10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΓΓΛΟΞΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Πολιτικά σχέδια και σκοπιμότητες

      Pin It

Mε ευμενή σχόλια, αρκετούς ενδοιασμούς αλλά και νύξεις για τις πολιτικές σκοπιμότητες της χθεσινής έκδοσης πενταετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υποδέχθηκε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο αγγλοσαξονικός Τύπος.

 

* Οι «Financial Times» επισημαίνουν το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και τις εκτιμήσεις των αναδόχων για προσφορές μεγαλύτερες των 11 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι προσφορές περίπου 1,3 δισ. ευρώ –το μισό περίπου από το ποσό που προτίθεται να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο– προέρχονται από τους ίδιους τους αναδόχους, τις ξένες τράπεζες δηλαδή που έχουν αναλάβει την έκδοση. Επισημαίνουν ακόμη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναζητεί να δείξει ότι η Ελλάδα είναι οικονομικά σταθερή προκειμένου να δανειστεί χρήμα ανεξάρτητα από την τρόικα ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

 

* Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι, αν και σχετικά μικρή σε μέγεθος, η έκδοση έρχεται ως μια συμβολική ώθηση της κυβέρνησης καθώς αυτή βαδίζει προς τις εκλογές. «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την έκδοση θα δώσει την εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι η κρίση πλησιάζει στο τέλος της».

 

Κάποιοι διαχειριστές χαρτοφυλακίου, όπως ο Jon Jonsson της Neuberger Berman, δήλωσαν ότι η συμφωνία είναι καλή για την ευρωπαϊκή περιφέρεια αλλά ότι οι ίδιοι δεν θα συμμετάσχουν αφού η απόδοση του ελληνικού ομολόγου -που αναμένεται κοντά στο 5%- δεν τους διασφαλίζει επαρκώς έναντι των κινδύνων. «…Εάν υπάρξει ξανά ένταση στις αγορές, η Ελλάδα θα είναι το πιο τρωτό όνομα στην ευρωζώνη. Η χώρα έχει ακόμη σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, έχει κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα και η βιωσιμότητα του χρέους της είναι ένα από αυτά» υπογράμμισε ο Τζόζεφ Σάμπο, στέλεχος της Αberdeen Asset Management. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, όπως ο Πάνος Σίμος της NBG Αsset Management, που δηλώνει ότι «ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιό του ελληνικά ομόλογα και ότι αναζητεί τη μεγέθυνση της θέσης αυτής».

 

* Το Reuters υποστηρίζει ότι η ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και η πίεση για οικονομικές επιτυχίες λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου έπεισαν τον Αντώνη Σαμαρά και τον εύθραυστο κυβερνητικό του συνασπισμό να προχωρήσει στην έκδοση αυτού του ομολόγου, παρότι οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν για το β΄εξάμηνο.

 

* Οι «Νew York Times» μιλούν για θριαμβευτική επιστροφή στη διεθνή οικονομική σκηνή. Τονίζουν όμως από την άλλη πλευρά ότι το χάσμα μεταξύ της οικονομικής αισιοδοξίας -που φέρνει αυτή η έκδοση- και της απελπισίας εκατομμυρίων Ελλήνων ανέργων είναι δύσκολο να γεφυρωθεί.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top