Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί τις ανεπτυγμένες χώρες ότι έριξαν υπερβολικό βάρος στη μείωση του χρέους τους
Του Μπάμπη Μιχάλη
Σε αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και επιβράδυνση των περικοπών και της λιτότητας -τουλάχιστον για φέτος- προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη στον πλανήτη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προτρέπει τις ανεπτυγμένες οικονομίες το ΔΝΤ, όμως ο Σόιμπλε λέει ότι… δεν αντέχει άλλο αυτές τις συζητήσεις. Στην εξαμηνιαία έκθεση του Fiscal Monitor που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, παρότι σταθεροποιήθηκε, παραμένει ακόμη σε ιστορικά επίπεδα ενώ την ίδια στιγμή η πίεση για υψηλότερες δαπάνες από τις κυβερνήσεις αυξάνεται.
Τα μερίδια του κράτους
Προειδοποιεί ακόμη ότι η συνεχής συρρίκνωση του μεριδίου του κράτους σε δρόμους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, Παιδεία, Υγεία, τηλεπικοινωνίες, εταιρείες ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και άλλες υποδομές θα μπορούσε να τσακίσει την οικονομική ανάπτυξη. Η έκθεση του Ταμείου διαπιστώνει ανταγωνιστικές πιέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και δυσκολίες στην υλοποίηση της υπόσχεσης του G20 τον περασμένο Φεβρουάριο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά επιπλέον 2% στα επόμενα πέντε χρόνια – εν μέσω των ήδη υψηλών επιπέδων χρέους.
Υποστηρίζει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν κάπως τις προσπάθειες μείωσης του χρέους τους τουλάχιστον φέτος προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη. Επισημαίνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες παρέμειναν πολύ εστιασμένες τα τελευταία χρόνια στη μείωση του χρέους και αγνόησαν τις δημόσιες επενδύσεις, συμβάλλοντας στη μείωση του μεριδίου του κράτους σε υποδομές και υπηρεσίες όπως οι παραπάνω. Καθώς σε αρκετές οικονομίες υποχώρησαν και οι ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτήν την περίοδο, το Ταμείο τονίζει ότι οι περαιτέρω περικοπές των κρατικών επενδύσεων ενδεχομένως να εμποδίζουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση των δημοσίων δαπανών στα επόμενα χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται στις πλούσιες χώρες. Ζητά μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των κοινωνικών δαπανών, μεταξύ άλλων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Ζητά ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά περίπου 2% του ΑΕΠ ώς το 2030 στις ανεπτυγμένες οικονομίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συρρίκνωση του μεριδίου του Δημοσίου στις υποδομές.
Προχθές το ΔΝΤ είχε δώσει στη δημοσιότητα την εξαμηνιαία έκθεση του World Economic Outlook. Σε αυτήν προέβλεπε παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 3,6% το 2014 και 3,9% το 2015. Ειδικά φέτος για τις ΗΠΑ 2,8%, για την Ιαπωνία 1,4% και για την ευρωζώνη 1,2%. Ειδικά από τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ζήτησε μια αύξηση των επενδύσεων, περιλαμβανόμενων και των δημοσίων, μέσω μεταρρυθμίσεων στη φορολογία και το τραπεζικό σύστημα, και απελευθέρωσης του τομέα των υπηρεσιών.
Ο Σόιμπλε απέρριψε χθες αυτές τις συστάσεις λέγοντας ότι «δεν αντέχει άλλο αυτές τις συζητήσεις» περί δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης και τα περί δύο αντιφατικών εννοιών.
«Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι έχουμε περιθώρια ελιγμών για περισσότερες δημόσιες δαπάνες. Ομως εμείς δρομολογούμε τα μέτρα που μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε περισσότερα», συμπλήρωσε… Αμετανόητος.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ανάπτυξη 0,6% βλέπει φέτος για την Ελλάδα
Πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ εμφάνισε η Ελλάδα πέρυσι σύμφωνα με το ΔΝΤ (0,2% περισσότερο απ’ ό,τι έχει εκτιμήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσωρινή της έκθεση). Στην εξαμηνιαία έκθεση του Fiscal Monitor που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 3% του ΑΕΠ το 2015, 4,5% το 2016 και 2017, πριν υποχωρήσει στο 4,2% του ΑΕΠ το 2018-2019. Παράλληλα, βλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση του δημόσιου ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ το 2014 και το 1,9% του ΑΕΠ το 2015, ενώ για τα επόμενα χρόνια έως και το 2019 το αναμένει στα επίπεδα του 0,7% του ΑΕΠ. Για το χρέος βλέπει να προσεγγίζει το 174,7% του ΑΕΠ φέτος, 171,3% το 2015. Ουσιαστική αποκλιμάκωση έπειτα από δύο χρόνια (162,5% του ΑΕΠ το 2016, 153,7% το 2017, 146,1% το 2018 και 137,8% το 2019). Μία ημέρα νωρίτερα, το ΔΝΤ, στην εξαμηνιαία έκθεση του World Economic Outlook, προέβλεπε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη φέτος. Το Ταμείο βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% για το 2014 και 2,9% για το 2015, μικρή μείωση της ανεργίας στο 26,3% φέτος (από 27,3% το 2013) και στο 24,4% το 2015 και διαμόρφωση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών στο 0,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% του ΑΕΠ το 2015.