Japan-market-xrimatistirio

10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξοδος με ευλογίες, κέρδη και ζημίες

Η επάνοδος στις διεθνείς αγορές εξυπηρετεί την κυβέρνηση στο να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα από το θέμα Μπαλτάκου.
      Pin It

Η επάνοδος στις διεθνείς αγορές εξυπηρετεί την κυβέρνηση στο να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα από το θέμα Μπαλτάκου

 

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Κέρδη και ζημιές από την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές, ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, μετράει σήμερα η κυβέρνηση, η οποία θεωρώντας κατάλληλη τη συγκυρία προχώρησε τελικώς στην έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας.

 

Εκτιμώντας ότι η έξοδος εξυπηρετεί πρωτίστως την πολιτική ατζέντα της, η κυβέρνηση έθεσε αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, με… τις ευλογίες μάλιστα της Γερμανίδας καγκελάριου Αν. Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται αύριο τη χώρα μας.

 

Δευτερευόντως, τον ρόλο τους έπαιξαν και ορισμένα οικονομικά στοιχεία, όπως η πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά και οι νεότερες προβλέψεις διεθνών οργανισμών για επιστροφή στην ανάπτυξη στο τέλος του έτους.

 

Διασφαλισμένο το ενδιαφέρον

 

Πάντως, η επιτυχία της έκδοσης σε μεγάλο βαθμό ήταν διασφαλισμένη, καθώς ανάδοχοι ανέλαβαν οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί της παγκόσμιας αγοράς (Bank of America, Merill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και Morgan Stanley), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πήραν αρκετές δουλειές στην Ελλάδα.

 

Ο στόχος της έκδοσης είναι η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 5% ή και ελαφρώς χαμηλότερα, επίπεδο όμως πολύ υψηλότερο απ’ αυτό με το οποίο δανείζονται στα πενταετή ομόλογα άλλες χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

 

Το «βιβλίο προσφορών» άνοιξε το πρωί. Ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον διαφάνηκε από χθες στο πλαίσιο των διερευνητικών προθέσεων και προεγγραφών (premarketing) για συμμετοχή στην έκδοση. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, το προσφερόμενο ποσόν ξεπέρασε τα 17 δισ. ευρώ, τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση για έξοδο στις αγορές.

 

Το στοιχείο αυτό συνηγορεί υπέρ της διαμόρφωσης του επιτοκίου σε επίπεδα κοντά στο 5%, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι οποιαδήποτε τιμή κάτω από το 5,3% θα είναι απολύτως ικανοποιητική. Πενταετές ομόλογο είχε εκδοθεί για τελευταία φορά στις 2 Φεβρουαρίου 2010 και η απόδοση είχε εκτιναχθεί στο 6,10%, από 3,53% έναν μήνα νωρίτερα.

 

Η επάνοδος στις αγορές οδήγησε χθες σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων. Ξεκίνησαν από το 6%, ενώ μία ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση έπεσαν στο 5,75%.

 

Πάντως, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εστιάζουν πρωτίστως στη διαφορά επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και πορτογαλικών 5ετών ομολόγων και θεωρούν πως κριτήριο επιτυχίας είναι πόσο γρήγορα θα μειωθεί η διαφορά αυτή κάτω από το 2% (σήμερα κινείται στο 2,66%).

 

Υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού μιλούν πάντως για σημαντικά οφέλη ακόμη και με το επιτόκιο που θα δανειστούμε. Εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί με 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσόν αυτό προκύπτει από την περαιτέρω αποκλιμάκωση που αναμένεται να προκαλέσει η έκδοση του 5ετούς ομολόγου στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων.

 

Με το αγγλικό Δίκαιο

 

Τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο αγγλικό Δίκαιο, ώστε να καταστούν ελκυστικά στους επενδυτές, και θα περιλαμβάνουν τις περιβόητες Ρήτρες Συλλογικής Ευθύνης (CAC’s) που εισήχθησαν με ειδική νομοθεσία στα παλαιά ελληνικά ομόλογα προκειμένου να προχωρήσει το «κούρεμα» των κρατικών τίτλων που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές (PSI).

 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, απώτερος στόχος της έκδοσης είναι η μείωση της καμπύλης των επιτοκίων των ομολόγων, εξέλιξη η οποία θα καταστήσει ευκολότερη τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

 

Παράλληλα, οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματορροές προς τη χώρα, καθώς και οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές. Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ δεν αποκλείουν και εσωτερικό δανεισμό με 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά, πολλά από τα οποία… κάηκαν από τα ομόλογα που πήραν παλαιότερα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Οι τράπεζες άνοιξαν δρόμο»

 

Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αγορά ύστερα από τα πρόσφατα stress tests έχουν διευκολύνει την κυβέρνηση στο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

 

«Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία της άσκησής μας. Στις εξελίξεις αυτές περιλαμβάνονται: η έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς 3ετούς ομολόγου, η οποία υπερκαλύφθηκε έξι φορές. Το 90% των εγγραφών προήλθε από το εξωτερικό. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank άντλησαν συνολικά ένα ποσόν ύψους 3 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

 

Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το «μαξιλάρι ασφαλείας» (περίπου 11 δισ. ευρώ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παραμείνει άθικτο.

 

 

Scroll to top