Τη δημιουργία ενός «πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Ανέργων» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του, στο μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιώαννη Βρούτση, τον υφυπουργό Υγείας Αντώνιο Μπέζα και την τέως και νυν διοίκηση του ΕΚΚΑ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες: αφενός το τι μπορεί να δώσει το ίδιο το κράτος στους πολίτες που υποφέρουν, αφετέρου στη συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο τη δημιουργία του κέντρου αστέγων, ανακαινίζεται – με ιδιωτική δωρεά – το Δρακοπούλειο Κέντρο που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα, το οποίο σε περίπου ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
Πώς θα λειτουργήσει το Κέντρο
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Ταυτόχρονα, στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα. Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.
Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ συμμετέχει και το υπουργείο Υγείας που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα.
Τα επόμενα βήματα
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως έχουν επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν άπορους πολίτες. Όπως είπε, το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα τεσσάρων κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία.
efsyn.gr