10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ - ΠΡΕΒΕΖΑ

Εφεσιβάλλει την απόφαση ο δήμος, λόγω «Καλλικράτη»

      Pin It

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 

Παράταση στην αγωνία για τους 15 σχολικούς φύλακες του Δήμου Πρέβεζας που κέρδισαν τη δίκη τους κατά της διαθεσιμότητας, φαίνεται όμως ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο δικαστήριο για δεύτερη φορά, αφού ενδέχεται να κατατεθεί έφεση από τον δήμο. Στις 17 Μαρτίου οι σχολικοί φύλακες δικαιώθηκαν με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας στην αγωγή τους κατά της διαθεσιμότητας, στην οποία είχαν τεθεί από το καλοκαίρι, σε μία απόφαση που χαιρετίστηκε πανελλαδικά ως σταθμός στον αγώνα όλων των υπαλλήλων κατά της διαθεσιμότητας και της απόλυσης. Εχουν κερδίσει επίσης και τα ασφαλιστικά μέτρα, στα οποία είχαν προχωρήσει.

 

Ο Δήμος Πρέβεζας, που βρέθηκε εξ αρχής κοντά στους υπαλλήλους του και εκφράστηκε υπέρ της συνέχισης της εργασίας τους, προχώρησε με βάση την απόφαση αυτή σε πρόσληψή τους και δρομολογεί την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να πληρωθούν τον μισθό τους.

 

Νομικά υπόλογοι

 

Η Οικονομική Επιτροπή όμως του δήμου, που είναι και η αρμόδια υπηρεσία, είναι υποχρεωμένη από τον «Καλλικράτη» να ασκεί έφεση σε ανάλογες υποθέσεις, αλλιώς έχουν ευθύνη τα μέλη της έναντι του νόμου. Η έφεση ασκείται μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ακόμα ένα χρονικό περιθώριο, με τον δήμο να εξετάζει κάθε νομική δυνατότητα, ώστε να αποφύγει την προσφυγή σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι θα υποστηρίξει εκ νέου τους εργαζομένους. «Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τον αγώνα των σχολικών φυλάκων κι αν χρειαστεί θα παρουσιαστώ ως μάρτυρας σε οποιοδήποτε ανώτερο δικαστήριο. Οι σχολικοί φύλακες είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία της δημοτικής περιουσίας», σημειώνει.

 

Υπάρχει επιπλέον το ενδεχόμενο, ανεξάρτητα της στάσης του δήμου, η Πολιτεία να μην εγκρίνει την αμοιβή των σχολικών φυλάκων για την εργασία τους, μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δομηθεί για κάθε εργαζόμενο που ζητάει -και δικαιώνεται- το στοιχειώδες: το δικαίωμα στην εργασία.

 

Φιλήμων Καραμήτσος

 

Scroll to top