Πρώτη φορά η κυβέρνηση είναι τόσο απομονωμένη και αναγκασμένη να απαντήσει διά της Δικαιοσύνης στις απειλές της Χ.Α. για νέες αποκαλύψεις, ενώ και ο Μπαλτάκος κρατά με τη στάση του ανοιχτό το θέμα
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Μόνο λήξαν δεν είναι το θέμα Μπαλτάκου, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να το κλείσει, ανοίγοντας την κυβερνητική ατζέντα από τις αγορές και την έκδοση ομολόγου, μέχρι τους συμψηφισμούς φόρων και την προκαταβολή συντάξεων. Η κρίση στο κυβερνητικό σχήμα μαίνεται, ενώ οι κλυδωνισμοί μεταφέρονται και στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Θλιβεροί πρωταγωνιστές
Οι δύο πρωταγωνιστές της θλιβερής ιστορίας, ο τέως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκος και ο βουλευτής της Χ.Α., Ηλ. Κασιδιάρης, έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν πάνω τους το ανάθεμα προσωπικά. Εξερχόμενος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ύστερα από την κατάθεσή του και ενώ είχε προηγηθεί η αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο κ. Μπαλτάκος τόνισε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ενεργούσε θεσμικά στις συνομιλίες με τον Ηλ. Κασιδιάρη, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος είχε καλέσει και εκπροσώπους της οργάνωσης μετά την επίμαχη συνάντηση για να τους εξηγήσει ότι «δεν υπάρχει εις βάρος τους σκευωρία». Οσον αφορά τη συνάντηση με τον Ηλ. Κασιδιάρη, δήλωσε ότι «έγινε με ανοιχτές τις πόρτες».
Ο κ. Μπαλτάκος δεν υπέβαλε μήνυση εναντίον του κ. Κασιδιάρη, δηλώνοντας πάντως ότι επιθυμεί την ποινική τιμωρία του, ενώ παράλληλα έσπευσε να στείλει και άλλο ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ήταν, είναι και θα είναι Ν.Δ.. Και αυτό την ώρα που στη Ν.Δ. η σύγκρουση για τον ρόλο του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και το πολιτικό στίγμα του κόμματος προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ρήξης. Η δήλωση του Φ. Κρανιδιώτη ότι δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για την Ευρωβουλή με αιχμές κατά των καραμανλικών βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που είχαν επικρίνει προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις του, και από την άλλη η ανακοίνωση του Γ. Τσουκαλά ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με αιχμές κατά της ηγεσίας της Ν.Δ., άναψαν νέες φωτιές στη Συγγρού. Ο επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας Γ. Τραγάκης βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά τη δήλωση του πρώην γενικού ότι παραμένει στη Ν.Δ., καθώς μέχρι χθες δεν είχε κινηθεί διαδικασία για τη διαγραφή του παρότι κοντεύει να συμπληρωθεί εβδομάδα μετά την αποπομπή του.
Από την πλευρά του ο Ηλ. Κασιδιάρης συνέχισε τον πόλεμο νεύρων, σχολιάζοντας την παραγγελία της εισαγγελέως Ευ. Κουτζαμάνη ότι «είναι ενεργούμενο της χούντας Σαμαρά» και επιβεβαιώνεται η συνομιλία που είχε με τον Π. Μπαλτάκο ως προς τα συμπεράσματα στα οποία κατέληγαν.
Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις απειλές της Χ.Α. η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί προς τη Δικαιοσύνη και με αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Α. Πάγου ο Ν. Δένδιας ζητήθηκε η «προστασία του δημοσίου βίου από οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού». Η αναφορά έγινε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και όχι από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για να μη λογιστεί ως παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών λειτουργών. Ωστόσο, η παραγγελία της εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι αμφίβολο εάν θα λειτουργήσει ανασταλτικά στα σχέδια της Χ.Α. Οπως επισημαίνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της συμπολίτευσης η κίνηση αυτή θα κριθεί στην περίπτωση που ο Η. Κασιδιάρης υλοποιήσει τις απειλές του και δώσει κι άλλες συνομιλίες στη δημοσιότητα.
«Σκληρός» ο Σίμος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν θα παίξει το παιχνίδι μίας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει την ατζέντα της» και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη (συνεντεύξεις στον ΑΝΤ1 και τον ΣΚΑΪ). Η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής αστάθειας και να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση». Για πρώτη φορά η κυβέρνηση δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχει γέφυρες προς καμία άλλη πολιτική δύναμη.