13/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυρ ομαδόν πρυτάνεων κατά υπουργού

Ο κ. Αρβανιτόπουλος μεταθέτει όλες τις ευθύνες στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, τονίζουν οι πανεπιστημιακοί, τη στιγμή που έχει αθετήσει όλες τις υποσχέσεις του για την εξομάλυνση των προβλημάτων λόγω της διαθεσιμότητας των διοικητικών.
      Pin It

Ο κ. Αρβανιτόπουλος μεταθέτει όλες τις ευθύνες στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, τονίζουν οι πανεπιστημιακοί, τη στιγμή που έχει αθετήσει όλες τις υποσχέσεις του για την εξομάλυνση των προβλημάτων λόγω της διαθεσιμότητας των διοικητικών

 

Των Αννας Ανδριτσάκη, Νίκου Φωτόπουλου

 

Η αθέτηση των υποσχέσεων για την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα, το αίτημα για παροχή δεύτερης και τρίτης ευκαιρίας, ήτοι παράταση δύο και τριών εξαμήνων σε «αιώνιους» φοιτητές που αποδεδειγμένα δείχνουν ενδιαφέρον για τη λήψη του πτυχίου τους και, τέλος, η αναδιοργάνωση της πανεπιστημιακής φύλαξης των ιδρυμάτων ήταν το βασικό τρίπτυχο των θεμάτων που κυριάρχησε στην ατζέντα της διήμερης 75ης Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία έληξε χθες στην Αθήνα.

 

Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων, η αδυναμία ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων και κυρίως η μετακύλιση της ευθύνης ως προς την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από το υπουργείο προς τα ιδρύματα. «Ο υπουργός είχε υποσχεθεί ότι μέχρι τον Μάρτιο θα είχε λήξει το θέμα με την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους, στο πλαίσιο της κινητικότητας που θα ακολουθούσε τις αποφάσεις της διαθεσιμότητας. Είναι Απρίλιος και ακόμα περιμένουμε τις διαπιστωτικές πράξεις της διαθεσιμότητας», έλεγαν χαρακτηριστικά πρυτάνεις αναφερόμενοι τόσο στη μεγάλη καθυστέρηση όσο και στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν από την τυφλή, οριζόντια και χωρίς αξιολόγηση απομάκρυνση του διοικητικού προσωπικού.

 

Υπολειτουργούν

 

«Ο υπουργός Παιδείας έχει αθετήσει όλες τις υποσχέσεις του για την επιστροφή των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις θέσεις τους. Η διαπίστωση αυτή αφενός θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας υπαλλήλων, αφετέρου εμποδίζει την επάνοδο των οκτώ πανεπιστημίων που έχουν πληγεί από τη διαθεσιμότητα σε ομαλή λειτουργία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, αποδίδοντας στον Κ. Αρβανιτόπουλο προσωπικές ευθύνες στη διάλυση των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

 

Σε ό,τι αφορά τους «αιώνιους» φοιτητές, οι πρυτάνεις επιμένουν στην επίδειξη από πλευράς υπουργείου επιεικούς στάσης απέναντι σε όσους αποδεδειγμένα δυσκολεύονται να λάβουν το πτυχίο τους. Εξ ου και η πρότασή τους για την παροχή δεύτερης και τρίτης ευκαιρίας, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί με παράταση δύο και τριών εξαμήνων πριν εφαρμοστεί η ποινή της διαγραφής, η οποία αναπόφευκτα θα ισχύσει για τους αδικαιολόγητα αιώνιους.

 

Η φύλαξη των Ιδρυμάτων αποτέλεσε θέμα σοβαρού προβληματισμού, ειδικά με αφορμή (και) τα τελευταία επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Οι προτάσεις του υπουργείου είτε για την καταφυγή στην Αστυνομία είτε για τη χρησιμοποίηση ακόμα και μεταπτυχιακών φοιτητών (!) έχουν προκαλέσει έντονη αντίδραση, κυρίως λόγω της απόπειρας του υπουργείου να μετακυλήσει την ευθύνη για τη λύση του προβλήματος στα ιδρύματα. Από τη μια μειώνει τη χρηματοδότηση και διώχνει το προσωπικό και από την άλλη πετάει το μπαλάκι στις διοικήσεις.

 

Scroll to top