11/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διχασμένος ο ξένος Τύπος

Με διθύραμβους υποδέχτηκε μερίδα των διεθνών ΜΜΕ την έξοδο στις αγορές, ενώ άλλα δεν βλέπουν καλυτέρευση στην κοινωνία.
      Pin It

Με διθύραμβους υποδέχτηκε μερίδα των διεθνών ΜΜΕ την έξοδο στις αγορές, ενώ άλλα δεν βλέπουν καλυτέρευση στην κοινωνία

 

«Οι αγορές γιορτάζουν την επιστροφή της Ελλάδας», «Η Ελλάδα επιστρέφει από την εξορία», «Τα ελληνικά ομόλογα πέταξαν από τα ράφια», «Αντίο, Grexit», «Η Ελλάδα σαλπίζει την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων», ήταν μερικοί από τους πιο διθυραμβικούς τίτλους που υιοθέτησε ο αγγλόφωνος, ο γαλλικός και ιταλικός Τύπος για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

 

Η επιτυχημένη προσφορά των ελληνικών ομολόγων σχολιάστηκε θετικά από την πλειονότητα των ξένων αρθρογράφων. Η «Wall Street Journal» τόνισε ότι κάτι το οποίο ήταν αδιανόητο πριν από λίγες εβδομάδες στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία και αποτελεί μομφή για όσους προέβλεπαν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η «Libération» εστίασε στον συμβολισμό της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, η ιταλική «La Repubblica» έγραψε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους.

 

Πέρα από αυτή τη διάσταση, όμως, η χθεσινή αρθρογραφία έδωσε και άλλες οπτικές γωνίες. Οι «New York Times» σημείωσαν έτσι ότι η επιτυχημένη πώληση των ελληνικών ομολόγων αποτελεί απόδειξη πως η χώρα ανακάμπτει, όμως αυτό δεν σημαίνει και πολλά για τα εκατομμύρια των ανέργων. Ο Βερτ Βαν Ρούσεμπεκ, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Center for European Policy, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι πραγματικοί νικητές, αυτοί που κέρδισαν, είναι οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες. «Απολαμβάνουν απόδοση 5% και υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος να χάσουν τα λεφτά τους».

 

Η γαλλική «Le Figaro» εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η έξοδος στις αγορές θα έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην κοινωνία, η «La Tribune» σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι κίνηση περισσότερο πολιτική παρά οικονομική, ενώ το CCNmoney, τέλος, προειδοποίησε ότι η σκληρή προσέγγιση (της λιτότητας) πρέπει να συνεχιστεί για χρόνια λόγω του υψηλού χρέους. Κάτι το οποίο υπαινίχθηκαν με τον τρόπο τους τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σιμ Σάλας, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο πρώτος είπε ότι η έξοδος είναι το πρώτο ξεκάθαρο βήμα για την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, όμως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η δεύτερη ότι η Ελλάδα «βαδίζει προς την ορθή κατεύθυνση, όμως το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει ακόμη και απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν»… Για να μην ξεχνιόμαστε.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top