Λεπτομερείς οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι από την ιστοσελίδα (www.gsis.gr) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Το κλασικό «βιβλιαράκι» της Εφορίας για το πώς θα συμπληρώσουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, έστω και με καθυστέρηση, με όλα τα στοιχεία για τις παγίδες, τις φορολογικές κλίμακες και τις κρίσιμες ημερομηνίες. Το «βιβλιαράκι» δεν διατίθεται πλέον σε έντυπη μορφή, καθώς από φέτος είναι υποχρεωτική για όλους η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Η εκκαθάριση θα γίνεται αμέσως και τα εκκαθαριστικά θα εκδίδονται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης – και μπορούν να τυπωθούν από τον φορολογούμενο. Οι δόσεις πληρωμής του φόρου είναι προκαθορισμένες (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου, τέλος Νοεμβρίου) για όσους έχουν χρεωστικό αποτέλεσμα. Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει email στη ΓΓΠΣ, θα ενημερώνονται από το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο σχετικά με τη δήλωση. Σε διαφορετική περίπτωση, τα όποια μηνύματα εμφανίζονται μόνο στην προσωπική σελίδα καθενός στο taxisnet. Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τη δήλωση είναι τα εξής:
*Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου (ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου). Εως σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί περίπου 20.000 φορολογικές δηλώσεις.
*Φέτος, για δεύτερη χρονιά, η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική για κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος, καθώς και για τους κατοίκους εξωτερικού. Η μοναδική εξαίρεση είναι οι δηλώσεις που υποβάλλονται από τους κληρονόμους για λογαριασμό αποβιωσάντων.
*Για πρώτη φορά εισάγεται η καινοτομία της προσυμπλήρωσης, αφού όλοι όσοι δίνουν βεβαιώσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και για εμπορικές συναλλαγές, υποχρεώθηκαν σε αποστολή στοιχείων που θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα της κάθε δήλωσης.
*Σε περίπτωση που τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών δεν συμφωνούν με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθύνονται για διορθώσεις στους φορείς που χορήγησαν τις βεβαιώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία είναι πλήρης και δεν υπάρχει κίνδυνος ελέγχου.
*Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωση κάποιου επιλεγεί για έλεγχο, ειδική εφαρμογή θα ενημερώνει κατά πόσον θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή αν θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία για να προχωρήσει η διαδικασία προσδιορισμού του φόρου.
*Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2014, και εφόσον δεν υφίσταται θέμα ελέγχου, προσδιορίζεται αμέσως το καταβλητέο ποσό του φόρου και ενημερώνεται ο φορολογούμενος για τις δόσεις και την Ταυτότητα Οφειλής με την οποία μπορεί να τον καταβάλλει στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ. Η πράξη προσδιορισμού του φόρου δεν θα αποστέλλεται ταχυδρομικά, αλλά υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκτύπωσης.
*Φορολογικά, καθιερώνονται τρεις κλίμακες φόρου εισοδήματος: α) κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχους, β) κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπορικές επιχειρήσεις και γ) κλίμακα για εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες.
Το αφορολόγητο ποσό καταργήθηκε. Προβλέπεται πλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 21.000 ευρώ.
*Φοροαπαλλαγές. Στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για αγορά φαρμάκων.
*Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2013 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.
*Οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται, αλλά φυλάσσονται από εσάς, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.
Κ.ΤΣ.