art-thema-glykeria

14/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Από τον Επιτάφιο στα γκόσπελ

Το κλίμα των ημερών εμπνέει τους καλλιτέχνες. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί Νίκο Γκάτσο, η Γλυκερία ερμηνεύει «Ω γλυκύ μου έαρ» με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο, στο «Gazarte» θα ακουστούν βυζαντινοί ψαλμοί αλλά και σπιρίτσουαλ.
      Pin It

Το κλίμα των ημερών εμπνέει τους καλλιτέχνες. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί Νίκο Γκάτσο, η Γλυκερία ερμηνεύει «Ω γλυκύ μου έαρ» με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο, στο «Gazarte» θα ακουστούν βυζαντινοί ψαλμοί αλλά και σπιρίτσουαλ

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

ΓΛΥΚΕΡΙΑΑς είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, πέραν της όποιας πίστης, θρησκοληψίας, άρνησης ή αθεΐας του καθενός: οι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν κάτι το μοναδικό, αρέσουν και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ή δεν θέλουν να έχουν σχέση με εκκλησίες και θρησκείες. Συμφωνείτε; Η μουσικότητά τους, το κλίμα της εβδομάδας, η κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Και γοητεύουν και τους καλλιτέχνες, πολλούς καλλιτέχνες, όχι μόνο τον… Πέτρο Γαϊτάνο. Από απόψε, λοιπόν, μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη στην Αθήνα έχουμε κάποιες καλές συναυλίες ειδικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

 

 Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζεται τη Μεγάλη Τετάρτη το καινούργιο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τίτλος του «Μέρες Επιταφίου του Νίκου Γκάτσου»- και ήταν αφιερωμένο από τον ποιητή στον Μανώλη Μητσιά. Ο Παπαδημητρίου το μελοποίησε για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκό σολίστα, σοπράνο και αφηγητή. Στην πρώτη παρουσίασή του συμμετέχει η Καμεράτα, την οποία θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Εισιτήρια από 5 έως και 28 ευρώ.

 

 Στο «Half Note» η Γλυκερία ερμηνεύει το «Ω γλυκύ μου έαρ» με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο. Από σήμερα το βράδυ έως και τη Μεγάλη Τετάρτη. Υμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας, βυζαντινοί ύμνοι κι επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια. Την ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα. Εισιτήρια από 15 έως και 25 ευρώ.

 

 Η βραδιά της Μεγάλης Τετάρτης στο «Gazarte» είναι αφιερωμένη στην «αγάπη, την πίστη και την ευγνωμοσύνη, ντυμένη με θρησκευτικά κείμενα, και έργα των Μπαχ, Περγκολέζι, Βέρντι και Γκουνό εμπνευσμένα από τη Μεγάλη Εβδομάδα, βυζαντινούς ψαλμούς, γκόσπελ και σπιρίτσουαλ». Με τους Κάτια Πάσχου, Μαρισία Παπαλεξίου, Παναγιώτη Τερζάκη και Απόστολο Παληό. «Από την Οπερα στο Βυζάντιο» και τα εισιτήρια κοστίζουν από 10 έως και 22 ευρώ.

 

 Μεγάλη Τρίτη στον «Σταυρό του Νότου Plus», ο Απόστολος Ρίζος, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Σταμάτης Μορφονιός και η Χριστίνα Μαξούρη τραγουδούν το «Ον Εαρ», μία μουσική συνάντηση «σαν να παίζει το ραδιόφωνο μια νύχτα της Μεγάλης Εβδομάδας». Τη συναυλία οργανώνει ένα καλό web radio, το toradiofono.gr, και θα ακουστούν «τα τραγούδια τα καλά φυλαγμένα, αυτά που κρατάμε για τις ειδικές ραδιοφωνικές νύχτες, όπως είναι αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας». Τιμή εισόδου 10 ευρώ με μπίρα ή κρασί.

 

 Για το Μέγαρο Μουσικής τα γράψαμε αναλυτικά προ ημερών στην εφημερίδα μας, να τα παρουσιάσουμε όμως και σήμερα εν τάχει. Απόψε είναι τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Μπαχ, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο τσεμπαλίστας και αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος παρουσιάζουν το ορατόριο του Μπαχ στην αυθεντική του εκδοχή (1724) με όργανα εποχής και ολιγομελή χορωδία δωματίου. Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη. Υμνοι της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας (απόσπασμα από τον 68ο ψαλμό του Δαβίδ, «Αλληλούια/Ιδού ο Νυμφίος», «Η απεγνωσμένη διά τον βίον», «Τον νυμφώνα σου βλέπω», «Του κρύψαντος το τάλαντον», «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», «Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου» κ.ά.), θρήνοι από τη λαϊκή παράδοση και ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Συμμετέχουν η ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή και ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου. Τέλος, τη Μεγάλη Τετάρτη, η ΚΟΑ παρουσιάζει το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» -ένα από τα πιο εσωτερικά και υποβλητικά έργα του Μπραμς- υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, με σολίστ δύο σημαντικούς Γερμανούς λυρικούς τραγουδιστές, την υψίφωνο Σουζάνε Μπέρνχαρτ και τον βαρύτονο Γιόχεν Κούπφερ, και με τη συμμετοχή της Χορωδίας MotettenChor του Μονάχου υπό τον Μπένεντικτ Χάαγκ.

 

[email protected]

 

Scroll to top