Αποχώρησαν μαζικά από τη χώρα μας τα έτη 2007-2008. Ομως σήμερα, προσβλέποντας σε προμήθειες πολλών εκατ. ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων και τις αποκρατικοποιήσεις, επιστρέφουν και διεκδικούν μερίδιο από μια πίτα πολλών δισ.
Του Βασίλη Γεώργα
Νέο Ελντοράντο στα αποκαΐδια της κρίσης στην Ελλάδα στήνουν οι μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες που ξεφυτρώνουν έπειτα από χρόνια σαν τα μανιτάρια ξανά στην Αθήνα, προσβλέποντας σε παχυλές προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, τις εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι υπεραποδόσεις που βγαίνουν και θα βγουν από τις νέες δουλειές στην Ελλάδα σε μια περίοδο πλεονάζουσας ρευστότητας στις ξένες κεφαλαιαγορές είναι και ένας πολύ σημαντικός λόγος που οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες επιστρέφουν μαζικά πλέον σε μια χώρα που εγκατέλειψαν βίαια το 2007-2008 και έχουν αρχίσει να βομβαρδίζουν καθημερινά την ελληνική οικονομία με θετικές αναλύσεις, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα δεκάδων δισ. ευρώ που έχει αρχίσει να ξαναμοιράζεται.
Ηδη μέσα στις τελευταίες εβδομάδες που έτρεξαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, ορκωτοί λογιστές αλλά και δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν να τρέξουν τη διαδικασία ως σύμβουλοι ή συντονιστές των εκδόσεων πήραν ως αμοιβές περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο κεφαλαίων 2,95 δισ. ευρώ που άντλησαν από τις ξένες αγορές οι δύο τράπεζες.
4-5% επί της αξίας
Οι χρεώσεις σε τέτοιου είδους δουλειές κυμαίνονται μεταξύ 4-5% επί της συνολικής αξίας των εκδόσεων. Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, οι συνολικές δαπάνες της έκδοσης έφτασαν τα 89,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν η ελβετική Credit Suisse, η γερμανική Deutsche Bank, η αμερικανική Goldman Sachs, η ιταλική Mediobanca, η ελβετική UBS και η γαλλική BNP Paribas, οι οποίες διαχειρίστηκαν και συντόνισαν την έκδοση διεθνώς.
Αντίστοιχα για την Alpha Bank, οι δαπάνες της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ που υλοποίησε έφτασαν τα 52,4 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων έλαβαν οι αμερικανικές Citigroup, JP Morgan, Merrill Lynch και Keefe Bruyette & Woods, καθώς επίσης η αγγλική HSBC και η ιταλική Banca IMI.
Οι δουλειές για τους ξένους οίκους μόλις ξεκινάνε, καθώς δεκάδες εισηγμένες επιχειρήσεις με μεγάλες υποχρεώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασία για να «βγουν στις αγορές» είτε με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε με εταιρικά ομόλογα που προσφέρουν τεράστια κέρδη λόγω των υψηλών επιτοκίων (5-6%) τόσο στους συμβούλους όσο και στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν συνήθως κοινή ταυτότητα.
Την ερχόμενη εβδομάδα παίρνει σειρά η Eurobank να αντλήσει από ιδιώτες επενδυτές περίπου 3 δισ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Την έκδοση έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν οι τράπεζες Deutsche Bank, JP Morgan και Barclays.
Προς άγραν νέων δανεικών κεφαλαίων μέσω εταιρικού ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές αναμένεται ότι θα βγει και η Εθνική το αμέσως επόμενο διάστημα, αναζητώντας ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει ήδη προσλάβει ως συμβούλους μεταξύ άλλων τις Deutsche Βank, HSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Merrill Lynch, ενώ δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει και σε μεγάλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των stress tests. Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται ότι θα κινηθεί και η Alpha Bank για ποσά ύψους 500 εκατ. ευρώ, κίνηση που ήδη υλοποίησε η Πειραιώς εκδίδοντας τριετές ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με αναδόχους την BNP Paribas, την Goldman Sachs, την HSBC, την Credit Suisse και την Deutsche Bank.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για άλλες μεγάλες εισηγμένες. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται η έκδοση εταιρικού ομολόγου έως και 500 εκατ. ευρώ από τον όμιλο της ΔΕΗ μέσω των Deutsche Bank, Citigroup, HSBC και Credit Suisse σε συνεργασία και με τις ελληνικές τράπεζες. Μόνον οι δαπάνες της έκδοσης που αποτελούν κέρδος για τους συμβούλους εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν εκατομμύρια ευρώ.
Σε διαδικασία προετοιμασίας έκδοσης εταιρικού ομολόγου βρίσκονται και ο όμιλος Μυτιληναίου, που θα επιδιώξει να αντλήσει περί τα 250-300 εκατ. ευρώ, η Motor Oil και άλλοι.