Λευκωσία – Ανταπόκριση: Άκης Φάντης
Περισσότερα από ένα στα δύο άτομα που εργάζονται υπό το καθεστώς μερικής απασχόλησης στην Κύπρο επιθυμούν περισσότερες ώρες εργασίας, χωρίς όμως να τους δίνεται αυτή η δυνατότητα.
Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Eurostat για το 2013, από τα άτομα που εργάζονταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης στην Κύπρο, ποσοστό 59% ήταν υποαπασχολούμενοι, δηλαδή επιθυμούσαν να εργαστούν περισσότερο.
Την αρνητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα, με ποσοστό 72% του συνόλου των μερικώς απασχολουμένων να επιθυμούν πιο πολλές ώρες εργασίας, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 57,4%.
Την τέταρτη θέση κατέχει η Πορτογαλία με ποσοστό 45,9% ενώ την ακολουθούν η Λετονία και η Βουλγαρία με 44,4% και 41,9%, αντίστοιχα.
Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης στην Κύπρο που επιθυμούν να εργαστούν επιπρόσθετες ώρες αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,4% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. Αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ισπανία (9,2%) και την Ιρλανδία (7,8%).
Την ίδια στιγμή το ποσοστό των εργαζομένων υπό το καθεστώς μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 12,5% του συνόλου των εργαζομένων της Κύπρου.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας στους πέντε εργαζομένους εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.Η μερική απασχόληση ανέρχεται στο 20,2% της συνολικής απασχόλησης, ενώ ποσοστό 22,7% εξ αυτών επιθυμούν και είναι διαθέσιμοι να εργαστούν περισσότερες ώρες.
Στην ευρωζώνη η μερική απασχόληση αγγίζει το 22,1% του συνόλου της απασχόλησης με ίσο ποσοστό 22,1% να υποαπασχολούνται.Τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι το 2013 216,4 εκατ. άτομα ηλικίας 15-74 ετών εργάζονταν, ενώ 26,2 εκατ. ήταν υποαπασχολούμενοι και 137,2 εκατ. ήταν οικονομικά αδρανείς.
Ανάμεσα στους απασχολουμένους, τα 43,7 εκατ. εργάζονταν part time και 9,9 εκατ. εξ αυτών επιθυμούσαν περισσότερες ώρες εργασίας.
efsyn.gr