xreos-debt

14/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόκοι και χρεολύσια θα βαραίνουν τους Έλληνες για δεκαετίες

Σε επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που προκρίνει «γενναίο κούρεμα», ακόμα και με διαχωρισμό του νόμιμου μέρους του χρέους από το απεχθές.
      Pin It

Πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να «περικόψουν» το χρέος της Ελλάδας όχι με διαγραφή χρεών της χώρας αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια ενώ συζητείται και επιπλέον «κούρεμα» επιτοκίων.

Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο δεν λύνει το πρόβλημα αφού οι τόκοι και τα χρεολύσια θα βαραίνουν για δεκαετίες τους Έλληνες. Σε άλλο μήκο κύματος είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτιμά ότι απαιτείται «γενναίο κούρεμα» του χρέους και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκρίνουν κάποιοι, διαχωρισμός του νόμιμου μέρους του χρέους από το απεχθές.

Τόμσεν: «Θα χρειαστεί κι άλλη χρηματοδότηση»

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν, αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε πως κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πως είναι απολύτως απαραίτητο, για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να πάψει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση από επίσημο θεσμό, να μειωθεί το χρέος σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Δεν θα συζητούσα για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε πρόγραμμα αλλά, κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί και άλλη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2016. Και κατά τη γνώμη μας η χρηματοδότηση δεν επαρκεί μέχρι το 2016 και στη νέα αξιολόγηση θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα. Δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Είναι τίποτα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αρωγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.

Λαγκάρντ: «Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έχει τελειώσει»

 

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες (Κυριακή) βράδυ στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι ότι «το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμα και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην πορεία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές και στο πλαίσιο που το έκανε, είναι σαφώς μία ένδειξη ότι κάτι καλό γίνεται».

Σχετικό θέμα: Ευρωπαϊκή ομοβροντία «χαλάει» το success story

 

efsyn.gr

Scroll to top