«RED DROPS»
Του Γιάννη Ντεντόπουλου
Στη διάρκεια του τάιμ άουτ, εκεί που ο προπονητής και οι παίκτες του μπασκετικού Ολυμπιακού μαζεύονται στον πάγκο τους για να συζητήσουν και να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες κινήσεις τους στη σκακιέρα του ματς, οι φίλαθλοι στις εξέδρες έχουν μια καλή αφορμή να κρατήσουν την προσοχή τους προσηλωμένη στο παρκέ του ΣΕΦ. Ισως να μην μπορούν να κάνουν κι αλλιώς. Είναι το λεπτό που η μουσική δυναμώνει και οι «red drops» αναλαμβάνουν δράση.
Οι cheerleaders του πρωταθλητή Ευρώπης δίνουν τη δική τους παράσταση. Εχουν στη διάθεσή τους 60 δευτερόλεπτα για να συμπυκνώσουν σε μια χορογραφία έναν συνδυασμό χορού και ρυθμικής γυμναστικής, εκπέμποντας ομορφιά, χάρη και κυρίως θετική ενέργεια στην κοινή προσπάθεια.
Οι «red drops» κάνουν κι αυτές τον δικό τους πρωταθλητισμό.
Τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνονται στις κορυφαίες ανάμεσα στις αντίστοιχες ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα. Για να τα καταφέρουν να διατηρούνται σε αυτό το επίπεδο απαιτείται εκτός από σωματικά και αθλητικά προσόντα, στοιχεία χαρακτήρα όπως αφοσίωση, πειθαρχία και δυνατός χαρακτήρας.
Στο φετινό ρόστερ συμπεριλαμβάνονται 18 κοπέλες ηλικίας από 18 έως 30 ετών. Οι 16 είναι Ελληνίδες και οι δυο έχουν καταγωγή από τη Ρωσία αλλά έγιναν πια βέρες Ελληνίδες. Η μία με γάμο και η άλλη έπειτα από πολύχρονη παραμονή στην Ελλάδα.
Επιλέχτηκαν στο ξεκίνημα της σεζόν έπειτα από ειδική τετράωρη οντισιόν που προκηρύχθηκε για τις θέσεις. Οι απαιτήσεις είναι κάθε χρόνο και υψηλότερες. Η δεξαμενή από την οποία προέρχονται είναι ο χορός, ο αθλητισμός με βάση την ενόργανη γυμναστική και η Ακαδημία που διατηρεί η υπεύθυνη έμπειρη χορογράφος Ευαγγελία Κρητικού και η ομάδα της, η οποία επιμελείται για τις εμφανίσεις.
Για παράδειγμα, η Δήμητρα Ρηγοπούλου είναι δασκάλα λάτιν και οριεντάλ, η ρωσικής καταγωγής και μητέρα δυο παιδιών Κριστίνα Σούμπερτι δασκάλα μπαλέτου και οριεντάλ, η Χρύσα Γρηγοράτου διδάσκει poll dancing και η Βασιλική Λυμπεροπούλου τζαζ και οριεντάλ.
Η Σοφία Μπαχαρίδου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στην Εθνική ομάδα Γυμναστικής, η Μαρία Αποστολίδη υπήρξε μέλος της Ολυμπιακής ομάδας ενόργανης, η Γεωργία Μητσοπούλου ήταν αθλήτρια της ενόργανης. Σουδάστριες των ΤΕΦΦΑ, ή προπονήτριες cheerleading είναι η Κατιάνα Μαρτζάκλη, η Βασιλική Κολοβού, η Βιβή Κούρτη, η Ειρήνη Λαγγούρα, η Γιώτα Κωστούλα, η Σίσυ Λοΐζου, φοιτήτρια σε άλλο τομέα. Από μικρή στην Ελλάδα είναι η ρωσικής καταγωγής Αννα Γιουτένκο, ενώ Logistic σπουδάζει η Μάριον Δουδέση που πρόσφατα ήταν πρωταγωνίστρια σε βίντεο κλιπ του Γιώργου Λιανού.
Σε κάθε παιχνίδι εμφανίζονται οι 11 από τις 18 κοπέλες που είναι έτοιμες να αποδώσουν, όσες χρειαστούν, μία από τις 15 διαφορετικές χορογραφίες που έχουν δουλέψει, κάνοντας 3 ώρες προπόνηση καθημερινά. Κάθε χορογραφία έχει διαφορετικό μουσικό θέμα και ύφος, ώστε να υπάρχει ποικιλία που θα καλύπτει όλα τα γούστα.
Τα χρήματα με τα οποία αμείβονται για κάθε παιχνίδι τα χαρακτηρίζουν ένα συμπαθητικό εξτραδάκι. Πολλές από τις κοπέλες που στα 8 τελευταία χρόνια μετείχαν στην ομάδα, αξιοποίησαν την ευκαιρία. Η Κατερίνα Βασιλείου πρόσφατα συγκέντρωσε τα βλέμματα, όταν τη θαύμασαν να χορεύει στο κέντρο όπου εμφανίστηκε ο Νότης Σφακιανάκης. Αλλες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο στοιχείο του βιογραφικού τους για να εργαστούν σε γυμναστήρια ως δασκάλες.
Με την ίδια ακριβώς σύνθεση, οι «red drops» εμφανίστηκαν ως «greek drops» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball στο Ομάν. Ως «greek drops» εμφανίζονται και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Μπάσκετ, στο Ελληνικό.
Παρεμπιπτόντως, το cheerleading οργανώνεται υπό την αιγίδα της αντίστοιχης Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, υπεύθυνη της οποίας είναι στην Ελλάδα η προπονήτρια της ομάδας του Ολυμπιακού και του αθλητικού συλλόγου «Αμαζόνες», Ευαγγελία Κρητικού, η οποία παράλληλα προετοιμάζει το «νέο αίμα».