11/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχεται ως ηγεμών

Σε πανηγυρικούς τόνους υποδέχεται η κυβέρνηση την καγκελάριο Μέρκελ, που φέρεται σαν να επιτηρεί τις νότιες επαρχίες της. Τα ταρατατζούμ για το ομόλογο δεν αφήνουν περιθώρια ούτε καν νύξης για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
      Pin It

Σε πανηγυρικούς τόνους υποδέχεται η κυβέρνηση την καγκελάριο Μέρκελ, που φέρεται σαν να επιτηρεί τις νότιες επαρχίες της. Τα ταρατατζούμ για το ομόλογο δεν αφήνουν περιθώρια ούτε καν νύξης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΟι αγορές έστρωσαν το χαλί της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα και η καγκελάριος της Γερμανίας έρχεται να γιορτάσει την πολιτική ηγεμονία της στην Ε.Ε. Την έκδοση του ελληνικού ομολόγου ακολούθησαν διθυραμβικές δηλώσεις από την κυβέρνηση και την τρόικα ως θετικό σημάδι για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, με την πρώτη δοκιμαστική έκδοση τίτλου μετά την υπαγωγή στον μηχανισμό επιτήρησης «επισφραγίζει την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας από τον πιο αντικειμενικό κριτή: τις ίδιες τις αγορές», τόνισε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αντ. Σαμαράς. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σε τόνους επίσης πανηγυρικούς, με υποσχέσεις ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο, αλλά και σφοδρή επίθεση προς όσους επισημαίνουν τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής.

 

Προεκλογικό δώρο

 

Ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλογή της εξόδου στις αγορές τη στιγμή που τα επιτόκια είναι ακόμη υψηλά για την Ελλάδα λέγοντας ότι «με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας άμεσα». Παράλληλα, τόνισε ότι θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ενίσχυση της ρευστότητας και ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει βεβαίως ότι η επίδραση στην πραγματική οικονομία δεν θα είναι αυτόματη, συνεπώς τα όποια αποτελέσματα δεν πρόκειται να φανούν στο διάστημα μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Εντούτοις θέλει να πιστεύει ότι η ψυχολογία των αγορών θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα.

 

Η κυβέρνηση θέλει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το άνοιγμα των διεθνών αγορών και περιμένει ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχει σήμερα την υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ. Η έκδοση του ομολόγου επισπεύστηκε, σε συνεννόηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα προεκλογικό δώρο, που ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα δώσει τους πόντους που έχει ανάγκη για να συνεχίσει αυτή την πολιτική. Με τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας σε καθοδική τροχιά, όσα ομόλογα και αν εκδοθούν, θεωρείται απίθανο να μετατρέψουν την κοινωνική δυσφορία σε επιβράβευση των δύο κυβερνητικών εταίρων στις κάλπες. Γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς προσδοκά και προετοιμάζεται να ζητήσει από την κ. Μέρκελ το άνοιγμα της διαδικασίας για την ελάφρυνση του χρέους, με μια δήλωση για την έναρξη της συζήτησης στην Ε.Ε. αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο.

 

Το πλαίσιο της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά από τους συνεργάτες της καγκελαρίου και τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό δεν περιλαμβάνεται ούτε νύξη στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, δεν υπάρχει θέμα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους με κούρεμα ούτε απομείωσης των τοκοχρεολυσίων.

 

Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία δέχεται πιέσεις και από τα δεξιά και από τα αριστερά για την περιοριστική πολιτική που ακολουθεί και έχει καταστήσει σαφές ότι η χαλάρωση της λιτότητας θα γίνει σταδιακά μετά το 2016. Μέχρι τότε απαιτεί πλήρη πειθαρχία και οποιαδήποτε προσπάθεια ανακίνησης του ελληνικού προβλήματος θα ήταν ευθεία αμφισβήτηση της γερμανικής ηγεμονίας.

 

Μία υπόσχεση όμως από την καγκελάριο για τη μετακύλιση των τόκων, χρόνο με τον χρόνο, και με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά την εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας, δεν κοστίζει στους φορολογούμενους και παράλληλα, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, θα έδινε στην καγκελάριο Μέρκελ «την ευκαιρία να σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη». Σε αυτόν τον σχεδιασμό η κ. Μέρκελ βλέπει ως εμπόδιο την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, ενώ ο κ. Σαμαράς έχει τον γρίφο της Ακροδεξιάς και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Μην κάνετε λάθος»

 

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του απευθύνθηκε με μία προτροπή προς τους πολίτες: «Μην κάνετε λάθος» είπε και μάλιστα τρεις φορές: «Μην κάνετε λάθος! Αυτά όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στάση του. Μην κάνετε λάθος! Εχουμε δρόμο μπροστά μας για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα. Και άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση. Και πάλι το λέω, μην κάνετε λάθος! Πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν πιστέψει ποτέ αυτή την επιτυχία!

 

Πολλοί την ειρωνεύτηκαν αρχικά, προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια, ακόμα και τώρα αντιδρούν με μιζέρια. Σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα». Η επίθεση του πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθεί, καθώς στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει το momentum και η κυβέρνηση ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

 

Scroll to top