07/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισηγμένες σε αδιέξοδο

Καταχρεωμένες οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας - Χωρίς αναδιάρθρωση του υπέρογκου δανεισμού τους, οδεύουν στα χέρια των τραπεζών μέσω μετοχοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
      Pin It

Καταχρεωμένες οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας – Χωρίς αναδιάρθρωση του υπέρογκου δανεισμού τους, οδεύουν στα χέρια των τραπεζών μέσω μετοχοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

51Ο βρόχος του υπερδανεισμού συνεχίζει να πνίγει τις εισηγμένες επιχειρήσεις, οι μισές εκ των οποίων έχουν ήδη δημιουργήσει τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ οι περισσότερες λειτουργούν για να πληρώνουν δόσεις στις τράπεζες.

 

Στη διάρκεια του 2013 ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 2,66 δισ. ευρώ, το ποσό όμως παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς ξεπερνά τα 33 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αδυνατούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους ή να πιέζονται από τους πιστωτές να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, για να αποπληρώσουν μέρος των δανείων τους.

 

Μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, υποχρεώσεις δηλαδή που πρέπει να πληρωθούν σε διάστημα μερικών μηνών και φτάνουν συνολικά τα 14 δισ. ευρώ (από 19 δισ. ευρώ το 2012), σύμφωνα με στοιχεία της Merit ΑΧΕΠΕΥ, δημιουργώντας πιεστικό πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις, εφόσον δεν αναχρηματοδοτηθούν, ώστε να μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα δάνεια.

 

Ετος-κλειδί

 

Η φετινή χρονιά θα είναι κομβικής σημασίας για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και «προβληματικών» κλάδων.

 

Τα τελευταία χρόνια ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων έχει καταγράψει σημαντική μείωση κατά 10 δισ. ευρώ (ξεπερνούσε τα 40 δισ. το 2008), καθώς οι επιχειρήσεις απέλυσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, διέκοψαν δραστηριότητες και πούλησαν στοιχεία του ενεργητικού τους, ωστόσο οι δυνατότητες των περισσότερων εταιρειών να εξασφαλίσουν πρόσθετη ρευστότητα έχουν πιάσει «ταβάνι», σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

 

Οι τράπεζες πιέζουν πλέον για πιο δραστικές λύσεις και είναι ενδεικτικό πως ήδη βρίσκεται στα σκαριά η αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα, ώστε οι πιστωτές να μπορούν ευκολότερα να μετοχοποιούν δάνεια χωρίς τη συναίνεση των μετόχων και να αναλαμβάνουν τη διαχείριση επιχειρήσεων, ειδικά σε υπερχρεωμένους κλάδους, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ακτοπλοΐα, τα ξενοδοχεία κ.ά.

 

Υπερδανεισμός

 

Αυτή τη στιγμή οι 20 πιο χρεωμένες επιχειρήσεις οφείλουν στις τράπεζες περισσότερα από 24,6 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι πως η ΔΕΗ έχει συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις 4,9 δισ. ευρώ, ο ΟΤΕ μείωσε κατά 1 δισ. ευρώ τον δανεισμό του, εξακολουθεί όμως να οφείλει συνολικά 2,95 δισ. ευρώ, τα ΕΛ.ΠΕ. χρωστούν 2,65 δισ. ευρώ, η Coca Cola έχει τραπεζικές υποχρεώσεις 2,3 δισ. ευρώ, η Marfin 1,8 δισ. ευρώ, η Ελλάκτωρ χρωστά 1,6 δισ. ευρώ ενώ η Motor Oil πάνω από 1 δισ. ευρώ.

 

Στον αντίποδα υπάρχουν λιγότερες από 30 εταιρείες με μηδενικό καθαρό δανεισμό και γεμάτο ταμείο, οι οποίες -αντί να πληρώνουν- «εισπράττουν» από τις τράπεζες. Η ΕΥΔΑΠ, λ.χ., βρέθηκε στο τέλος του 2013 με διαθέσιμα 332 εκατ. ευρώ και χωρίς τραπεζικό δανεισμό, καθώς εισέπραξε οφειλές από το Δημόσιο. Η Aegean Airlines έχει επίσης στο ταμείο της 212 εκατ. ευρώ, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας έχει διαθέσιμα 173 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια έχει στο ταμείο του 163 εκατ. ευρώ, η ΜΕΤΚΑ 96 εκατ. ευρώ κ.ά.

 

Scroll to top