Κάμψη της διαφθοράς κατά 15% σημειώθηκε στη χώρα μας για το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», με το φαινόμενο να παραμένει γιγαντωμένο σε νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες. Το εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς για το 2013 υπολογίζεται στα 389 εκατ. ευρώ έναντι 475 εκατομμυρίων το 2012.
Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο στον τομέα της υγείας, με το 50% των πολιτών να απαντά ότι ζητήθηκαν χρήματα, εκτός από τα νόμιμα, για υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία, ποσοστό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το 2012 και σίγουρα όχι άσχετο με τις πρόσφατες πολιτικές λιτότητας στην περίθαλψη. Σε όσους ζητήθηκαν «φακελάκια» στα νοσοκομεία, αυτό έγινε για επεμβάσεις και για επίσπευση διαφόρων διαδικασιών, ενώ μικρότερο ποσοστό αφορούσε αμοιβές ιατρών. Το «γρηγορόσημο» έχει την τιμητική του και σε εφορίες και πολεοδομίες, με όσους ζητούν χρήματα από τους πολίτες να το κάνουν, για να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία και να τακτοποιήσουν ταχύτερα τις υποθέσεις τους.
Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ένα στα τρία περιστατικά διαφθοράς αφορά τον χώρο της υγείας, 11% νομικές υπηρεσίες και τον κλάδο του αυτοκινήτου (ιδιωτικά ΚΤΕΟ, συνεργεία, σχολές οδηγών) και 10% τον τομέα των κατασκευών. «Μάστιγα» για τους πολίτες δείχνει να είναι η μη έκδοση αποδείξεων (αποτελούν περίπου τα μισά περιστατικά διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα). Ελπιδοφόρο,πάντως, είναι το ότι 30% των πολιτών αρνήθηκε να καταβάλει το «φακελάκι» που του ζητήθηκε, τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αισιόδοξο εμφανίζεται το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα που απάντησε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά.
Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος