09/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι συνέπειες από την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου

Αναρχία και σύγχυση στην αγορά

Οι ασάφειες του νέου νόμου, σύμφωνα με τον εκδότη, απορρυθμίζουν τον χώρο του βιβλίου και εξουδετερώνουν τον υγιή ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του αναγνώστη.
      Pin It

Οι ασάφειες του νέου νόμου, σύμφωνα με τον εκδότη, απορρυθμίζουν τον χώρο του βιβλίου και εξουδετερώνουν τον υγιή ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του αναγνώστη

 

Του Θανάση Ψυχογιού

 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον νόμο της ενιαίας τιμής υιοθετώντας άκριτα τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ και ψήφισε ένα νόμο ασαφή και επιδεχόμενο αυθαίρετες ερμηνείες.

 

Ο νόμος ορίζει ότι στο λογοτεχνικό και μόνο βιβλίο θα ισχύει η έκπτωση του 10% για δύο χρόνια το μέγιστο και για την πρώτη μόνο έκδοση. Ετσι όμως αυτοαναιρείται, αφού η πρώτη έκδοση συχνά εξαντλείται μέσα σε 15 μέρες ή σε ένα μήνα.

 

Οι εκδότες δεν ξέρουν εκ των προτέρων αν ένα έργο θα πουλήσει. Ετσι ένα βιβλίο μπορεί να εξαντληθεί πολύ σύντομα, μπορεί και ποτέ. Σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο, αν η πρώτη έκδοση εξαντληθεί σύντομα, ο βιβλιοπώλης που έχει την πρώτη έκδοση στο κατάστημά του θα το πουλάει ακριβότερα από τον βιβλιοπώλη που θα έχει τη δεύτερη έκδοση, ενδεχομένως και λίγες μόνο ημέρες μετά την αρχική κυκλοφορία του τίτλου. Το αποτέλεσμα θα είναι η αναρχία τιμών, η απορρύθμιση της αγοράς και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του αναγνώστη.

 

Ο νέος νόμος έρχεται να ανατρέψει την ομαλή λειτουργία της αγοράς του βιβλίου. Αντί ο υπουργός Ανάπτυξης να ακολουθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν τον νόμο της ενιαίας τιμής για ενισχύσουν τον πολιτισμό τους, πράττει τα εντελώς αντίθετα. Δεν βλέπει ότι όχι μόνο καμία χώρα δεν τον καταργεί αλλά προστίθενται και άλλες χώρες που τον υιοθετούν, όπως πρόσφατα η Σλοβενία και το Ισραήλ, και παραβλέπει ότι το βιβλίο είναι πρωτίστως πολιτιστικό αγαθό.

 

Οι συνέπειες από την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα θα είναι καταστροφικές για τον χώρο του βιβλίου. Οπως διδάσκει η διεθνής εμπειρία, αρχικά θα κλείσουν τα μικρομεσαία βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι. Οσοι είναι οικονομικά εύρωστοι και μπορούν να επιβάλουν ευνοϊκότερους όρους συνεργασίας, θα έχουν το περιθώριο να «σκοτώσουν» τις τιμές για να εξουδετερώσουν τον ανταγωνισμό. Αργότερα και οι αλυσίδες βιβλιοπωλείων θα υποστούν τον άνισο ανταγωνισμό των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και των διεθνών διαδικτυακών εταιρειών.

 

Το κλείσιμο των πολλών σημείων πώλησης και των εκδοτικών οίκων, καθώς και η συγκέντρωση της αγοράς, θα αναγκάσουν τους εναπομείναντες εκδότες να περιορίσουν το εκδοτικό τους πρόγραμμα στα μπεστ σέλερ. Δεν θα εκδίδουν βιβλία άλλων κατηγοριών, βιβλία «ειδικού βάρους», ούτε νέους Ελληνες συγγραφείς, διότι δεν θα υπάρχουν βιβλιοπωλεία με αποκλειστικό αντικείμενο το βιβλίο, ανάλογους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό σημαίνει έλλειψη πολυφωνίας, μη ικανοποίηση του απαιτητικού αναγνώστη, συρρίκνωση της βιβλιοπαραγωγής και κατ’ επέκταση οπισθοχώρηση του πολιτισμού.

 

Εμείς, οι συντελεστές στον χώρο του βιβλίου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει τις ολέθριες συνέπειες του νόμου που ψήφισε και θα επαναφέρει την ενιαία τιμή, μιμούμενη τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρώτη από όλες τη Γερμανία που την υποστηρίζει ένθερμα.

 

Scroll to top