Πολλά ονόματα από πολλούς και διαφορετικούς χώρους προσφέρονται για να στελεχώσουν την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμα συναίνεσης, το οποίο αποτυπώθηκε και στην ευρωδιακήρυξη που εγκρίθηκε απο την Πολιτική Γραμματεία
Tου Φώτη Παπούλια
Η ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και το ευρωψηφοδέλτιο θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής πολιτικής επιτροπής. Η διάρκειά της προβλέπεται μονοήμερη, εκτός και αν επιμηκυνθεί τη Δευτέρα σε περίπτωση που η συζήτηση για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου απαιτήσει ειδικούς χειρισμούς, αφού πρώτη φορά υπάρχει πληθώρα προσφοράς και η επιλογή των υποψηφίων προκαλεί ευχάριστο πονοκέφαλο. Στην ευρωλίστα θα καταγράφεται η κομματική γεωγραφία και ταυτόχρονα θα αποτυπώνεται το κλίμα της κοινωνικής και πολιτικής συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωριμότητα
«Εγχείρημα, που σε άλλες εποχές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, σήμερα εκτός από το αισιόδοξο του πράγματος αποτυπώνει και την ωριμότητα του κόσμου της Αριστεράς» σχολίαζε εμφανώς ικανοποιημένο στέλεχος του κόμματος το οποίο είχε επιφορτιστεί με τη «μελέτη» των υποψηφιοτήτων που είχαν υπερβεί τις εκατό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα, παρά τον μεγάλο όγκο «προσφοράς», σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε το παρελθόν, αφού πρυτάνευσε η λογική ότι «δεν υπήρχε περιθώριο για ανέξοδες και κατ’ επέκταση αδιέξοδες συζητήσεις, που ενδεχομένως θα πυροδοτούσαν κλίμα εσωστρέφειας».
* Οι υποψηφιότητες που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει είναι των βουλευτών Σοφίας Σακοράφα και Δ. Παπαδημούλη, του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, του υπεύθυνου Οικονομικών καθηγητή Γ. Μηλιού, του διευθυντή του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς» Χ. Γολέμη και του εκδότη-συγγραφέα Λ. Αξελού. Επίσης, η καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστήμιου Σία Αναγνωστοπούλου, οι Σόφη Παπαδόγιαννη, Ολγα Αθίνη, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, Εύη Καρακώστα, Γ. Μπουρνούς, οι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Χρυσόγονος και ο καθηγητής του Πάντειου και μέλος της Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Δ. Χριστόπουλος, όπως και ο καθηγητής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης.
* Η υποψηφιότητα των δημοσιογράφων Ν. Ξυδάκη και Στ. Κούλογλου είναι σχεδόν βέβαιη, ενώ γίνονται προσπάθειες να πεισθεί ο τραγουδοποιός Αλκ. Ιωαννίδης, και μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις με την καθηγήτρια Εγκληματολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου και το μέλος της ΚΠΕ και στέλεχος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.
* Οι Δέσποινα Σπανού, Λία Φράγκου, Μάγδα Σπηλιωπούλου, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης, ο οικονομολόγος Γ. Τόλιος, ο συνταγματολόγος Δ. Μπελαντής και ο δημοσιογράφος Αντ. Νταβανέλος είναι μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για υποψηφιότητα.
Η ευρωδιακήρυξη εγκρίθηκε ομόφωνα από την Πολιτική Γραμματεία, αποτυπώνοντας το κλίμα συναίνεσης χωρίς τους «κλασικούς αστερίσκους», οι οποίοι αρκετές φορές ταλάνισαν το κόμμα. Το έργο των συντακτών της, Γ. Μπαλάφα, Ρ. Ρινάλντι και Α. Καλύβη, «ήταν ευκολότερο από το παρελθόν», αφού δεν είχαν να αντιμετωπίσουν καχυποψίες όπως πριν. Σε αυτήν περιγράφεται η πρόταση για τη σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης και κοινωνικής προκοπής, καταγγέλλεται η Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών και τονίζεται ο νέος ρόλος της Αριστεράς στην Ευρώπη.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας, παλεύουμε να εξευρεθεί λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και γι’ αυτό τον λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης, πλην όμως δεν αποδεχόμαστε εκβιασμούς και μνημόνια» σημειώνεται στη διακήρυξη.
Οσον αφορά το ερώτημα «Ναι ή όχι στο ευρώ», η απάντηση είναι σαφής: «Θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι, με πρόσχημα να σώσουμε το ευρώ, να οδηγήσουμε στην καταστροφή της χώρας, όπως συμπυκνώνει το σύνθημα “Καμιά θυσία για το ευρώ”. Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».
Και επαναδιατυπώνεται η δέσμευση ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
Κριτική στην Ε.Ε.
Ασκείται, δε, κριτική στην Ε.Ε. η οποία «υπό την ηγεμονία της συντηρητικής γερμανικής κυβέρνησης έχει μετασχηματιστεί σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ακραία νεοφιλελεύθερη νομισματική και οικονομική περιοχή που συνθλίβει τις αδύναμες χώρες, αυξάνει σημαντικά την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε κάθε γωνιά της Ευρώπης δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες».
Απέναντι σε αυτό το οικοδόμημα η Αριστερά επιδιώκει «να ακυρωθούν τα εθνικά και ευρωπαϊκά μνημόνια, να επανασχεδιαστεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η σύγκλιση των οικονομιών και θα εξισορροπούνται οι εσωτερικές νομισματικές ανισορροπίες» και επιμένει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, «με στόχο τη ρύθμιση και την απομείωσή του καθώς και για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού με όρους ανάπτυξης».