09/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

1.800 στρέμματα σπαρμένα… ερωτήματα

      Pin It

Κανονική πώληση προβλέπεται για το 30% της έκτασης του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.800 στρέμματα θα μεταβιβαστούν κατά πλήρη κυριότητα στον μοναδικό ανάδοχο. Προφανώς θα είναι κομμάτια στην περιφέρεια του δημόσιου ακινήτου, όπου αναμένεται να κατασκευαστούν κατοικίες και κτίρια με εμπορικές χρήσεις. Για το υπόλοιπο 70% η μεταβίβαση θα γίνει με το νέο για τη χώρα μας σύστημα της «επιφάνειας», που σημαίνει ότι ο επενδυτής θα έχει τη χρήση του για 99 χρόνια την οποία θα επιστρέψει στο Δημόσιο μετά τη λήξη της σύμβασης.

 

Με βάση την κοινή λογική, για την πώληση των 1.800 στρεμμάτων ο αγοραστής οφείλει να πληρώσει φόρο μεταβίβασης, ενώ βαρύνεται και με συμβολαιογραφικά έξοδα. Παρά την αυτονόητη παρατήρηση της «Εφ.Συν.», αρμόδια πηγή του ΤΑΙΠΕΔ απέφυγε να πάρει θέση, με το «επιχείρημα» ότι θα εξεταστούν σε μελλοντικό χρόνο. Χωρίς απάντηση έμεινε και το ερώτημα πώς θεωρείται ικανοποιητική η προκαταβολή των 300 εκατ. που θα καταβληθεί σε μια διετία, όταν μόνον τα ολυμπιακά ακίνητα κόστισαν πάνω από 340 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν από τον επενδυτή, που σκοπεύει για προφανείς λόγους να κατεδαφίσει μόνον αυτά που βρίσκονται στη ζώνη του Αγίου Κοσμά.

 

Προσφυγή

 

Στο ΤΑΙΠΕΔ προσέφυγε χθες και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, ζητώντας να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης πριν εγκριθεί master plan από το ΣτΕ, γιατί, σε περίπτωση απόρριψης από το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις στον επενδυτή, επιστρέφοντας και την εγγυητική των 30 εκατ. ευρώ. Επισημαίνουν πως η σύμβαση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ενώ τελεί υπό 5-6 αναβλητικών αιρέσεων, που πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί το αργότερο δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η άδεια για καζίνο, παρόλο που είναι εκτός διαγωνισμού και τιμήματος.

 

Η σύμβαση θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά είναι άγνωστο αν θα επιλεγεί η κανονική διαδικασία ή θα αξιοποιηθεί η διάταξη του πρόσφατου πολυνόμου που περιορίζει τον έλεγχο σε απλή γνωμοδότηση παρέδρου ή συμβούλου. Πρόκειται για αλλαγή που αντίκειται στο Σύνταγμα, με βάση την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Η Επιτροπή Αγώνα ζητά επίσης να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί με τον επενδυτικό όμιλο καθώς και η αποτίμηση της αξίας του «ανεξάρτητου οίκου» για το προνομιακό ακίνητο του Δημοσίου. Αν δεν δοθούν όλα τα στοιχεία, θα προσφύγει στην εισαγγελία.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top