Χίλια λιμενικά έργα εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια, ύψους ενος δισ. ευρώ, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη διάσκεψη για τη νησιωτικότητα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, που διοργάνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», παρά τη θύελλα αντιδράσεων που είχε προκαλέσει, και είπε ότι βασικός στόχος του υπουργείου είναι να «γεμίσουμε τις θάλασσές μας με ελληνικές σημαίες και να προσελκύσουμε περισσότερα σκάφη της Ευρώπης και άλλων χωρών σε μας. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθούν τα νησιά μας».
Αναφέρθηκε επίσης στην ακτοπλοΐα, αναλύοντας όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο, εστιάζοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της χρήσης LNG στα πλοία της ακτοπλοΐας, στην αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου αξιολογώντας τη χρησιμότητα όλων των επιδοτούμενων γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίες εξυπηρετούνται με Συμβάσεις Ανάθεσης ΔΥ και οι οποίες αφορούν μικρό κοινό.
Στη διάσκεψη μίλησε και η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, η οποία ανέφερε ότι η γεωγραφική κατανομή και απόσταση των περισσότερων νησιών από το κέντρο δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού, εξάρτησης και απομόνωσης σε διάφορα επίπεδα, επισημαίνοντας ως κύρια πτυχή του προβλήματος, την οικονομική πλευρά που επηρεάζει τη δια-συνδεσιμότητα των νησιών. Άσκησε μάλιστα κριτική για την απορρόφηση πόρων στα νησιά, καθώς όπως είπε «απορρόφηση των κονδυλίων για τα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Ειδικού Αξονα Προτεραιότητας για το Νότιο Αιγαίο είναι μόλις 50%».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης υποστήριξε ότι «πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση και ανάπτυξης θα διαδραματίσει και η σωστή πολιτική τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο σε θέματα νησιωτικότητας». Οπως είπε, δεν «νοείται Ευρώπη με νησιά απομονωμένα και χωρίς λογικές ευκαιρίες ανάπτυξης, εξ ου και η ανάγκη ενός ορθολογικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού».
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr