Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με διδάσκοντες υψηλού επιπέδου, αλλά αμελείς φοιτητές που αργούν να πάρουν πτυχίο ή δεν παρακολουθούν μαθήματα. Ανώτατα ιδρύματα με αξιόλογο ερευνητικό ενδιαφέρον, καλά μεταπτυχιακά και αναπτυγμένες πολλές σημαντικές δράσεις, όπως η πολλαπλή σύνδεση με εξωιδρυματικούς φορείς. Ομως, χωρίς υποδομές, με ασάφειες και έλλειψη οργάνωσης σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση των σπουδών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, χρειάζονται αναβάθμιση-ενίσχυση.
Αυτή είναι η εικόνα των ελληνικών ΑΕΙ, όπως αποτυπώθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησής τους, η οποία ξεκίνησε από το 2008 και ολοκληρώθηκε φέτος. Είναι η εικόνα που σχεδόν κάθε χρόνο επιβεβαιώνει η αρμόδια Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Χθες, κατά την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των 389 τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, από τον υπουργό Παιδείας και τον πρόεδρο της Αρχής, όλα είχαν τον σκοπό τους. Ειπώθηκαν τα καλά λόγια για τα ιδρύματα, αλλά και τα καλύτερα για τη συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής. Οπως είπε ο υπουργός, «έχουμε καλά Πανεπιστήμια, καλούς καθηγητές, καλούς φοιτητές που δεν έχουν να φοβηθούν τον ανταγωνισμό, αλλά η ανοργανωσιά των τελευταίων 20 ετών δημιουργεί ένα θολό τοπίο. Γι’ αυτό απαιτείται «απεξάρτηση» από την κρατικοδίαιτη κουλτούρα, από τα ιδεολογήματα της δεκαετίας του ‘80. Το κύρος και η βιωσιμότητα του δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου απαιτεί αξιολόγηση και σύγκριση».
Προχώρησε στην ανακοίνωση του δεύτερου βήματος, την «ακαδημαϊκή πιστοποίηση των προγραμμάτων» που θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, προσδίδοντας πλέον και ανταγωνιστικό χαρακτήρα στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Πρόκειται, άλλωστε, για ευρωπαϊκή επιταγή. Κατά τ’ άλλα, επανέλαβε τις ίδιες απαντήσεις για τα θέματα επικαιρότητας. Διαγραφή στο τέλος του 2014 των ανενεργών φοιτητών, όχι περαιτέρω βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ (βλ. αιτήματα πρυτάνεων για ασάφειες σχετικά με εκλογικές διαδικασίες κ.ά.) πριν από την ολοκλήρωση της πενταετίας. «Ορισμένοι πρυτάνεις και άλλοι λαϊκίζουν», είπε για το θέμα των «αιωνίων», ενώ για τον νόμο παρέπεμψε στις τροποποιήσεις από τον ίδιο το 2012.
Απάντηση Μυλόπουλου
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, απάντησε με δήλωσή του στον κ. Αρβανιτόπουλο ως εξής: «Ο υπουργός, σε μια εκδήλωση παροιμιώδους αναλγησίας απέναντι στους φοιτητές και τις οικογένειές τους που δοκιμάζονται από τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, επαναφέρει την απόφαση της κυβέρνησης να διαγράψει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, όλους τους φοιτητές που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο σπουδών, όπως αυτό ορίζεται από τον νόμο.
Προφανώς επιδιώκει να επαναφέρει την Ελλάδα στην αλήστου μνήμης εποχή, όταν σπούδαζαν μόνον οι εύποροι και αποκλείονταν από τη γνώση, και άρα και από την ανάπτυξη, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών.
Θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, πολλοί φοιτητές μας σήμερα αναγκάζονται να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα και πολλοί δεν έχουν καν τα μέσα να ζήσουν και να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά τις σπουδές τους. Τι λέει σε αυτά τα παιδιά η κυβέρνηση και ο κ. Αρβανιτόπουλος; Οτι όσοι τα υποστηρίζουν, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είναι λαϊκιστές;»
Αννα Ανδριτσάκη