14/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη πολεμά τον φασισμό στην Αθήνα

32 συλλογικότητες από 20 ευρωπαϊκές χώρες, 24 από την Ελλάδα και πάνω από 4.000 κόσμος βρέθηκαν τρεις μέρες στη Σχολή Καλών Τεχνών για να μιλήσουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
      Pin It

32 συλλογικότητες από 20 ευρωπαϊκές χώρες, 24 από την Ελλάδα και πάνω από 4.000 κόσμος βρέθηκαν τρεις μέρες στη Σχολή Καλών Τεχνών για να μιλήσουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Εργαστήρια, συζητήσεις, συνελεύσεις, πολιτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και παραστάσεις. Για τρεις μέρες η Σχολή Καλών Τεχνών έγινε το επίκεντρο του προβληματισμού και της συζήτησης για την αντιμετώπιση του φασισμού σε όλη την Ευρώπη.

 

Στην Ευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση, που ολοκληρώθηκε χτες, συμμετείχαν 32 συλλογικότητες από είκοσι ευρωπαϊκές χώρες, 24 συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα και περισσότερες από 4 χιλιάδες κόσμος, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

 

«Εχει πολύ μεγάλη σημασία για τα ελληνικά δεδομένα πως συλλογικότητες από διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα συμμετείχαν σε μια συνάντηση που έγινε σε ιδιαιτέρως συντροφικό κλίμα και απέφερε καρπούς. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του τριημέρου είχε παίξει το ζωντανό παράδειγμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού από τη δημιουργία του τον Ιούνιο μέχρι σήμερα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Γιαννόπουλος, μέλος του Αntinazi Ζone και του Αντιφασιστικού Συντονισμού.

 

Ανάμεσα στις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η Συνάντηση είναι η θέσπιση κοινής ημέρας πανευρωπαϊκής δράσης το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου (μία ημέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων), η θέσπιση διεθνούς ημέρας μνήμης και αλληλεγγύης στις 5 Ιουνίου (ένας χρόνος από τη δολοφονία του αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ στο Παρίσι) και στις 18 Σεπτεμβρίου (ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) και η δημιουργία κοινής διαδικτυακής πλατφόρμας αντιπληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων.

 

Την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, είτε με το ιδεολογικό περίβλημα του εθνικισμού και του λαϊκισμού, όπως στη Γαλλία, είτε του φασισμού και του ναζισμού, όπως στην Ελλάδα, επισήμανε ο Αλέν Κριβίν, ιστορικό στέλεχος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στη Γαλλία.

 

Ακροδεξιά και λιτότητα

 

Τόσο αυτός όσο και ο Τζο Χίγκινς, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιρλανδίας, μίλησαν σε κατάμεστο αμφιθέατρο και επισήμαναν την ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς με τον αγώνα κατά της λιτότητας.

 

Πολύ μεγάλη συμμετοχή είχαν η συνάντηση για τη δημιουργία παρατηρητηρίου κατά του φασισμού και του ρατσισμού από εργαζομένους στα ΜΜΕ, η συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στο ποδόσφαιρο, το εργαστήρι για τον σεξισμό, την ομοφοβία και την τρανσφοβία, που διοργάνωσαν η ομάδα QueerTrans και η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, και η εκδήλωση για την Ευρώπη-φρούριο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

 

«Ανταλλάξαμε εμπειρίες και κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την οργάνωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του συντονισμένου αντιφασιστικού αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό, τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τον ολοκληρωτισμό του κράτους και το αδιέξοδο του καπιταλισμού», αναφέρει η συνέλευση της Συνάντησης.

 

Scroll to top