Στο Μαξίμου βλέπουν ότι δύσκολα μπορούν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα με τις εξαγγελίες περί εξόδου στις αγορές – Η υπόθεση έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην εικόνα του Αντώνη Σαμαρά και οι δημοσκοπήσεις ήδη καταγράφουν το πολιτικό κόστος που η υπόθεση έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία
→Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων στο Μαξίμου, θα περιμένουν τον πρώτο γύρο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υποκλαπείσα συνομιλία. Εάν υπάρξουν τελικά και άλλα βίντεο από τη Χ.Α. θα είναι θέμα των εισαγγελικών λειτουργών να επιτρέψουν ή όχι αυτή την πρακτική
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Η ατζέντα της κυβέρνησης έχει κολλήσει στην υπόθεση Μπαλτάκου και πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να γυρίσει σελίδα, όπως διαπιστώνουν με ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι σχέσεις του τέως γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου με τη Χ.Α., έτσι όπως προβάλλουν μέσα από τη συνομιλία που δημοσιοποίησε ο Ηλ. Κασιδιάρης, έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στην εικόνα του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος περιμένει σήμερα τις οριστικές εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για τον χρόνο έκδοσης του ελληνικού ομολόγου.
Τα μηνύματα από την Ευρώπη, την καγκελάριο Μέρκελ και τον επικεφαλής του ΕSM Κ. Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζονται θετικά από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού για την επάνοδο στις αγορές. Οι χρηματοοικονομικοί οίκοι, όμως, δείχνουν ότι δεν βιάζονται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και θα περιμένουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πολιτικό σοκ από τη συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη ήταν πολύ βαρύ για να ξεπεραστεί με την προαναγγελία της εξόδου στις αγορές με δοκιμαστικό ομόλογο ή την επίσκεψη Μέρκελ.
Σήμερα ο τέως γενικός γραμματέας θα καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τη μαγνητοσκοπημένη συνομιλία, και το ερώτημα που απασχολεί ήδη την κυβέρνηση είναι αν θα κινηθεί ο ίδιος νομικά κατά του βουλευτή της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρη ή θα περιοριστεί στην κατάθεση. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο Ηλ. Κασιδιάρης έχει και άλλες μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και πώς θα τις χρησιμοποιήσει.
Ο Σ. Κεδίκογλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση και να παίξει το παιχνίδι «μιας εγκληματικής οργάνωσης, που χρησιμοποιεί εγκληματικά μέσα και επικαλείται προϊόντα εγκλήματος για να απειλήσει και να επιβάλει τη δική της ατζέντα στην πολιτική ζωή του τόπου» (συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha). Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν άλλες τέτοιες συνομιλίες με Χ.Α. Είμαστε σαφείς. Δεν φοβόμαστε καθόλου. Είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον μας, στην αποστολή μας, έχουμε μια πολύ δύσκολη δουλειά που καταφέρνουμε σιγά σιγά, με τις θυσίες που έκαναν οι Ελληνες. Καταφέραμε να ορθοποδήσουμε την οικονομία μας. Βγαίνουμε από την κρίση».
Ευρύτερη στόχευση
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι το χτύπημα του Ηλ. Κασιδιάρη έχει ευρύτερη πολιτική στόχευση τη δημιουργία κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Ωστόσο, η συνδρομή του Π. Μπαλτάκου σε αυτή την επιχείρηση, που καταγγέλλουν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, ήταν καθοριστική. Και αυτό το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Ο τέως γενικός γραμματέας είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real ότι είχε και άλλες συνομιλίες, χωρίς να διαψεύσει ότι μπορεί να ήταν αναλόγου περιεχομένου.
Οσο το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης και νέων συνομιλιών παραμένει ανοιχτό, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ακολουθεί την ατζέντα της Χ.Α.
Κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, προϊδεάζοντας για τη σύγκρουση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση: «Θέλω να ακούσω ξεκάθαρα, επιτέλους, από την αντιπολίτευση. Αμφισβητεί τα στοιχεία εις βάρος της Χ.Α.; Εάν υιοθετεί τους ισχυρισμούς της Χ.Α., μήπως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κοιτάξει τι θα κάνει με τους δικούς του βουλευτές που ομολόγησαν ότι είχαν επαφές με τη Χ.Α.;». Πάντως, για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, «η κυβέρνηση θα περιμένει τον πρώτο γύρο της προκαταρκτικής εξέτασης».
Εάν υπάρξουν και άλλα χτυπήματα από τη Χ.Α., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «είναι θέμα των εισαγγελικών λειτουργών να επιτρέψουν ή όχι αυτή την πρακτική».