04/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κύπριοι γυρίζουν την πλάτη στις ευρωεκλογές

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κινήθηκαν οι εγγραφές νέων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, ενόψει των επικείμενων εκλογών για ανάδειξη των εκπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο.
      Pin It

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Άκης Φάντης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας εκλογών, έως και την τελευταία ημέρα των εγγραφών (2 Απριλίου) ενεγράφησαν συνολικά μόλις 5.424 νέοι εκλογείς από τις 22,5 χιλιάδες που είχαν δικαίωμα εγγραφής. Δηλαδή, το ενδιαφέρον από νέους για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους κυμάνθηκε μόλις στο 24%.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το ενδιαφέρον από πλευράς δηλώσεων Κυπρίων για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στο εξωτερικό, αφού μέχρι και τις 2 Απριλίου υποβλήθηκαν, είτε ηλεκτρονικά είτε γραπτώς, 6.316 δηλώσεις και μέχρι στιγμής θα λειτουργήσουν δώδεκα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Σημερινή» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πως μετά το κλείσιμο των εκλογικών καταλόγων υπήρξαν 3.862 νέες εγγραφές Ελληνοκυπρίων, 1.557 εγγραφές κοινοτικών και 5 Τουρκοκυπρίων των ελεύθερων περιοχών. Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως, «αν και το 2009 ήταν χαμηλό το ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες εκλογικές διαδικασίες, εντούτοις οι φετινοί αριθμοί είναι στο ήμισυ της αντίστοιχης περιόδου πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009, ενώ οι δηλώσεις για κέντρα εξωτερικού βρίσκονται στα 2/3 την προαναφερθείσας περιόδου».

Με βάση τα δεδομένα όπως προέκυψαν μετά το κλείσιμο των εκλογικών καταλόγων, στην Αθήνα θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν δύο. Σε Βρυξέλλες, Ηράκλειο, Γιάννενα, Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ και Πάτρα, συμπλήρωσε, θα λειτουργήσουν από ένα εκλογικό κέντρο.

Οι πόλεις που δεν συμπλήρωσαν το κατώτερο όριο των 150 είναι ο Βόλος, η Κομοτηνή, η Λάρισα και το Ρέθυμνο για την Ελλάδα, ενώ για τη Βρετανία το Λιντς και το Μπρίστολ. Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, εξετάζεται κατά πόσο θα αυξηθεί το κατώτατο όριο ή θα υπάρξει συμψηφισμός κέντρων. Γίνονται σκέψεις, σημείωσε, για να λειτουργήσει κοινό εκλογικό κέντρο για τον Βόλο και τη Λάρισα, όπως και για το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ενώ πρόβλημα δημιουργείται με την Κομοτηνή, η οποία είναι πολύ απομακρυσμένη από οποιοδήποτε άλλο εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει στον ελλαδικό χώρο.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας εκλογών ανέφερε πως το χαμηλό ενδιαφέρον εγγραφής νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους είναι προπομπός αυξημένης αποχής, υποδεικνύοντας πως «είναι στο χέρι των κομμάτων να αλλάξουν τα δεδομένα, να επανακτήσουν την αξιοπιστία των πολιτών και να τους πείσουν ότι αξίζει να πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές». Σημειώνεται, πάντως, πως κατά τις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές, αυτές του 2004 και του 2009, η αποχή κυμάνθηκε από 27-40%. Συγκεκριμένα, το 2004 το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 27,5% ενώ το 2009 η αποχή εκτοξεύθηκε στο 40,6%. Στις 16 Μαΐου θα γνωστοποιηθούν τα εκλογικά κέντρα και η κατανομή των εκλογέων, ενώ στις 25 Μαΐου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, θα γίνει η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων και θα ανακοινωθούν οι έξι εκλεγέντες ευρωβουλευτές.

 

efsyn.gr

Scroll to top