Την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προκρίνει την επ’ αόριστον παράταση της κράτησης των μεταναστών, υιοθέτησε αμέσως η ΕΛ.ΑΣ. Με έγγραφό της που φέρνει στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» δίνει οδηγίες πλεύσης προς τις διευθύνσεις αλλοδαπών πώς θα εφαρμόσουν αυτή τη «νομική εκτροπή», όπως έχει χαρακτηριστεί
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Δεν πρόλαβε καλά καλά να δημοσιοποιηθεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προκρίνει την επ’ αόριστον παράταση της κράτησης των μεταναστών, και η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να την υιοθετήσει.
Πρόκειται για τη γνωμοδότηση που άφησε άφωνους όσους ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς, με νομικές και λογικές ακροβασίες που χαρακτηρίστηκαν «εκτροπή», παρατείνει την ήδη οριακής νομιμότητας δεκαοκτάμηνη κράτηση μεταναστών μέχρι να «συναινέσουν» στην «οικειοθελή» απέλασή τους.
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει το κατεπείγον έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με ημερομηνία 22 Μαρτίου και θέμα «Διοικητική κράτηση αλλοδαπών με σκοπό την απομάκρυνσή τους καθ’ υπέρβαση του ανωτάτου χρονικού ορίου των 18 μηνών – Επιβολή περιοριστικών μέτρων».
Διευκρινίσεις
Το έγγραφο παρέχει στις διευθύνσεις αλλοδαπών διευκρινίσεις σχετικά με «την περαιτέρω διαχείριση των αλλοδαπών» και συνοδεύεται από υποδείγματα των εγγράφων που θα κληθούν να συμπληρώσουν.
«Πριν τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου κράτησης εγκαίρως (τουλάχιστον 3 μήνες πριν) θα ενημερώνετε εγγράφως τους κρατούμενους αλλοδαπούς ότι η κράτησή τους εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα συνεπεία της αρνήσεως συνεργασίας τους και θα πρέπει στο διάστημα έως τη συμπλήρωση του 18μηνου να συνεργασθούν για την οικειοθελή αποχώρησή τους από τη Χώρα [sic].
»Σε διαφορετική περίπτωση ως ύποπτοι διαφυγής θα τους επιβάλλεται το μέτρο της υποχρεωτικής διαμονής στο χώρο κράτησης έως ότου συναινέσουν και συνεργασθούν στην υλοποίηση της απόφασης επιστροφής ή απελάσεώς τους», αναφέρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία είναι έτοιμη να επιδώσει τα έγγραφα σε δεκάδες κρατουμένους που συμπληρώνουν αυτές τις μέρες 15 μήνες κράτηση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν χθες πως την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση σε τουλάχιστον δύο κέντρα κράτησης, στο Παρανέστι Δράμας και στο Φυλάκιο Εβρου, δημιουργώντας σοκ στους κρατούμενους.
«Είμαστε εξοργισμένοι», αναφέρει η Ιωάννα Κοτσιώνη, υπεύθυνη μετανάστευσης της οργάνωσης. «Αυτό αποδεικνύει ότι η μεταναστευτική πολιτική μετατοπίζεται προς μια ακόμα πιο σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται για μήνες σε απαράδεκτες συνθήκες. Ακόμα χειρότερα, η απειλή της επ’ αόριστον κράτησης χρησιμοποιείται ως μέσο εξαναγκασμού».
Η γνωμοδότηση 44/2014 του Συμβουλίου, που έγινε δεκτή στις 28 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, προέκυψε ύστερα από ερώτημα της αστυνομίας σχετικά με την αντιμετώπιση όσων κρατούμενων προς απέλαση συμπλήρωναν τους δεκαοκτώ μήνες κράτηση και έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι.
Το Συμβούλιο έκανε άλλο ένα αποφασιστικό βήμα απομάκρυνσης από το κράτος δικαίου, απαντώντας πως θα παραμείνουν οι κρατούμενοι στους χώρους κράτησης μέχρι να συνεργαστούν στην απέλασή τους.
Οπως έχει επισημανθεί, ακόμα και οι 18 μήνες κράτησης αντίκεινται σε κάθε κανόνα δικαίου και επιπλέον στερούνται νοήματος όταν πρόκειται για κρατούμενους των οποίων είναι ανέφικτη η απέλαση.
Για να καλύψει την αυθαιρεσία, το Συμβούλιο μετατρέπει κατ’ όνομα ένα μέτρο διοικητικής φύσης, την κράτηση υπό περιοριστικούς όρους, σε μέτρο στερητικό της ελευθερίας, όπως είναι η κράτηση σε κρατητήρια και προαναχωρησιακά κέντρα.
Επιστρατεύει μάλιστα επιχειρήματα από την πιο αντιδραστική φαρέτρα, θεωρώντας επικίνδυνους συλλήβδην τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, επειδή, όπως προδικάζει, είναι φτωχοί (!): η απελευθέρωση των κρατουμένων «θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό, με τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι οι μετανάστες αυτοί στερούνται πόρων για τη διαβίωσή τους».
Πρόκειται βέβαια για κρατούμενους που το μόνο τους έγκλημα είναι μια διοικητική παράβαση – θα μπορούσε να οφείλεται στην παρανομία ενός εργοδότη, που παραμένει ελεύθερος, να μην κολλά ένσημα στους αλλοδαπούς υπαλλήλους του.
Υποκρισία
Σε μια κορύφωση υποκρισίας, το νοσηρής έμπνευσης κείμενο ισχυρίζεται πως όλα αυτά είναι για το καλό των κρατουμένων: «Προστατεύεται συγχρόνως με το δημόσιο συμφέρον και το ατομικό τους συμφέρον, αφού πρόκειται για ευάλωτα άτομα, χωρίς μόνιμη διαμονή, χωρίς νόμιμα έγγραφα και χωρίς δυνατότητα να εργασθούν και κινδυνεύουν να πέσουν σε μεγάλη ένδεια ή σε παράνομα κυκλώματα εκμεταλλεύσεώς τους».
«Η επ’ αόριστον επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με τις επιταγές του κράτους δικαίου, οδηγεί στην προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων που το Σύνταγμα της Ελλάδος αναγνωρίζει σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και οδηγεί την ελληνική διοίκηση σε παράνομες, και συνεπώς ελέγξιμες υπό το πρίσμα του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, πρακτικές», δηλώνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και ζητά την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
Σπύρος Κουλοχέρης
(Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)
Ο χαρακτηρισμός κάποιου ως επικίνδυνου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια γίνεται μόνο με απόφαση δικαστηρίου. Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ θεωρεί εντελώς αυθαίρετα αφενός ότι συλλήβδην οι άτυποι μετανάστες δεν έχουν πόρους και αφετέρου ότι, ως εκ τούτου, είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Στην ουσία, με τρόπο ανάρμοστο και προκλητικό, βαφτίζει επικίνδυνους τους κατατρεγμένους και τους φτωχούς. Επιπλέον, διαστρεβλώνει τις διατάξεις περί περιοριστικών όρων, βαφτίζοντας «περιοριστικό όρο» την κράτηση. Είναι προφανές πως το κείμενο ξεφεύγει από τα όρια της νομικής ερμηνείας και αγγίζει τα όρια της παθολογίας.
Κλειώ Παπαπαντολέων
(Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)
Η αδιανόητη, αυταρχικής εμπνεύσεως, μετονομασία της διοικητικής κράτησης σε περιοριστικό όρο υποχρεωτικής διαμονής συνιστά θεσμικό ρατσιστικό αίσχος που ντροπιάζει τόσο το ΝΣΚ που την εφηύρε όσο και την πολιτεία που σπεύδει να την εφαρμόσει. Η θεσμοθέτηση της κράτησης αλλοδαπών επ’ αόριστον προλειαίνει το έδαφος και για την επιμήκυνση της προσωρινής κράτησης πέραν του συνταγματικού ορίου του 18μηνου, αρκεί να την ονομάσουμε «περιοριστικό όρο διαμονής εντός σωφρονιστικού ιδρύματος».
Γιονούς Μοχαμαντί
(Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων)
Οποια μέτρα και να εφαρμόσεις, οι πρόσφυγες θα έρθουν. Η κράτηση δεν είναι λύση, πόσω μάλλον όταν οι απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης τα μετατρέπουν σε κέντρα βασανιστηρίων. Οι άνθρωποι βγαίνουν από κει με ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα. Φανταστείτε τώρα που παρατείνεται επ’ αόριστον. Μέρα με τη μέρα, αυτές οι πρακτικές χειροτερεύουν την εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινότητα, προσβάλλουν την ίδια την Ελλάδα.