Καταστροφικό θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον δανεισμό από τις αγορές, αφού αφού έτσι εμφανίζεται βιώσιμο το ελληνκό χρέος και πετυχημένη η μνημονιακή πολιτική, και βέβαια στημένο για προεκλογική χρήση
Του Φώτη Παπούλια
«Αν η κυβέρνηση θέλει να ορίσει ως εθνική εορτή τη 10η Απριλίου, πρέπει να σκεφτεί ότι συνήθως πίσω από τις πρόσκαιρες εθνικές νίκες, κρύβονται μακροπρόθεσμα εθνικές ήττες» σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο στις αγορές, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει ως «μέγιστη εθνική επιτυχία».
Συνεργάτες του Α. Τσίπρα επισημαίνουν ότι «εκτός από το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παράξει είδηση, θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τη σπουδή της για έξοδο στις αγορές πέραν αυτής της πολιτικής σκοπιμότητας».
Περίεργη συγκυρία
Δεν παραλείπουν βέβαια να υπενθυμίζουν την τουλάχιστον «περίεργη» χρονική συγκυρία, η οποία συμπίπτει με την επίσκεψη της καγκελαρίου Α. Μέρκελ αύριο στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες που φτάνουν από τη Γερμανία κάνουν λόγο για «μικρό καλάθι» που φέρνει στον «φίλο της Α. Σαμαρά» η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού τα δώρα, εκτός της πασιφανούς στήριξης προς τον «άριστο εντολοδόχο πρωθυπουργό και εκλεκτό φίλο», εξαντλούνται σε πακέτο ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανεργία και την απασχόληση και κυρίως ώστε «η ελληνική έξοδος να λειτουργήσει στο εσωτερικό της Γερμανίας». Δηλαδή, σύμφωνα με τη γερμανική αντίληψη, επιβεβαιώνεται το δόγμα ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι «αυτή που εγγυάται την Ευρώπη», κάτι που η Α. Μέρκελ επιδιώκει να πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας της.
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης, επισήμανε ότι η σπουδή της κυβέρνησης «αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος και, το κυριότερο, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που έχουν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης». Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «παραμένει η αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει κανονικά το χρέος της με δεκαετή ομόλογα και παραδέχεται ευθέως ότι μόνο το μνημόνιο λειτούργησε, άρα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική».
Πίσω από τους «πανηγυρισμούς», τα στελέχη του κόμματος διαβλέπουν την απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού να κλείσει όπως όπως «ανοικτά και ζέοντα πολιτικά ζητήματα, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα εμφανιζόμενος ως εθνικός αναμορφωτής και να προσπαθήσει να περιορίσει την επερχόμενη ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές».
Κάθε άλλο λοιπόν παρά τυχαίος ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσε στον πρωθυπουργό ο Α. Τσίπρας από τη Λάρισα. «Ο πρωθυπουργός είναι ένας κοινοβουλευτικός λιποτάκτης, αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να έρχεται στη Βουλή» είπε από τη Λάρισα, ανεβάζοντας τους τόνους και επιδιώκοντας να εμφανίσει τον Α. Σαμαρά διαρκώς απολογούμενο.
Η παραπομπή στις καλένδες της συζήτησης στη Βουλή για το σκάνδαλο Μπαλτάκου, τις σχέσεις της Ν.Δ. και του σκληρού πρωθυπουργικού πυρήνα με τη Χρυσή Αυγή δημιουργεί τη βεβαιότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διά στόματος Δ. Παπαδημούλη, ότι «εκτός του ότι δεν τολμά να διαγράψει τον στενό του συνεργάτη, τα ακροδεξιά στοιχεία δεν είναι μεμονωμένη εξαίρεση αλλά δίνουν τον τόνο στο περιβάλλον Σαμαρά».
Ο Τσίπρας στην Ευρώπη
Εκ των πραγμάτων, η τριήμερη επίσκεψη του Α. Τσίπρα σήμερα στις Βρυξέλλες και Παρασκευή-Σάββατο στο Παρίσι αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Απέναντι στην Α. Μέρκελ και τη «μνημονιακή της βαρβαρότητα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πρωτεύουσα του Βελγίου στο συνέδριο του ΚΕΑ, θα τονίσει ότι «μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη», ενώ από την Πόλη του Φωτός θα κηρύξει την έναρξη της καμπάνιας του Μετώπου της Αριστεράς για τις ευρωεκλογές.