04/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να καθαρίσει το σπίτι της από τους ακροδεξιούς η Ν.Δ.»

ΠΑΣΟΚ - Με έκδηλη αμηχανία αντιμετωπίζει το περιβάλλον του Ευάγγ. Βενιζέλου το θέμα Μπαλτάκου και των χρυσαυγιτών ενώ υπήρξε παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου.
      Pin It

ΠΑΣΟΚ – Με έκδηλη αμηχανία αντιμετωπίζει το περιβάλλον του Ευάγγ. Βενιζέλου το θέμα Μπαλτάκου και των χρυσαυγιτών ενώ υπήρξε παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου

 

Υπάρχει πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού στην υπόθεση Μπαλτάκου επισήμανε ο γραμματέας του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Υπό το πρίσμα της διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση Μπαλτάκου και όπως τόνιζαν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν μέχρι χθες o αντιπρόεδρος, «δεν θα πέσει η κυβέρνηση ούτε εμείς φεύγουμε, παρά τη μεγάλη σπουδαιότητα του θέματος, ζητάμε όμως από τη Ν.Δ., που εκείνη έχει το πρόβλημα, να “καθαρίσει” το σπίτι της».

 

Αναπόδραστα όμως σε παρόμοια περιπέτεια με τη δικομματική εξαιτίας των πρωτοβουλιών τού μέχρι πρότινος alter ego του Αντώνη Σαμαρά εισέρχεται και η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία πριν καλά καλά απαλλαγεί από τους κλυδωνισμούς του πολυνομοσχεδίου, καλείται να διαχειριστεί φωνές και εσωτερικές πιέσεις για πιο θεαματικές κινήσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.

 

Εξάλλου, στην παρέμβασή του για το ζήτημα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, o Γιώργος Παπανδρέου αυτό ακριβώς υπαινίχθηκε, την εγκατάλειψη δηλαδή της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον Αντώνη Σαμαρά, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, «ακόμη και παρακρατικές πρακτικές του παρελθόντος», που ήρθαν στην επιφάνεια με την αποκάλυψη των συνομιλιών Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.

 

«Πώς είναι δυνατόν με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ’ ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;», αναρωτιέται o πρώην πρωθυπουργός, σε μια αποστροφή της γραπτής ανακοίνωσης που εξέδωσε και η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση παρότρυνση για την έξοδο του ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση.

 

O κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια «οικογενειακή υπόθεση» της Δεξιάς που θέτει σε αμφισβήτηση στα μάτια των Ελλήνων τη δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμών της πολιτείας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της πορείας της χώρας και την αξιοπιστία της, ενώ προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα σημείωνε ότι «η απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου δεν αρκεί».

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, απέφυγε να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό. Απεναντίας, δήλωσε ικανοποιημένος με την αντικατάσταση Μπαλτάκου από τον Φώτιο Καϋμενάκη. Πάντως, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κυρίως εκείνων των στελεχών που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα παραμένει και αφορά τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, κορυφαία πηγή στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου μάς εξέφραζε τη συμφωνία του ότι «πράγματι το πρόβλημα δεν τελειώνει», γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ ζητά την αποπομπή κάθε ακροδεξιού θύλακα από την κυβέρνηση.

 

Σε σκληρή γραμμή κατά της Ν.Δ. εμφανίστηκε χθες o στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, Χρήστος Πρωτόπαπας, o οποίος υποστήριξε («Βήμα fm») ότι θα προκύψει θέμα συνεργασίας εφόσον στην κυβέρνηση ή στον περίγυρο του πρωθυπουργού παραμένουν στελέχη με ακροδεξιά ατζέντα, ενώ ονομαστική αναφορά έκανε στον Φαήλο Κρανιδιώτη ως την πλέον ενδεικτική περίπτωση. Σημείωσε πάντως, απαντώντας για την ανακοίνωση Παπανδρέου, ότι «δεν έχω αυτή τη στιγμή μια εναλλακτική λύση που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της πορείας της χώρας, άρα το θέμα της ομαλής πορείας της».

 

«Το θέμα δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου, υπάρχει πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού», επισήμανε o γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης («Real fm»).

 

Με το βλέμμα στις κάλπες

 

Σε κατευναστικό και αποπροσανατολιστικό πλαίσιο, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε χθες έμφαση, στις δηλώσεις που έκανε λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα, «στην πάρα πολύ μεγάλη σημασία που έχει ο προοδευτικός πόλος στην κυβέρνηση» και με το βλέμμα στις κάλπες ευχήθηκε τον Μάιο η δημοκρατική παράταξη να βγει ενισχυμένη.

 

Επίσης, ευχήθηκε απευθυνόμενος στη ΔΗΜΑΡ να μην είχε φύγει από την τρικομματική ώστε να λειτουργούσε εξ αρχής o προοδευτικός πόλος, παραβλέποντας ωστόσο ότι το φλερτ της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά και το μπλοκάρισμα κάθε δημοκρατικής μεταρρύθμισης, όπως το αντιρατσιστικό, από το Μαξίμου και τον παραιτηθέντα γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου εξώθησαν τον Φώτη Κουβέλη στην αποχώρηση από την τρικομματική, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην ακολουθεί, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις…

 

Το αρχικό σοκ και την παγωμάρα που ένιωσαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπώνει άλλωστε η πληροφορία ότι οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς δεν κατέστη εφικτό να μιλήσουν προχθές που ξέσπασε το θέμα, καθώς, παρά τις επαναλαμβανόμενες απόπειρες του αντιπροέδρου να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό είτε κάποιον συνεργάτη, η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

 

Scroll to top