14/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετάνιωσαν που έφυγαν

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση υπό όρους, πετώντας το μπαλάκι σε Σαμαρά-Βενιζέλο για την αλλαγή πολιτικής.
      Pin It

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση υπό όρους, πετώντας το μπαλάκι σε Σαμαρά-Βενιζέλο για την αλλαγή πολιτικής

 

Ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα ως αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη μετέπειτα πορεία της χώρας

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣΣτο έντονο ενδιαφέρον της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, «με ξεκάθαρους όρους και διακριτές πολιτικές», αλλά και στον σταθεροποιητικό ρόλο του κόμματός του στον δημόσιο βίο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Φώτης Κουβέλης, κατά τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του σχήματος της Προοδευτικής Συνεργασίας.

 

Με σαφή πρόθεση να ενισχύσει το κυβερνητικό προφίλ της ΔΗΜΑΡ, το οποίο έχει υποχωρήσει μετά την έξοδό της από την τρικομματική, με συνέπεια να υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις από τη μειοψηφία, αλλά και δημοσκοπική κάμψη, ο επικεφαλής της Αγίου Κωνσταντίνου δήλωσε με ηχηρό τρόπο «παρών» σε συνεργατικά εγχειρήματα, περιγράφοντας αναλυτικά τους όρους που θέτει. Μάλιστα ο κ. Κουβέλης, ελάχιστες ημέρες μετά την άρνηση επανεισόδου του σε κυβέρνηση με Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, έδειξε να ανοίγει εκ νέου παράθυρο επιστροφής του, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αυτό αμφίσημα και αινιγματικά και χωρίς φυσικά να το αποκλείει.

 

Περί διεύρυνσης

 

«Μας ρωτάνε αν θα μπαίναμε ξανά σε κυβέρνηση με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ ή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώ. Δεν επιλέγουμε εμείς τους κομματικούς συσχετισμούς. Εμείς επιλέγουμε τις πολιτικές, με τις οποίες συμπράττουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας να πετάει το μπαλάκι σε Σαμαρά-Βενιζέλο να τροποποιήσουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες, αν επιθυμούν διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επίσης ζήτησε από τους πολίτες να ισχυροποιήσουν με την ψήφο τους τη ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία, ώστε «να μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με διακριτή ατζέντα και να επιβάλουμε πράγματα, συγκεκριμένα, όχι γενικά».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν ως βάση «τον κοινό πολιτικό τόπο» και μείζονα ρόλο κατέχει η προγραμματική συμφωνία «ως κείμενο δεσμευτικό που καθορίζει την κυβερνητική πολιτική». Εδωσε ακόμη έμφαση στην «υπέρβαση» ενός αυστηρά πρωθυπουργικού μοντέλου «που αφυδατώνει τη συνεργατική διαδικασία», ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα την κατοχύρωση της ουσιαστικής συμμετοχής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, η συζήτηση για εμπλοκή της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικές ευθύνες θα μπορούσε να ανοίξει, υπό την προϋπόθεση να τεθεί ως εθνικός στόχος η μείωση της ανεργίας, να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα στους συμπράττοντες για νέο ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, σταδιακή αύξηση μισθών, να αποσυνδεθεί η διοικητική μεταρρύθμιση από οριζόντιες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας φρένο στις ιδεοληπτικές απαιτήσεις της τρόικας και να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, ως προαπαιτούμενο έθεσε τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών και τη δίκαιη κατανομή των ωφελειών, τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα, ως αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την επιτυχή έξοδο από την κρίση όσο και για τη μετέπειτα πορεία της ανασυγκρότησης, διευκρίνισε όμως ότι «η σταθερότητα δεν ισοδυναμεί με συντηρητικές πολιτικές». Σε ό,τι αφορά τη σημερινή θέση του κόμματός του στο πολιτικό γίγνεσθαι, εξήγησε ότι «ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση», συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε αθροιστικό συμπλήρωμα κυβερνητικών συμμαχιών, αλλά η υπεύθυνη πολιτική δύναμη για την ελπιδοφόρα πορεία της χώρας».

 

Παρουσιάζοντας τους 42 υποψηφίους για τις ευρωεκλογές, ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και στάθηκε στην ανάγκη –μέσω της κάλπης σε Ελλάδα και Ευρώπη- να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας που έχουν γερμανική σφραγίδα. Επανέλαβε, τέλος, την απόφαση ένταξης της ΔΗΜΑΡ στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, αφήνοντας αιχμές για το Ποτάμι, λέγοντας ότι «κρύβεται με ασάφειες»…

 

Scroll to top