13/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκατομμύρια ευρώ στην πυρά

Προκαταρκτική εξέταση διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς για την τύχη του ταμείου αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών του 2007. Καταγγέλλονται «σημεία και τέρατα» από κυβέρνηση και δημάρχους.
      Pin It

Προκαταρκτική εξέταση διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς για την τύχη του ταμείου αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών του 2007. Καταγγέλλονται «σημεία και τέρατα» από κυβέρνηση και δημάρχους

 

H εισαγγελική έρευνα θα εξετάσει όλο το φάσμα της υπόθεσης από τη σύσταση του «Ταμείου Μολυβιάτη» μέχρι και σήμερα, που εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ακόμα αδιάθετα προκειμένου να διακριβωθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Τον «καυτό» φάκελο της διαχείρισης και αξιοποίησης των εκατομμυρίων ευρώ του αποκαλούμενου «Ταμείου Μολυβιάτη», για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, ανοίγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

 

Κίνηση πολιτών των πυρόπληκτων περιοχών επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες τους οικονομικούς εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, στο γραφείο τους στο ΣΔΟΕ, και τους κατήγγειλαν «σημεία και τέρατα», για τα οποία έχει γράψει αναλυτικά η «Εφ.Συν.» τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2013.

 

«Χαμένα» εκατομμύρια, τεράστια ποσά που πήγαν σε έργα άσχετα με τους πυρόπληκτους και μάλιστα σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από πυρκαγιές, αλλά και εγκληματικές αμέλειες έως και σκοπιμότητες, στη συνέχεια, της τοπικής αυτοδιοίκησης πίσω από τη μη άντληση εγκριθέντων πόρων!

 

H εισαγγελική έρευνα θα εξετάσει όλο το φάσμα της υπόθεσης από τη σύσταση του «Ταμείου Μολυβιάτη» μέχρι και σήμερα που εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ακόμα αδιάθετα, προκειμένου να διακριβωθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται.

 

Ο ειδικός λογαριασμός

 

Κανείς δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξεχάσει ότι το 2007 χάθηκαν στον νομό Ηλείας 46 συμπολίτες μας, καταστράφηκαν κρατικές υποδομές και σημαντικό τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος και κάηκαν χιλιάδες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

 

Τότε, για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση υποδομών συστήθηκε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), το αποκαλούμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», το οποίο συγκέντρωσε με τη συνδρομή ιδιωτών ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν που κατατέθηκε σε ειδικό λογαριασμό τον οποίο είχε ανοίξει η κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό συγκεντρωθέν ποσό, μαζί με τους τόκους, άγγιζε τα 215 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2007 έως το 2010 είχαν δοθεί στους πληγέντες μόλις τα 97 εκατομμύρια, ενώ το 2010, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε το ΕΤΑΕΑ και τα χρήματα που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου και παρέμειναν δεσμευμένα για πάνω από δύο χρόνια κατ’ εντολή της τρόικας.

 

28 εκατ. μείον

 

Με την ΚΥΑ 55923/ΔΕΠ 353/18-12-12, τροποποίηση της ΚΥΑ 16729/ΔΚΠ 145/14-4-11, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των έργων που είχαν εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως επίσης να ενταχθούν νέα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007.

 

Σύμφωνα με έγγραφο του ΓΛΚ στις 14-3-13, το υπόλοιπο των πόρων του πρώην «Ταμείου Μολυβιάτη» ανερχόταν την 13-3-13 σε 92.742.809,39 ευρώ και τηρούνταν στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ειδικό λογαριασμό με τίτλο «Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων». Το ποσό αυτό προήλθε από τη μεταφορά ποσού 118.324.384,80 από το πρώην «Ταμείο Μολυβιάτη».

 

Με βάση δηλαδή τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως είχε τότε καταγγελθεί και από βουλευτές, κάπου στη διαδρομή «χάθηκαν» περί τα 28.000.000 ευρώ.

 

Μόλις δε το φθινόπωρο του 2013 η Κοινοβουλευτική Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος που διερεύνησε το θέμα με πόρισμά της έδειχνε «μη τήρηση της αναλογικότητας στη διάθεση των πόρων, διάθεση πόρων σε μη εγκεκριμένες περιπτώσεις, καθυστερήσεις και πάγωμα των έργων μετά την κατάργηση το 2010 του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τους πυρόπληκτους».

 

Αποδείκνυε δηλαδή το πόρισμα ότι έξι χρόνια μετά τις πυρκαγιές του 2007, τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας μας, η ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε.

 

Ειδικά για την τύχη του «Ταμείου Μολυβιάτη», την κατάργησή του το 2010 και τη θέση του σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, η Επιτροπή σημείωνε ότι αυτή προχώρησε παρά τις αντίθετες προηγούμενες διαβεβαιώσεις που δίνονταν από την τότε κυβέρνηση. «Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο, υπήρξε παύση χρηματοδότησης έργων», χωρίς μάλιστα να ολοκληρωθούν ούτε και κατοικίες πυρόπληκτων, καθώς τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ετέθησαν υπό τους περιορισμούς των δημοσίων δαπανών που έθεσε η τρόικα, το καλοκαίρι του 2011, κατ’ εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας.

 

Εντολή Σαμαρά

 

Για τον τρόπο που κατανεμήθηκαν τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» αναφερόταν ότι «το ΕΤΑΕΑ, κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, παρείχε με διαφανείς διαδικασίες και άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων τα χρήματα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά χρήματα του Ταμείου δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του, η πορεία χρηματοδότησης, όμως, των έργων μέσα από το Ταμείο αυτό δεν ήταν στη συνέχεια απρόσκοπτη».

 

Τους τελευταίους μήνες, το θέμα άνοιξε ξανά και έγινε δυνατή και πάλι η χρηματοδότηση των πυρόπληκτων περιοχών από το πρώην «Ταμείο Μολυβιάτη» με τα υπόλοιπα κονδύλια, αναφερόταν στην έκθεση και συγκεκριμένα ότι «με δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τα χρήματα που υπολείπονται θα διατεθούν αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης, ανοίγοντας παράλληλα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και νέα έργα».

 

Ομως, ειδικά για τις παρελθούσες χρηματοδοτήσεις, η Επιτροπή επέμενε ότι δεν τηρήθηκε η αναλογικότητα, τονίζοντας ότι «δεν τηρήθηκε από τους δήμους και τις περιφέρειες ο όρος αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών ως όρος αξιολόγησης και εκταμίευσης των κονδυλίων αυτών».

 

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφερόταν ότι στην Ηλεία, μέχρι σήμερα, από τα 28 εκατ. ευρώ που έχουν αποπληρωθεί ή έχουν εκτελεστεί, λιγότερα από τα μισά δόθηκαν σε έργα που είχαν πραγματικά ευθεία σχέση με την αποκατάσταση υποδομών του φυσικού κεφαλαίου που επλήγη από τις πυρκαγιές. Αντιθέτως, αρκετά κονδύλια δόθηκαν σε έργα οδοποιίας μεταξύ οικισμών, ακόμη και για δρόμους που δεν προϋπήρχαν των πυρκαγιών.

 

Οσμή σκανδάλου

 

Το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου πρόσφατα με δημοσιεύματα στον τοπικό, κυρίως, Τύπο, με καταγγελίες ότι το θέμα της αξιοποίησης μέρους των χρημάτων από το πρώην «Ταμείο Μολυβιάτη» υπέρ των πυρόπληκτων εξελίσσεται σε σκάνδαλο κι αυτή τη φορά όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς, ενώ οι δήμαρχοι ωρύονταν για τα χρήματα που δεν τους δίδονταν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εκτελέσουν αναγκαία έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές, η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2012 ενέκρινε τη χορήγηση 24,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για τους πυρόπληκτους, από τα οποία τα 21 εκατ. στον νομό Ηλείας, αλλά μέχρι πριν από ένα μήνα δεν δημοπρατήθηκε ούτε ένα έργο.

 

Κι αυτό παρότι είχε δοθεί προθεσμία μέχρι το τέλος του περσινού Μάρτη (δηλ. του 2013) στους δήμους να καταθέσουν φακέλους με τα έργα που επιθυμούσαν και περιλαμβάνονταν στα κριτήρια που είχαν τεθεί για να τα δημοπρατήσουν.

 

Και τα χρήματα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που διερευνώνται από τους εισαγγελείς- παραμένουν στον αντίστοιχο λογαριασμό που υπάρχει στην τράπεζα. Αιτία για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση είναι το γεγονός ότι κανένας δήμος δεν είχε ολοκληρωμένη μελέτη και συνεπώς ώριμο φάκελο έστω και για ένα έργο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τώρα κάποιους φακέλους που -ουσιαστικά- εκπρόθεσμα κατατέθηκαν.

 

Scroll to top