11/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο: μετά το Πάσχα παίρνει τον δρόμο για την Ολομέλεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν το βελτίωσε, αλλά και ότι μέσω του νομοσχεδίου ανοίγει την κερκόπορτα για την ποινικοποίηση θέσεων και διατυπώσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί.
     
Pin It

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν το βελτίωσε, αλλά και ότι μέσω του νομοσχεδίου ανοίγει την κερκόπορτα για την ποινικοποίηση θέσεων και διατυπώσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί

 

Μετά κόπων και βασάνων, το πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παίρνει τελικά, λίγο μετά το Πάσχα, τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ολοκλήρωση χθες στην αρμόδια επιτροπή και της β’ ανάγνωσης και αφού πέρασαν τέσσερις μήνες από την προηγούμενη συνεδρίαση, η εισαγωγή και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια προγραμματίζεται για το διήμερο 29-30 Απριλίου. Η Ν.Δ., χωρίς τις παρεμβάσεις Μπαλτάκου πλέον, τάχθηκε υπέρ, όπως και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», καταψηφίζοντας ένα άρθρο, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Το ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά, ψηφίζοντας όμως «παρών» σε κάποια άρθρα, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι το καταψηφίζει στο σύνολό του. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έφερε σημαντικές βελτιώσεις και πρόσθεσε: «Η πραγματική σας πρόθεση είναι με κουτοπονηριά να κοροϊδέψετε ότι, δήθεν, φέρνετε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όμως στην πραγματικότητα ανοίγετε την κερκόπορτα για την ποινικοποίηση θέσεων και διατυπώσεων για τις οποίες δεν συμφωνείτε, διότι είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι σε αυτό το σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «ρατσισμός»». Για «κακή νομοθέτηση με διάσπαρτες πολύ σοβαρές ποινικές διατάξεις» έκανε λόγο και ο Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ). Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ), καταθέτοντας επί μέρους προτάσεις και παρατηρήσεις, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το νομοσχέδιο, ακόμη και «αν δεν είναι το καλύτερο βήμα». Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Χρυσής Αυγής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε ότι «δεν ποινικοποιούνται η έκφραση και η σκέψη, αλλά η πράξη που προκάλεσε το μίσος, δηλαδή μόνον ο μισαλλόδοξος λόγος». Για το θέμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο έχουν θέσει ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι απλό. Δεν αναφέρομαι μόνο σε συνταξιοδοτικά θέματα και ζητήματα υιοθεσίας, χρειάζεται νομική, κοινωνική και θρησκευτική μελέτη με πολλή προσοχή». Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι μελετώνται όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί και οι επερχόμενες νομοθετικές βελτιώσεις θα κατατεθούν, όταν εισαχθεί το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια.

 

Χάρης Ιωάννου