Οσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα που αφορούν το λιμάνι -και όχι μόνο- εκτιμούν ότι η «κίνηση Μαρινάκη» έχει ευρύτερη πολιτική διάσταση που υπερβαίνει τα όρια του δήμου, πολύ δε περισσότερο όταν στον συνδυασμό Μώραλη αναμένεται να συμμετάσχει είτε ο Σωκράτης Κόκκαλης είτε ο γιος του Πέτρος
→Ο Γιάννης Μώραλης, που είναι σήμερα πρόεδρος της Superleague και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, συνδέθηκε φιλικά με τον Πέτρο Κόκκαλη από την εποχή που και οι δύο σπούδαζαν στη Σχολή Μωραΐτη
Του Φώτη Παπούλια
«Το πιο ισχυρό και το “κόμμα” που με συγκινεί απόλυτα είναι ο Ολυμπιακός, το κοινωνικό φαινόμενο που αγαπώ και πιστεύω και τελικά θεωρώ το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό πολύ πιο γοητευτικό από την πολιτική».
Ο 47χρονος Γιάννης Μώραλης, πρόεδρος της Superleague από την οποία θα αποχωρήσει μόλις λήξει το πρωτάθλημα και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά, με εγκύκλιες σπουδές στη Σχολή Μωραΐτη, όπου και αναπτύχθηκε η φιλία του με τον κατά ένα χρόνο νεότερό του Π. Κόκκαλη, είναι από χθες το βράδυ υποψήφιος δήμαρχος στον Πειραιά, στον τρίτο δήμο της χώρας.
Το παραπάνω απόσπασμα από συνέντευξή του στην αθλητική εφημερίδα «ΦΩΣ των Σπορ» (13/5/2012) συμπληρωνόταν από ακόμα μια παράγραφο: «Αλλωστε (σ.σ. ο Ολυμπιακός) έχει πολλούς περισσότερους ψηφοφόρους από οποιονδήποτε συνδυασμό, ενώ μέσα από αυτόν διαβάζεις όλο τον εκλογικό χάρτη. Είναι το σημαντικότερο μέγεθος για τη χώρα, ένα εν δυνάμει μαζικό κίνημα, στο οποίο τόσοι άνθρωποι νιώθουν ότι πάντα μπορούν να ανήκουν».
Προφητική συνέντευξη ενός πολιτικοποιημένου ποδοσφαιράνθρωπου (γνωστές οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, ο πατέρας του είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Οικονομικών), ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην εκλογή του κουμπάρου του, Π. Φασούλα, στη δημαρχία του Πόρτο Λεόνε.
Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν», ο Γ. Μώραλης επισήμανε: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων χωρίς κομματικές αποχρώσεις, που αγαπάμε την πόλη μας, νοιαζόμαστε για το παρόν και το μέλλον της, γι' αυτό αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του δημάρχου Πειραιά».
Η μεγάλη έκπληξη του συνδυασμού ακούει στο όνομα Β. Μαρινάκης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος σύμβουλος στο νέο ψηφοδέλτιο. «Εμπιστεύομαι τον Γ. Μώραλη για τη θέση και την ευθύνη του δημάρχου Πειραιά, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για την πόλη μας» σημείωνε στη δήλωσή του ο εφοπλιστής πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η πρωτοπρόσωπη αναφορά οδήγησε αρκετούς στο μεγάλο λιμάνι να αναρωτιούνται αν «τελικά δήμαρχος θα είναι ο Βαγγέλης και ο Γιάννης ο αντ' αυτού», παραδεχόμενοι όμως ότι «επιτέλους ο Πειραιάς πρέπει να αλλάξει».
Οι συζητήσεις από χθες το βράδυ έχουν ανάψει στον Πειραιά και τα ερωτήματα πληθαίνουν: Γιατί ο Β. Μαρινάκης αναμειγνύεται στην πολιτική; Τι επιδιώκει; Σε ποιους θέλει να απαντήσει με την κίνηση αυτή; Γιατί «χρησιμοποιεί» τη λαοφιλή ομάδα;
Οσοι γνωρίζουν καλά και όχι μόνο τα του Πειραιά, εκτιμούν ότι η «κίνηση Μαρινάκη» αποκτά ευρύτερη πολιτική διάσταση, υπερβαίνοντας τα όρια του δήμου. Ιδιαίτερα όταν στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να συμμετέχει ενας εκ των Σωκράτη Κόκκαλη ή Πέτρου Κόκκαλη, δηλαδή η πρόσφατη ιστορία του Ούμπιακού.
Διεκδίκηση ρόλου
«Θέλει να δώσει απαντήσεις προς κάθε κατεύθυνση» λένε στο λιμάνι, υπονοώντας ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο διεκδικεί τον ρόλο του σε ένα «διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον». Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως να είναι και μια απάντηση «σε νεόκοπους επιχειρηματίες, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να εμφανίζονται ως τιμητές» προφανώς ευθείες αναφορές για προνομιακές σχέσεις «άλλων προσώπων» που ακουμπούν το μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Α. Σαμαρά.
«Ο Πειραιάς πρέπει να βγει νικητής και να αποτελέσει πρότυπο διοίκησης, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους, θέτω υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος και έμπρακτα στέκομαι δίπλα του για τη μεγάλη ανατροπή» έκλεινε τη δήλωσή ο Β. Μαρινάκης.
Είναι βέβαιο ότι τα δεδομένα ήδη άλλαξαν στον Πειραιά, τα κρίσιμα ερωτήματα όμως είναι αν η κοινωνία της πόλης είναι έτοιμη να δεχθεί ένα σχήμα που θυμίζει περισσότερο αγγλοσαξονική αντίληψη για τη διοίκηση μιας πόλης -και δη του πρώτου λιμανιού της χώρας- ή θα επιλέξει εν μέσω κρίσης να στραφεί προς την κοινωνική Αριστερά.
Εξάλλου ο «Θρύλος» δεν είναι κόμμα, είναι απλά θεός.