Pin It

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία είχα, κυρίες και κύριοι, προ ημερών στο Κιάτο, όπου πήγα προσκεκλημένος του Δήμου Σικυωνίων, όπως λέγεται πια ο διευρυμένος δήμος, που περιλαμβάνει όλη την περιοχή της ιστορικής Σικυώνος. Και αν αναρωτηθείτε τι δουλειά έχει ένας σχεδόν μόνιμος κάτοικος Μαραθώνα στη Σικυώνα, θα σας θυμίσω ότι, σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο ήρωας Μαραθώνας υπήρξε πατέρας του Κορίνθου και του Σικυώνος!

 

Ο λόγος, λοιπόν, που βρέθηκα εκεί ήταν μια εκδήλωση του δήμου για τον εθελοντισμό και τους δημότες-εθελοντές. Πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασε η δημοτική δραστηριότητα αλλά και η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών σε μια σειρά εθελοντικών δράσεων, όπως η πολιτική προστασία, η αιμοδοσία, η καθαριότητα των ακτών, η δασοπυρόσβεση, η φροντίδα των αδέσποτων σκύλων, τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία κ.λπ. Είναι πολύ σημαντικό, νομίζω, οι πολίτες να συμμετέχουν εθελοντικά και με γνώση και να καλύπτουν ανάγκες που, ειδικά τις εποχές που ζούμε, αδυνατεί να καλύψει η πολιτεία.

 

Αλλά, φυσικά, εγώ πήγα εκεί για να μάθω τι ακριβώς κάνει ο δήμος για τα αδέσποτα ζωάκια. Και αυτά που είδα θα σας πω. Εχουμε και λέμε λοιπόν.

 

• Επειδή δεν υπάρχει δημοτικό κυνοκομείο -και με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν το βλέπω να γίνεται- ο δήμος (και ειδικά η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Παπαθανασίου) έχει βρει μιαν άλλη λύση: απευθύνθηκε σε ζωόφιλους δημότες που έχουν σπίτια με κήπους στην πόλη ή σπίτια στην εξοχή και τους ζήτησε να φιλοξενήσουν μερικά από τα αδεσποτάκια που περισυνέλεξε απ' τον δρόμο.

 

• Κάνοντας μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι η μέθοδος αυτή δούλευε πολύ καλά: Σ' ένα σπίτι στην πόλη είδα 4 πανέμορφα σκυλιά, σ' ένα άλλο 3, σ' ένα άλλο 5 κουταβάκια και σ' ένα άλλο επτά! Ολα ήταν υγιή, καλοταϊσμένα και πολύ φιλικά και περίμεναν με λαχτάρα τη «μαμά» τους, την εθελόντρια της περιοχής, να τα χαϊδέψει και να τους ανανεώσει την τροφή και το νερό τους.

 

• Στην εξοχή, όπου οι χώροι -και οι κήποι- είναι πιο άνετοι, είδαμε περισσότερα σκυλιά. Σ' ένα σπίτι, μάλιστα, είδα 12 (!), για καθένα απ' τα οποία η εθελόντρια κ. Βιολέτα Πετροπούλου είχε να πει μια ιστορία -πού βρέθηκε, πώς γιατρεύτηκε κ.λπ.

 

• Το πιο εντυπωσιακό για μένα ήταν η ανοχή των γειτόνων απέναντι στους τρόφιμους αυτών των μικρών, αυτοσχέδιων «κυνοκομείων» αλλά και στους εθελοντές. Με ελάχιστες εξαιρέσεις γκρίνιας, οι περισσότεροι έδειχναν κατανόηση, αν δεν βοηθούσαν κι οι ίδιοι τους εθελοντές.

 

• Υπήρχαν, τέλος, και κάποια «ημιαδέσποτα» σκυλιά που πέρναγαν την ημέρα τους ελεύθερα, στον δρόμο -όπως οι σκύλοι του Κολωνακίου και του Συντάγματος- αλλά τα βράδια είχαν τα σπιτάκια τους σε μια αυλή, της οποίας η πόρτα ήταν μισάνοιχτη ακριβώς γι' αυτό. Εξυπακούεται ότι και γι' αυτών των σκυλιών την υγεία, την τροφή κ.λπ. φροντίζουν οι εθελοντές του δήμου.

 

• Εκείνο, όμως, που με ικανοποίησε περισσότερο ήταν η συστηματική εφαρμογή του προγράμματος στειρώσεων που εφαρμόζει ο Δήμος Σικυωνίων στα σκυλιά που περισυλλέγονται. Γεγονός που έχει μειώσει στο ελάχιστο τον πληθυσμό τους. Βέβαια, όπως συμβαίνει και σ' όλη την Ελλάδα, όλο και κάποιοι ανεύθυνοι εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους στον δρόμο, δυσκολεύοντας έτσι το έργο των εθελοντών. Ειλικρινά, δεν θέλω να φανταστώ πώς θα ήταν το Κιάτο χωρίς τις στειρώσεις των αδέσποτων…

 

Κατά τα άλλα, το Κιάτο μού άρεσε πολύ. Με ένα εκτεταμένο μέτωπο στη θάλασσα -τον Κορινθιακό-, με τις εξοχές και το βουνό να απέχουν ελάχιστα απ' την πόλη, με το ποτάμι του, τη θαυμάσια αγορά, με ψαροταβέρνες και γραφικά ταβερνάκια -όπως ο «Νερόμυλος» του Κώστα- αλλά κυρίως με πολλή νεολαία και μοντέρνα καφέ, είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα εξελιχθεί σε προορισμό ημερήσιας, κοντινής «απόδρασης» για τους Αθηναίους. Αλλωστε είναι τόσο κοντά: από το κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα έως την παραλία του Κιάτου το κοντέρ έγραψε 142 χιλιόμετρα, μέσω Αττικής Οδού. Και για έναν διπλό εσπρέσο κι ένα σάντουιτς, σε καφέ της παραλίας, πλήρωσα 4 ευρώ!

 

Ο Παναγιώτης Διαμαντής θα παίρνει τα γράμματά σας στη διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα (στήλη «Εμείς κι αυτά»), τα τηλεφωνήματά σας στον αριθμό 211 1045000, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 11.00-13.00 και τα e-mails σας στη διεύθυνση [email protected]

 

Scroll to top