Από Μπαχ και Μπραμς μέχρι Θεοδωράκη θα πλημμυρίσει η αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης». Ξεχωρίζει η βραδιά με έργα παιγμένα στο εκκλησιαστικό όργανο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, από την Ουρανία Γκάσιου
Tης Νόρας Ράλλη
Αν για τους πιστούς το Πάσχα αποτελεί περίοδο εσωτερικής ενατένισης και εγκράτειας (πνευματικής και σωματικής), για τους μουσικούς σηματοδοτεί ένα όργιο έμπνευσης και δημιουργίας, καθώς τους τελευταίους δέκα αιώνες έχουν γραφεί πλήθος αριστουργηματικών συνθέσεων. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι συνθέτες συγκινήθηκαν από τα Θεία Πάθη και έγραψαν γι΄ αυτά.
Από τον μουσικό αυτό πλούτο, το Μέγαρο Μουσικής επέλεξε να ανεβάσει τέσσερις παραστάσεις, σε διαφορετικό ύφος η καθεμία, με συνδυασμούς που μπορεί αρχικά να μοιάζουν ετερόκλητοι, ωστόσο εναρμονίζονται στο κλίμα των ημερών. «Μην ξεχνάμε πως το μέτρο της οδύνης για το καθένα είναι ξεχωριστό», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Γιώργος Κουρουπός, εξηγώντας το σκεπτικό των παραστάσεων. «Συμμεριζόμαστε τον πόνο του άλλου μέσα από τον δικό μας πόνο. Μόνο έτσι το Θείο Πάθος επικοινωνεί με το ανθρώπινο. Για παράδειγμα, ο Μπραμς, το “γερμανικό Ρέκβιεμ” του οποίου θα παρουσιάσουμε, το έγραψε μετά τον θάνατο του αγαπημένου του Σούμαν, αλλά και της μητέρας του».
Πιο συγκεκριμένα, στο Μέγαρο θα παρουσιαστούν οι εξής παραστάσεις (όλες στις 20.30, στην αίθουσα «Χρ. Λαμπράκης»):
*Σάββατο, 12 Απριλίου
Η πολυβραβευμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου ανοίγει τον Κύκλο με ένα πρόγραμμα που καλύπτει τρεις αιώνες μουσικής δημιουργίας των: Γιόχαν-Σεμπάστιαν Μπαχ, Λουί Βιέρν, Σεζάρ Φρανκ, Τιερί Εσκές, Ζοζέφ Ζονγκέν. Πρόκειται για μια νέα κοπέλα, μόνιμη πλέον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το 2011, που κάνει διεθνή καριέρα, έχοντας ως ορμητήριό της το Λονδίνο. Στην παρουσίαση είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά για το τόσο παράξενο, αλλά και τόσο ελληνικό αυτό μουσικό όργανο. Το Μέγαρο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη: έχει 6.080 αυλούς και αποτελείται από 1 εκατ. κομμάτια συνολικά!
«Ξεκίνησα να το σπουδάζω το 1998», είπε η Ουρανία Γκάσιου. «Το εκκλησιαστικό όργανο έχει πρόγονο τον αυλό του Πανός, είναι δηλαδή αερόφωνο. Ο Κτησίβιος, στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αιων. π.Χ. δημιούργησε την ύδραυλι, που αποτέλεσε εξέλιξή του. Πλέον αντί να διοχετεύεται ο αέρας μέσα από καλάμια, υπήρχε υδραυλικό σύστημα. Στο Βυζάντιο και αργότερα στη Δυτική Ευρώπη οι δούλοι ήταν αυτοί που φυσούσαν αέρα. Ευτυχώς σήμερα, μέσω του ηλεκτρισμού, δεν χρειάζονται 70 άτομα –όπως την εποχή του Μπαχ– γι΄ αυτή τη δουλειά».
Η ίδια κάνει ειδικές ασκήσεις για τα πόδια, καθώς εκκλησιαστικό όργανο μπορείς να παίξεις και χωρίς τη χρήση των χεριών. «Και αυτό είναι το πιο δύσκολο για μας τους οργανοπαίκτες», παραδέχτηκε. Το Σάββατο, οι θεατές θα έχουν μία από τις λίγες ευκαιρίες να ακούσουν κομμάτια από όλη τη μουσική γκάμα του οργάνου: από ήχους απαλούς, φλαουτένιους, έως υψηλούς, οξείς, δυνατούς και μεγαλειώδεις.
*Μ. Δευτέρα, 14 Απριλίου
Τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ένα από τα δύο σωζόμενα «Πάθη» από τα πέντε που πιθανολογείται ότι συνέθεσε ο μεγάλος συνθέτης, θα παρουσιαστούν 380 χρόνια μετά την πρώτη φορά που ακούστηκαν στην εκκλησία του Αγ. Θωμά στη Λιψία, με τον ίδιο τον Μπαχ στο όργανο. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό ορατόριο, που θα εκτελέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, στην αυθεντική του εκδοχή (1724) με όργανα εποχής και ολιγομελή χορωδία δωματίου.
*Μ. Τρίτη, 15 Απριλίου
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ως ένα έργο βαθύτατα εμποτισμένο από τη λαϊκή μας μουσική παράδοση και το βυζαντινό μέλος, πρωταγωνιστεί στη μοναδική αυτή συναυλία, όπου η υμνωδία του Πάσχα συνομιλεί με τον «Επιτάφιο» του μεγάλου συνθέτη, με τη συμμετοχή δύο ξεχωριστών ερμηνευτών: της Νεκταρίας Καραντζή και του Τάσου Αποστόλου. Η συναυλία θα ξεκινήσει με Υμνους από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και θρήνους από τη λαϊκή μας παράδοση, που θα αποδώσει η Νεκταρία Καραντζή, μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς με μακρά ήδη θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Στη συνέχεια, ο μπάσος τραγουδιστής της όπερας και ηθοποιός Τάσος Αποστόλου, που θα τη συνοδεύσει αρχικά σε ρόλο αφηγητή, θα ερμηνεύσει σόλο, τα οκτώ μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου που συναποτελούν τον «Επιτάφιο» (1960) του Μίκη Θεοδωράκη.
*Μ. Τετάρτη, 16 Απριλίου
Η ΚΟΑ επέλεξε ένα από τα πιο εσωτερικά και υποβλητικά έργα του Γιοχάνες Μπραμς, κατά πολλούς το σημαντικότερο της εργογραφίας του, το «Γερμανικό Ρέκβιεμ». Παρουσιάζεται υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, με σολίστ δύο καταξιωμένους Γερμανούς λυρικούς τραγουδιστές, την υψίφωνο Σουζάνε Μπέρνχαρτ και τον βαρύτονο Γιόχεν Κούπφερ, με τη συμμετοχή της Χορωδίας MotettenChor του Μονάχου, υπό τον Μπένεντικτ Χάαγκ.
*INFO: Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr