14/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέλος καλό… όλα καλά

Παρά το λευκό της Αριστερής Πλατφόρμας στην ευρωδιακήρυξη και τις διαφωνίες για τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τελικά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.
      Pin It

Παρά το λευκό της Αριστερής Πλατφόρμας στην ευρωδιακήρυξη και τις διαφωνίες για τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τελικά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Με έναν μακρύ σε διάρκεια τοκετό, ο οποίος όμως είχε ευτυχή κατάληξη, θα μπορούσε να παρομοιαστεί η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική διακήρυξη και τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

 

Οι «επιπλοκές» αφορούσαν αφενός την ίδια τη διακήρυξη. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε κριτική για την «αντισυνεδριακή πολυφωνία», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να υποστεί εκβιασμούς αντίστοιχους της Κύπρου. Στο κείμενο συμβολής της Αριστερής Πλατφόρμας υπήρχε μάλιστα η επισήμανση ότι το κόμμα «πρέπει να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση».

 

Από την πλευρά του προεδρικού περιβάλλοντος, ο Νίκος Παππάς απάντησε ότι «το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είχε χρησιμοποιηθεί από τον Σαμαρά στο παρελθόν και αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει». Σημείωσε δε ότι «θα ήταν ολίσθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε αυτό το δίλημμα». Εν τέλει η διακήρυξη έγινε δεκτή από το σώμα με ευρεία πλειοψηφία, ενώ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ψήφισαν «λευκό». Είχε προηγηθεί η κατάθεση δύο σχετικών τροπολογιών από τη μειοψηφούσα τάση, οι οποίες απορρίφθηκαν.

 

Το έτερο ζήτημα που «ταλάνισε» τα στελέχη και κράτησε κλειστές τις πόρτες της αίθουσας αφορούσε τη διαδικασία συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου. Μετά από ζυμώσεις σε ήρεμο κλίμα υιοθετήθηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα οι 21 «κομματικοί» υποψήφιοι να αναδειχτούν με σταυρό σε ενιαία λίστα, ενώ οι 16 προερχόμενοι από «κοινωνικούς χώρους» με ψηφοφορία τύπου «υπέρ – κατά – λευκό». Οι υπόλοιποι πέντε θα προκύψουν μετά από διαβούλευση της Πολιτικής Γραμματείας μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας.

 

Οσον αφορά την «ονοματολογία», οι όποιες ενστάσεις αφορούσαν πρόσωπα τα οποία δεν ετέθησαν υπό την κρίση της Κεντρικής Επιτροπής χτες το βράδυ. Για παράδειγμα, στο περιθώριο της συνεδρίασης εκφράζονταν αντιρρήσεις για τον οικονομολόγο Γ. Βαρουφάκη από στελέχη της «μειοψηφίας», η απόρριψη του οποίου θα «συμπαρέσυρε» και το «αντίβαρο», επίσης οικονομολόγο, Κώστα Λαπαβίτσα.

 

Οι υποψήφιοι από την «κοινωνία»

 

Η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες τη νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι που «προέρχονται από την κοινωνία» και εγκρίθηκαν από τα μέλη της Κ.Ε. είναι οι Αρχοντόπουλος Γιώργος (Κίνημα για το Νερό), Βαρνάβας Δημήτρης (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών), Κατρούγκαλος Γιώργος (συνταγματολόγος), Κοτσιφάκης Θέμης (πρόεδρος ΟΛΜΕ), Κούνεβα Κωνσταντίνα (συνδικαλίστρια – θύμα εργοδοτικής επίθεσης), Μανόλη Δήμητρα (καθαρίστρια ΥΠΟΙΚ), Κούλογλου Στέλιος (δημοσιογράφος – εγκρίθηκε οριακά), Ξυδάκης Νίκος (δημοσιογράφος), Παπαδημητρίου Μάνια (ηθοποιός), Ρομπόλης Σάββας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), Σετιχά Σουλεϊμάν (Ρομά), Χριστακάκη Αλεξάνδρα (πρώην εργαζόμενη ΕΡΤ), Χριστόπουλος Δημήτρης (πανεπιστημιακός) και Χρυσόγονος Κώστας (συνταγματολόγος). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «κόπηκαν» οι Αλμπάνης Τριαντάφυλλος (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Μυλόπουλος Γιάννης (πρύτανης ΑΠΘ).

 

Οσο για τους «κομματικούς» υποψήφιους, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής και οι βουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Σοφία Σακοράφα εξασφάλιζαν τη συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τσίπρας: «Θα νικήσουμε και με διαφορά»

 

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, δήλωσε «κύριε Σαμαρά, θα απολογηθείτε στη Βουλή, θέλετε δεν θέλετε, δεν πρόκειται να δοξαστείτε κρυπτόμενος», και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απολογηθεί για το νέο μνημόνιο, αλλά και γιατί έκανε «το Μαξίμου φωλιά ακροδεξιών και συνομιλητών της Χρυσής Αυγής». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αριστερά για πρώτη φορά θα αναδειχτεί σε πρώτη δύναμη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά και έθεσε το δίλημμα «ή με την εκτροπή των μνημονίων ή με την ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να νικήσει;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο Αλέξης Τσίπρας, για να απαντήσει «ναι, είμαστε έτοιμοι, σαν έτοιμοι από καιρό και αποφασισμένοι». Στέλνοντας ωστόσο νέο εσωκομματικό μήνυμα, σημείωσε ότι προέχει η «ενίσχυση της ενότητας και της στιβαρής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, που μεταβαίνει σήμερα σε Πάτρα και Αγρίνιο, σημείωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ προχώρησε σε «σαφείς εντολές για συνέχιση της ίδιας πολιτικής» και χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές ως «μια πανάκριβη προεκλογική παράσταση, τον λογαριασμό της οποίας θα στείλουν στον ελληνικό λαό». Τέλος, έψεξε τους κυβερνώντες για τη «διαρροή» σχετικά με τις γερμανικές οφειλές, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για «ένα κρεσέντο αθλιότητας, αλλά και αυτοεξευτελισμού».

 

Scroll to top