει νέος γύρος αποκαλύψεων για τις σχέσεις του κ. Μπαλτάκου με τη Χ.Α., ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί σε χειρότερη θέση. Με τον φόβο να εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ευάγγ. Βενιζέλο.
Εκτός από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και από τις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μ. Γιαννάκου μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» προσπάθησε να διαχωρίσει το πρόβλημα της κυβέρνησης από το κόμμα, λέγοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με τη Ν.Δ.». Στελέχη της Ν.Δ. όμως υπενθύμιζαν ότι η πρώτη πράξη που έκανε ο κ. Σαμαράς μόλις διαδέχτηκε τον κ. Καραμανλή ήταν να ορίσει νομικό σύμβουλο τον κ. Μπαλτάκο. Οι σχέσεις του τέως γραμματέα με τη Χ.Α. επαναφέρουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. το ζήτημα των στρατηγικών ανοιγμάτων προς το Κέντρο, όπως υποστηρίζουν οι μετριοπαθείς, ή προς τα δεξιά όπως υποστήριζε ο τέως γενικός με τον έτερο στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδη.
Η σύγχυση αντικατοπτρίζεται καλύτερα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο βουλευτής Γ. Κεφαλογιάννης στην προσωπική του ιστοσελίδα κάνει λόγο για συνωμοσία, με διεθνή μάλιστα ανάμειξη. Σε ανάλογο μήκος κινήθηκε ο Φ. Κρανιδιώτης, ενώ η ιστοσελίδα Antinews συνδέει την κρίση με σενάρια που «απεργάζεται η διαπλοκή για κόντεμα του Σαμαρά».
Εκκληση Αβραμόπουλου
Η κρισιμότητα της κατάστασης στην κυβέρνηση και στο κόμμα αντανακλάται και στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και αντιπροέδρου της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος κάνει επίκληση της πολιτικής ιστορίας της Ν.Δ. και υπογραμμίζει ότι «τις κατακτήσεις που έχουν γίνει οφείλουμε να τις διασφαλίσουμε ενωμένοι». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος ήθελε η υπόθεση Μπαλτάκου να κλείσει με την ανάληψη της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης από τον κ. Σαμαρά και να τερματιστεί κάθε συζήτηση γύρω από τη Χ.Α.
Με το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη μετά την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, ακόμη και αν ο κ. Βενιζέλος καταφέρει να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα.
O πρωθυπουργός επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η υπόθεση Μπαλτάκου, καθώς την επόμενη Παρασκευή αναμένεται στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ. Σε τέτοιες συνθήκες, όσο σημαντική και αν είναι η γερμανική υποστήριξη, είναι αμφίβολο ότι θα δώσει πολιτικούς πόντους στην κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Η έκταση που πήρε η υπόθεση Μπαλτάκου στα διεθνή μέσα προκάλεσε ανησυχία και στο οικονομικό επιτελείο, που θεωρεί ότι οι αγορές είναι ακόμη ευμετάβλητες απέναντι στην Ελλάδα.