10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φούσκωσαν τα μπλοκ, ξεφουσκώνει η ΓΣΕΕ

Γεμάτο διαδηλωτές και παλμό το κέντρο της Αθήνας κατά τη χθεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αν και πολλοί έκαναν λόγο για «απεργίες-ντουφεκιές» από τη Συνομοσπονδία, που «αποδέχεται τους μισθούς πείνας των 500 ευρώ».
      Pin It

Γεμάτο διαδηλωτές και παλμό το κέντρο της Αθήνας κατά τη χθεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αν και πολλοί έκαναν λόγο για «απεργίες-ντουφεκιές» από τη Συνομοσπονδία, που «αποδέχεται τους μισθούς πείνας των 500 ευρώ»

 

Των Στέργιου Ζιαμπάκα, Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Μαζικά συμμετείχαν εργαζόμενοι και άνεργοι στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βροντοφώναξαν συνθήματα κατά του εργασιακού Μεσαίωνα που εδραιώνεται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και κατά των πολιτικών της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της λιτότητας, του εκφοβισμού, των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και της φοροεπιδρομής.

 

Από το πρωί οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας ήταν γεμάτοι, τόσο γύρω από την πλ. Κλαυθμώνος, όπου καλούσαν σε συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όσο και στα σημεία προσυγκέντρωσης ομοσπονδιών και σωματείων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κατά τους χαιρετισμούς που ακούστηκαν από τη μικροφωνική στη συγκέντρωση των τριτοβάθμιων σωματείων, καταγγέλθηκε η κυβερνητική πολιτική και αποτυπώθηκε το αίτημα για έκτακτα μέτρα υπέρ της προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας.

 

Πορεία

 

Μετά το μεσημέρι, οπότε και τα μπλοκ των σωματείων άρχισαν να συνενώνονται, ξεκίνησε η πορεία προς την πλ. Συντάγματος. Στην κεφαλή βρισκόταν το πανό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπου αναγραφόταν «Οχι στα Μνημόνια της Εξαθλίωσης» και πίσω από αυτό μια ολιγομελής ομάδα συνδικαλιστών και εργαζομένων. Από εκεί και πίσω, στα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων και των κομμάτων της Αριστεράς, είχε συμπυκνωθεί ένα τεράστιο πλήθος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε έξω από τη Βουλή, έχοντας κάνει τον κύκλο της πλ. Συντάγματος, καθώς βρίσκονταν άνδρες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ στη Γεωργίου Α’, το μεγαλύτερο κομμάτι των διαδηλωτών βρισκόταν ακόμη στη Σταδίου.

 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε υπουργεία, στον τομέα της Υγείας, καλώντας σε πάλη υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της, σε κοινωνικές δομές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις συγκοινωνίες, διοικητικοί υπάλληλοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φοιτητικοί σύλλογοι, φαρμακοποιοί, εμποροϋπάλληλοι.

 

Πολυπληθές ήταν το μπλοκ της ΟΛΜΕ. «Η εκπαίδευση δεν πωλείται», έγραφε το πανό της ΟΙΕΛΕ. Μαχητικοί οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Πολλούς διαδηλωτές συγκέντρωσε και η ΜΕΤΑ (Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή). Ακόμη συμμετείχαν εργαζόμενοι στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία, στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στην ΕΡΤ, στη Γενική Ανακυκλώσεως, σε τράπεζες, εργαζόμενοι σε voucher οι οποίοι τόνισαν ότι είναι εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι, μέλη της ΕΤΗΠΤΑ κ.ά.

 

Ογκος διαδηλωτών απάρτιζε τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτήν, της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ, της Ροσινάντε και των αντιεξουσιαστών. Το «παρών» έδωσαν επίσης η ΚΕΕΡΦΑ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν.

 

ΠΑΜΕ

 

Μαζική, συμπαγής και γρήγορη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση-πορεία του ΠΑΜΕ, κρατώντας ως συνήθως απόσταση από τις υπόλοιπες διαδηλώσεις. Ηδη από τις 10.30, όταν στα Χαυτεία εμφανίζονταν τα πρώτα πανό της ΜΕΤΑ, που κινείται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα μπλοκ του ΠΑΜΕ απλώνονταν πυκνά σε όλη την Ομόνοια. Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Βασίλης Σταμούλης, έστρεψε τα βέλη της κριτικής του κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μετά το απαραίτητο κάλεσμα να απομονωθούν τα φασιστοειδή της Χ.Α. -έπειτα από τις νέες απειλές κατά συνδικαλιστών της Ζώνης στο Πέραμα- το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας στρεφόταν κατά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στις 11 π.μ. οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ανέβηκαν από την Πανεπιστημίου προς το Σύνταγμα, απ’ όπου αποχώρησαν λίγο μετά τις 12 προς τους Σύλους του Ολυμπίου Διός.

 

«Ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού», ακουγόταν από τα μεγάφωνα η φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Ωστόσο, η ράθυμη όψη διαδηλωτών, που ανόρεχτα κατέβαιναν σε άλλη μία 24ωρη απεργία που η ίδια η ΓΣΕΕ δεν φάνηκε να στηρίζει, παρέπεμπε περισσότερο σε κινηματική άμπωτη, παρά τη σχετική μαζικότητα. «Αλυσοδεθήκαμε, καταλάβαμε πολιτικά γραφεία, κατεβαίνουμε στον δρόμο κάθε μέρα. Αν υπήρχε ένα οργανωμένο κίνημα από όλο τον δημόσιο τομέα και τον ιδιωτικό, ίσως είχαν αποτραπεί οι απολύσεις και γενικά τα αντεργατικά μέτρα. Δεν νιώθουμε ηττημένοι και δεν αποδεχόμαστε νομικά, ηθικά και πολιτικά καμία απόλυση», σχολίαζε απολυμένος καθηγητής, ενώ δίνοντας το στίγμα της κινητοποίησης δήλωσε: «Δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες, υπάρχουν ωστόσο απεργίες-ντουφεκιές, και η χθεσινή ήταν δυστυχώς μία από αυτές».

 

«Οταν η ΓΣΕΕ έχει ήδη υπογράψει Συλλογική Σύμβαση, αποδεχόμενη τους μισθούς πείνας των 500 ευρώ, έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, έχει γίνει το Εcofin, ποια η στόχευση της σημερινής απεργίας;», αναρωτιόταν νεαρή συνδικαλίστρια τραπεζοϋπάλληλος. Το βλέμμα των εμποροϋπαλλήλων ήταν στραμμένο στην απεργιακή κινητοποίηση στις 13 Απριλίου, με σύνθημα «Ποτέ Δουλειά την Κυριακή – Δεν δουλεύουμε – Δεν ψωνίζουμε». Σε κινητοποιήσεις εν όψει της αυριανής επίσκεψης της Μέρκελ καλούσαν η Λαϊκή Αντίσταση και η «Συνέλευση αναρχικών – κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην Ε.Ε.».

 

Συγκέντρωση

 

Πέραν της συμμετοχής του στη χθεσινή απεργία, το Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων έχει προκηρύξει για σήμερα στις 12.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου, για τους εργαζομένους στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι αγωνίζονται για την άμεση απόσυρση της διάταξης που καθορίζει τις αμοιβές τους κατά παρέκκλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την άμεση εφαρμογή όλων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της εκφράζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Βροντερό «όχι» στην κυβέρνηση

 

Τον τόνο στα συλλαλητήρια έδωσαν απολυμένοι και δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Δυο συλλαλητήρια, μια φωνή: «Οχι στο μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική». Περισσότεροι από 10.000 Θεσσαλονικείς βγήκαν χθες στους δρόμους ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, της φτώχειας, της τρόικας και του μνημονίου. Εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν μαζικά, είτε στην πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης είτε του ΠΑΜΕ, αποκλείοντας παραπάνω από τρεις ώρες το ιστορικό κέντρο της πόλης.

 

Το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και το ΠΑΜΕ λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και μετά ενώθηκαν με το μπλοκ του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Στην πλατεία της Καμάρας πραγματοποιήθηκε τρίτη συγκέντρωση με πρωτοβουλία σωματείων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

 

Τον τόνο στα συλλαλητήρια έδωσαν απολυμένοι και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, καθαρίστριες δυναμίτισαν το κλίμα με αντικυβερνητικά συνθήματα. Στην κινητοποίηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, εργαζόμενοι της Coca–Cola, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, του Αρβανιτίδη, της Almko, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι και άλλοι. Οι πορείες κατέληξαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα ΜΑΤ είχαν σχηματίσει φραγμό με κλούβες στην οδό Πολυτεχνείου για τον φόβο προσέγγισης των διαδηλωτών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΠΑΤΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

Μικρή συμμετοχή στις πορείες

 

Με μικρότερη συμμετοχή απ’ όση αναμενόταν –γεγονός που ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τις επιλογές τους…– πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα η 24ωρη απεργία των εργαζομένων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κόσμος που διαδήλωσε στους δρόμους δεν ξεπέρασε τα 3.000 άτομα. Σημείο εκκίνησης για την πορεία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ήταν η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ το ΠΑΜΕ από την πλευρά του είχε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικές οδούς της Πάτρας με κατάληξη το εργατικό κέντρο της πόλης.

 

Λίγα ήταν τα άτομα τα οποία συμμετείχαν και στις δύο πορείες που έγιναν στην Καλαμάτα. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην πλατεία 23ης Μαρτίου και κατέληξε έπειτα από πορεία στο ΙΚΑ της πόλης, ενώ η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

 

Δ.Τερζ.

 

 

 

Scroll to top