07/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Βαγγέλης στέκεται πλάι του

Καλύπτει πλήρως τον Σαμαρά ο Βενιζέλος για την Μπαλτακιάδα υποβαθμίζοντας σε «διαδικαστικό» τον ρόλο του τέως γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου.
      Pin It

Καλύπτει πλήρως τον Σαμαρά ο Βενιζέλος για την Μπαλτακιάδα υποβαθμίζοντας σε «διαδικαστικό» τον ρόλο του τέως γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΜε σαφή κατεύθυνση το ζήτημα που στιγμάτισε αρνητικά τη συγκυβέρνηση να εκτονωθεί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρείχε χθες πλήρη κάλυψη στον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του στο «Μπαλτάκος γκέιτ», ενώ την ίδια στιγμή έδειξε να υποχωρεί αισθητά από την αρχική αυστηρή απαίτηση του κόμματός του προς το Μαξίμου για την εκκαθάριση των ακροδεξιών θυλάκων στον κυβερνητικό μηχανισμό.

 

Την ώρα που σχεδόν όλα τα κόμματα, βουλευτές και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης, Σκανδαλίδης κ.ά.) βάζουν στο κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό, ζητώντας του επιτακτικά να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε χθες μέσω διακαναλικής συνέντευξης Τύπου να τον «αθωώσει» για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι τοποθετήθηκε «καθαρά, με θάρρος, έδωσε απαντήσεις και δεν είναι άποψη του κ. Σαμαρά η συνεργασία με την Ακροδεξιά» (όπως φέρεται να έχει «απειλήσει» ο μέχρι πρότινος στενός του συνεργάτης).

 

Κυβερνητικός παπαγάλος

 

Παράλληλα, στο γενικότερο πλαίσιο υποβάθμισης του θέματος και περιορισμού των ευθυνών στο πρόσωπο του κ. Μπαλτάκου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να υποβιβάσει και τον ρόλο που διαδραμάτιζε στη λήψη αποφάσεων του κυβερνητικού σχήματος, διαψεύδοντας ότι επηρέαζε και είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει το νομοθετικό έργο. «Δεν μπορούσε να υπαγορεύει πολιτικές και οι παρεμβάσεις του ήταν διαδικαστικές», σημείωσε. Για την αποκαλυφθείσα συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη πάντως, ο κ. Βενιζέλος σε σκληρή γλώσσα υπογράμμισε ότι πρόκειται για θλιβερό και ακραίο φαινόμενο και για απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά.

 

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις προειδοποιητικές βολές της Χαριλάου Τρικούπη προς τη Συγγρού και την ηγεσία του Μαξίμου «να καθαρίσουν το σπίτι τους από ακροδεξιά στοιχεία», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε χθες την εντύπωση ότι επρόκειτο για άλλη μια επικοινωνιακή κορόνα για τον κατευνασμό των εσωκομματικών αντιδράσεων και η απάντησή του καταγράφεται ως κυβίστηση.

 

Ειδικότερα, επέλεξε ως οδό διαφυγής τη γενίκευση και αρνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο για ακροδεξιούς θύλακες στη δικομματική, ενώ εκτίμησε ότι έπειτα από όσα συνέβησαν με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο «δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί οποιοδήποτε θέμα», χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να υπάρχει εντός του κυβερνητικού σχήματος «οποιοσδήποτε ακροδεξιός θύλακας». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ελέγχουν ιδεολογικά τη Ν.Δ., αλλά μόνο την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας και την εφαρμοζόμενη πολιτική, κρατώντας με τον τρόπο αυτό εμφανείς αποστάσεις από τις πολύ πρόσφατες απόψεις στενών του συνεργατών (Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας) που δημοσίως είχαν καλέσει τον κ. Σαμαρά να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, π.χ. να αφήσει εκτός ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της σταθερής γραμμής του ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας με κάθε τίμημα, δηλώνοντας ότι «αποτελεί εθνικό αγαθό» που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν «ούτε άμεσα ούτε έμμεσα». Η εν λόγω αναφορά του ερμηνεύεται ως μήνυμα και προς την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, για τον οποίο ωστόσο -παρά την αυτονομημένη στάση του το τελευταίο διάστημα- συμπλήρωσε, με διάθεση να μην πυροδοτήσει νέα αντιπαράθεση, ότι δεν θέτει ζήτημα πλειοψηφίας ή σταθερότητας.

 

Εκλογές όχι, ανασχηματισμός ίσως

 

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όχι όμως και τον ανασχηματισμό, και επανέλαβε την πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για επιστροφή στην κυβέρνηση. Απαξίωσε, τέλος, ως «αστεία» τα δημοσιεύματα περί αμφισβήτησής του μετά τις ευρωεκλογές, αν και την ίδια ώρα σχολίασε αινιγματικά την πιθανότητα οικειοθελούς αποχώρησής του από την ηγεσία του Κινήματος, απαντώντας ότι «δεν είναι ο ρόλος μου να είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τελεία».

 

Scroll to top