Κρίσιμες ώρες στο Ντονέτσκ, τη ρωσόφωνη ανατολική περιφέρεια της Ουκρανία, που βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μετέβη σήμερα (Παρασκευή) στο Ντονέτσκ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της αντιπαράθεσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές, τους οποίους το Κίεβο απειλεί να απομακρύνει δια της βίας.
Ο Γιατσενιούκ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, μεταξύ τους ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ολιγάρχης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ο οποίος υπήρξε επί μακρόν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πρώην φιλορωσικής κυβέρνησης.
Απόντες οι αυτονομιστές
Κανένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών που έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση με τη Ρωσία, δεν ήταν παρών. Ο Αχμέτοφ, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για επαφές μεταξύ των αρχών και των αυτονομιστών ακτιβιστών.
Οι αυτονομιστές ζητούν «ομοσπονδιοποίηση» του ουκρανικού Συντάγματος, αίτημα που απορρίπτει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία διακρίνει σε αυτό μια μελλοντική διάσπαση της χώρας.
Δεσμεύσεις Γιατσενιούκ
Ο Γιατσενιούκ δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση που είχε, η οποία ήταν ανοικτή για τον Τύπο, να «ισορροπήσει τις εξουσίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών» και να μην αγγίξει τους νόμους που καθιστούν άλλες γλώσσες, εκτός της ουκρανικής, και κυρίως τη ρωσική, επίσημες γλώσσες της χώρας. «Ουδείς, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, θα περιορίσει τη χρήση μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρέως», είπε ο Γιατσενιούκ.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις του κοινοβουλίου του Κιέβου μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν η κατάργηση νόμου του 2012 για τις γλώσσες των μειονοτήτων. Ο μεταβατικός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση αυτή, αλλά η ψήφιση είχε οξύνει τα πνεύματα, κυρίως στις ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
«Δεν έχουμε πράκτορες στην ανατολική Ουκρανία»
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του στην μεταβατική κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να δώσει ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειες, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια επιθυμία. Αντίκειται στα θεμελιώδη συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ακέραιη στα σημερινά της σύνορα, αλλά ακέραιη με πλήρη σεβασμό στις περιφέρειες», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti.
Εξάλλου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι η χώρα του, η οποία κατηγορείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι έχει στείλει «προβοκάτορες» για να δημιουργήσουν «χάος» στο ανατολικό ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας, δεν διαθέτει «ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς» σε αυτό το τμήμα της γειτονικής χώρας. «Μας κατηγορούν ότι έχουμε πράκτορες εκεί. Δεν έχουμε. Και κανείς από τους στρατιωτικούς μας δεν είναι εκεί. Δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός ούτε πράκτορας» της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Λαβρόφ.
Σχετικά θέματα:
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters