Ενώ το αεροδρόμιο «Μακεδονία» διαθέτει πλέον διάδρομο υπερατλαντικών δυνατοτήτων, η αίθουσα που τον εξυπηρετεί δεν χωράει περισσότερα από 150 άτομα. Ο Κ. Χατζηδάκης αγνοούσε πως υπάρχει έκταση 300 στρεμμ., απαλλοτριωμένη από το κράτος, για να γίνει ο νέος αεροσταθμός. Αυτό το έργο αναπτυξιακής υποδομής θέλει να το δώσει σε ιδιώτη
«Αν πάρει το έργο ο ιδιώτης θα αυξήσει τα τέλη του αεροδρομίου», τονίζει ο αερολιμενάρχης του «Μακεδονία» Αχ. Τοπούζας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Ο Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε χθες στο στόχαστρο των συνδικαλιστών της ΥΠΑ, οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την ιδιωτικοποίηση και τις επισκέψεις «επενδυτών» για τα ελληνικά κρατικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το «Μακεδονία».
Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, που προωθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δεν γνώριζε καν ότι στη Θεσσαλονίκη, με τον νέο διάδρομο προσαπογειώσεων, τον «10-28», δημιουργείται ένα αεροδρόμιο υπερατλαντικών δυνατοτήτων, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον υπάρχοντα «νάνο» αεροσταθμό, που δεν χωράει περισσότερα από 150 άτομα στην αίθουσα των εκτός συνθήκης Σένγκεν επιβατών…
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα επισήμανε ο αερολιμενάρχης του «Μακεδονία» Αχιλλέας Τοπούζας: ότι σε συνάντηση ενημέρωσης των φορέων από την Ομοσπονδία των Συλλόγων Εργαζομένων στην ΥΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης αγνοούσε πως υπάρχει έκταση 300 στρεμμάτων, απαλλοτριωμένη, για να γίνει σ' αυτήν ο νέος αεροσταθμός, έργο το οποίο ακυρώθηκε το 2005, με πολιτική απόφαση, γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα.
«Ο υπουργός, στο ζήτημα που του έθεσα, είχε έτοιμη την απάντηση. Την επένδυση, είπε, θα κάνει ο ιδιώτης που θα πάρει το αεροδρόμιο», ανέφερε ο αερολιμενάρχης, αφήνοντας να διαφανεί ότι το κυριότερο στοιχείο για την ανάπτυξη του αεροδρομίου «Μακεδονία» είναι ο σχεδιασμός, όχι η ιδιωτικοποίηση.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αερολιμενικούς, επιχειρεί μέσα από ένα οριζόντιο μοντέλο να ιδιωτικοποιήσει το «Μακεδονία» μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, όταν κεντρικά, με πολιτική απόφαση, το υπεύθυνο κράτος κάνει πίσω στο πιο κρίσιμο έργο αναπτυξιακής υποδομής, την κατασκευή νέου αεροσταθμού.
«Θα φύγουν οι εταιρείες»
Ο κ. Τοπούζας πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι για να χρηματοδοτηθεί από ιδιώτη ένα έργο τέτοιου μεγέθους, προϋπολογισθέν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη αεροδρομίου, κάτι που θα σήμαινε ότι οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, που σήμερα επιχειρούν μέσω του «Μακεδονία», αλλά και άλλες αεροπορικές εταιρείες θα το εγκατέλειπαν και θα έφευγαν για Σκόπια, Σόφια και Κωνσταντινούπολη. Ας σημειωθεί πως τα έσοδα του «Μακεδονία» ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στο μεταξύ, την ίδια άποψη με τον κ. Τοπούζα σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής νέου αεροσταθμού εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, όσο και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Ηλιάδης.
«Ο διάδρομος 10-28 χωρίς την αίθουσα του αεροσταθμού θα είναι άχρηστος, αφού οι επιβάτες δεν θα χωράνε», είπε ο κ. Θωμόπουλος, ενώ ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε ότι ανάπτυξη με τόσο μικρό επιβατικό σταθμό, αλλά και με έλλειψη απευθείας συνδέσεων της Θεσσαλονίκης έστω με την Ευρώπη, δεν πρόκειται να υπάρξει.