13/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαιρετίσματα από την Αθήνα στο Βερολίνο

Η Μέρκελ έδωσε τη στήριξη που ήθελε ο Σαμαράς, αλλά έστειλε και στους Γερμανούς το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν άλλο για τη διάσωση της Ελλάδας.
      Pin It

Η Μέρκελ έδωσε τη στήριξη που ήθελε ο Σαμαράς, αλλά έστειλε και στους Γερμανούς το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν άλλο για τη διάσωση της Ελλάδας

 

Η καγκελάριος Μέρκελ έδωσε το μήνυμα στήριξης που επιθυμούσε διακαώς η κυβέρνηση Σαμαρά με την επίσκεψή της και ο πρωθυπουργός από την πλευρά του απένειμε στην καγκελάριο εύσημα για την ευρωπαϊκή πολιτική της. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για την πορεία του προγράμματος σταθερότητας, παραβλέποντας τα προβλήματα που έχει επιφέρει στην Ελλάδα.

 

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την εγγύηση της Γερμανίας, που γιορτάστηκε δεόντως στην Αθήνα, επισφραγίζει τη γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε. και παρέχει στην καγκελάριο Μέρκελ την ευχέρεια να πάει στις ευρωεκλογές δίχως να ανησυχεί ότι θα βρει μπροστά της ξανά το ελληνικό πρόβλημα. Η επίσκεψη ήταν για την κ. Μέρκελ ένας ενδιάμεσος σταθμός στην προεκλογική της περιοδεία με βαρύνουσα σημασία για τους ψηφοφόρους του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Το μήνυμα που έστειλε είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν άλλο για τη διάσωση της ευρωζώνης. Η Ελλάδα, ο τελευταίος συρμός της ευρωπαϊκής αμαξοστοιχίας, έχει μπει στις ράγες της σταθεροποίησης και θα συνεχίσει υπό την επιτήρηση της τρόικας, με εξόδους κατόπιν συνεννόησης στις αγορές. Για την ελληνική κυβέρνηση η πολιτική υποστήριξη της καγκελαρίου θεωρείται μεγάλη ανάσα εν όψει της εκλογικής δοκιμασίας του Μαΐου. Τα κέρδη, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, θα είναι πολλαπλά και εστιάζονται κυρίως στο πολιτικό επίπεδο:

 

● Ο κ. Σαμαράς προβάλλει στους εταίρους και δανειστές ως αξιόπιστος συνομιλητής. Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική κυβέρνηση, ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

 

● Η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης Σαμαρά – Μέρκελ εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση και στο οικονομικό κλίμα. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μετά το άνοιγμα των αγορών ομολόγων θα ανοίξει και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε πρώτη φάση αυτό το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που έως τώρα κινείται με ρυθμούς χαμηλότερους απ’ ό,τι έχει προγραμματίσει η τρόικα.

 

● Με αυτές τις παραδοχές οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, μπορούν να προσδοκούν ότι θα διαμορφώσουν εκ νέου την πολιτική ατζέντα και θα προσπαθήσουν να φέρουν στις εκλογές του Μαΐου ένα αποτέλεσμα που δεν θα προκαλεί ζήτημα ευστάθειας στην κυβέρνηση.

 

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται στη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό μοχλό το δίλημμα μέσα ή έξω από την Ε.Ε. και την πλαγιοκόπηση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να πάρουν θέση ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από τη μία και τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη.

 

Ο κ. Σαμαράς υποδέχτηκε την κ. Μέρκελ στο αεροδρόμιο και κατόπιν μετέβησαν μαζί στο «Χίλτον» όπου διεξήχθησαν παράλληλα δύο επιχειρηματικά fora για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

 

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο νέων επιχειρηματιών, όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι 24 επιχειρήσεων, η κ. Μέρκελ παρομοίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με αυτή που επικρατούσε στην Ανατολική Γερμανία αμέσως μετά την επανένωση: «Εχω πλήρη εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζετε» τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι και στη χώρα σας θα ξεπεραστούν τα προβλήματα». Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, «η Ελλάδα σήμερα έχει περισσότερες ευκαιρίες παρά τις δυσκολίες». Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο για την επιχειρηματική καινοτομία (στο forum συμμετείχαν και εκπρόσωποι οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων), αναφέρθηκε στο ζήτημα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι «η χώρα μας χρειάζεται νέες φρέσκες ιδέες, έχει γίνει μεγάλη προεργασία για να φτιάξουμε μια αγορά που να παράγει αντί να καταναλώνει». Ο στόχος αυτός, έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός, επιτυγχάνεται, «αυτή η Ελλάδα είναι πραγματικότητα». Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμενόταν να υπογραφεί το πρωτόκολλο συνεργασίας του κοινού επενδυτικού ταμείου, με συμμετοχή 100 εκατ. ευρώ από κάθε πλευρά, όπως είχε προαναγγελθεί στην προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου τον Οκτώβριο 2012.

 

Μπ. Αγρολάμπος

 

……………………………………………………………………..

 

Μπηχτές

 

Καρφί στην κυβέρνηση για μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έριξε η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στους εκπροσώπους «νεοφυών» επιχειρήσεων. «Δεν μπορεί τα λεφτά να καταλήγουν συνέχεια στους ίδιους και τους ίδιους ή να πηγαίνουν μόνο στις πολυεθνικές» φέρεται να τους είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε τονίσει νωρίτερα στην ομιλία της ότι το ζητούμενο είναι η σωστή χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

 

Scroll to top