Με βάση τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, τον οποίο δρομολογεί η κυβέρνηση, οι υπάλληλοι που δεν επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις θα απομακρύνονται
→H αξιολόγηση στη λογική της συρρίκνωσης στα ΝΠΙΔ συνεχίζει να «τρέχει» και αναμένονται νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Αποσυνδεδεμένος από ποσοτικούς στόχους, αλλά όχι από διαθεσιμότητες και απολύσεις, θα είναι ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Το «job rotation» στον δημόσιο τομέα, όρος στον οποίο έκανε αναφορά προσφάτως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη σύσταση του συγκεκριμένου μηχανισμού κινητικότητας – «εσωτερικής αγοράς εργασίας», κατά τον ίδιο (αν και ο συγκεκριμένος όρος παραπέμπει επιπλέον στην εναλλαγή θέσεων εργασίας ή την εκ περιτροπής εργασία), θα έχει για μια μερίδα υπαλλήλων προαιρετικό χαρακτήρα, αλλά για μιαν άλλη υποχρεωτικό, με την πιθανή άρνηση μετακίνησης να οδηγεί στην απόλυση.
Το νέο καθεστώς
Οπως καταγράφει «Το Βήμα», στο κείμενο του τελευταίου χρονικά μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση σκοπεύει να εισαγάγει ένα νέο καθεστώς “κινητικότητας” ως μόνιμο μηχανισμό και να τροποποιήσει τη νομοθεσία της υποχρεωτικής κινητικότητας, έτσι ώστε σε περίπτωση άρνησης κάποιου να αναλάβει τη νέα του θέση, να εντάσσεται στο καθεστώς διαθεσιμότητας».
Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι μέσω του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, προστέθηκε, σε ισχύουσα διάταξη του νόμου 4093/2012, εδάφιο το οποίο ορίζει ότι υπάλληλοι οι οποίοι δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της υποχρεωτικής μετάταξης, δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την εκούσια μετάταξή τους και παραμένουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τη λήξη του καθεστώτος.
Οι «πλεονάζοντες»
Επομένως, υπάλληλοι που «πλεονάζουν» και δεν επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, ενδεχομένως αρνούμενοι να συμφωνήσουν με τους νέους όρους που θα τους προταθούν (π.χ. μετάταξη σε μακρινή περιοχή, υποβαθμισμένη θέση), θα απομακρύνονται. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επόμενη φάση της κινητικότητας θα έχει κατά βάση εθελοντικό χαρακτήρα. Εκτιμήσεις για τον αριθμό των προς απομάκρυνση υπαλλήλων μέσω «κινητικότητας» δεν μπορούν να αποτυπωθούν.
Όπως και να έχει, οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα θα συνεχιστούν. H αξιολόγηση στη λογική της συρρίκνωσης (downsizing) στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου συνεχίζει να «τρέχει» και αναμένονται καταργήσεις ή συγχωνεύσεις όπου διαπιστωθούν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.