Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου
Το κίνημα του crafting, ή αλλιώς η ικανότητα να φτιάχνει κάποιος πράγματα με τα χέρια του και να τα πουλά, ξεκινά ως αισθητικό και καλλιτεχνικό ρεύμα από το κίνημα Arts and crafts γύρω στο 1860 στην Αγγλία, περισσότερο σαν αντίδραση στην ομοιομορφία που είχε επιφέρει η μαζική αναπαραγωγή της βιομηχανικής επανάστασης. Εμπνευστής του ήταν ο Βρετανός Γουίλιαμ Μόρις, ποιητής και σχεδιαστής, που ιδρύει εκείνη την εποχή μια εταιρεία με σκοπό να ξαναβρούν οι εφαρμοσμένες τέχνες την ποιότητα των συντεχνιών των τεχνιτών του Μεσαίωνα.
Το crafting, ή τεχνουργία, όπως αποδίδεται χωρίς να περιγράφει με ακρίβεια τη φιλοσοφία του κινήματος, βασίζεται στη δημιουργία χειροποίητων έργων, με την αξιοποίηση υλικών τα οποία διαθέτει ήδη ο δημιουργός και τα ανακυκλώνει. Το κίνημα του crafting συνδέθηκε με αυτό της δημιουργικής οικονομίας, που γνωρίζει μεγάλη άνθηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια απέκτησε και στην Ελλάδα τη διαδικτυακή του έκφραση μέσα από την ομάδα της ιστοσελίδας ftiaxto.gr, που δημιουργήθηκε για να μοιραστούν οι άνθρωποι πληροφορίες για το πού θα βρουν υλικά που αναζητούσαν, ιδέες και πληροφορίες. Σήμερα, η κοινότητα του ftiaxto έχει περισσότερους από 160.000 επισκέπτες τον μήνα που αγαπούν τη χειροτεχνία.
Οι δημιουργοί του ftiaxto πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν ένα πρωτότυπο συνέδριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που ήταν αφιερωμένο στη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα, με την έννοια της δημιουργικής οικονομίας αλλά και της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 29 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου.
Στόχος της ημερίδας ήταν να… αποδεσμεύσει την έννοια του crafting από τα στενά όρια του «φτιάχνω – πουλάω» και να ενημερώσει, να εμπνεύσει, αλλά και να δώσει επιχειρηματικές λύσεις στους επαγγελματίες crafters, καθώς και σε αυτούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, για το πώς μπορούν να επεκταθούν επαγγελματικά, τόσο στο πλαίσιο της ελληνικής αγοράς όσο και σε αυτό της διεθνούς.
Στην ημερίδα συμμετείχαν καταξιωμένοι επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και απευθυνόταν σε όλους όσοι δημιουργούν και θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ή να πάρουν έξυπνες ιδέες και έμπνευση.
Είκοσι δύο καταξιωμένοι επαγγελματίες, όπως bloggers, crafters, συγγραφείς, ειδικοί στον χώρο των online πωλήσεων και του marketing, καθώς και λογιστής, δικηγόρος και φωτογράφος, από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάλυψαν τις πολύπλευρες οπτικές της επιχειρηματικότητας, μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, αλλά και τις δικές τους πρακτικές συμβουλές.
Οι ιστορίες της δημιουργού της αγοράς «The Meet Market» Αλισον Δαμιανός, της Alicia Dirago, δημιουργού του Whimseybox, της Liana Kabel, σχεδιάστριας κοσμημάτων από την Αυστραλία, της Πόπης Αναστούλη, σχεδιάστριας μόδας, καθώς και της Grace Dobuch, δημοσιογράφου και συγγραφέα των Crafty Superstar business guides & Co-founder Crafty Supermarket στις ΗΠΑ, πρόσφεραν ιδέες και έμπνευση σε όσες/ους θέλουν και μπορούν να ασχοληθούν με τη δημιουργία χρησιμοποιώντας τις ικανότητές τους στο crafting.
Επίσης, καταξιωμένοι επαγγελματίες από τον χώρο της τεχνολογίας μίλησαν για το πώς η τεχνολογία μπορεί πλέον να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη ηλεκτρονική παρουσία χτίζοντας την ταυτότητά μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και να πουλήσουμε τη δουλειά μας ακόμη και σε διεθνείς αγορές. Ο Γιάννης Καραλής, website specialist, η Ελεάννα Κοτσικού, tutorials writer, ο Αλέξης Καμίτσος, φωτογράφος, και ο Azra Ahmed, community manager, ανέλαβαν να μας μυήσουν στην τεχνολογία και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει την ιδέα μας να χτιστεί επιχειρηματικά.
Παράλληλα, αναγνωρισμένοι Ελληνες επαγγελματίες του μάρκετινγκ, όπως η Αίγλη Μπαλαμάτση, η Σώτω Μητρόγλου, ο Γιώργος Γκρίτζαλης και η Θάλεια Γελαδάκη, συζήτησαν με το κοινό τα θέματα που αφορούν την προώθηση της εικόνας και της δουλειάς μας μέσα από το ηλεκτρονικό marketing, τα social media και τα νέα online εργαλεία.
Και καθώς η επιχειρηματικότητα συνήθως έχει δυσκολίες στα πρακτικά της θέματα, όπως η έναρξη επιχείρησης, τα λογιστικά, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα πνευματικά δικαιώματα, οι σπουδές και τίτλοι κ.ά., οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν απαντήσεις από τον Κωνσταντίνο Φούσκα, τη Μίνα Ζούλοβιτς, τον Κωνσταντίνο Αποστολίδη, την Τζένη Γρίβα, τη Μαριάννα Κοντοέ, την Παυλίνα Δημητροκάλλη και τη Φλωρεντία Φουρλή Κατσούνη.